tiistai 8. toukokuuta 2018

Muutama vinkki kuinka hallita lapsiperheen kodin kaaosta!En ole ikinä ollut mikään siisteyden perikuva. On kivaa, kun kotona on siistiä muttei minua haittaa vaikka muutama sukka tai astia olisikin väärässä paikassa. Tiskipöydän pieni kaaos on ihan ok ja lasten asuminen talossa saa näkyä. Kuitenkin tällaisessa elämäntilanteessa suuri sotku ja kaaos alkavat ahdistamaan. Koska olen kotona melkein koko ajan, haluan myös että kotona on viihtyisää. Ja puhtaassa sekä siistissä kodissa viihtyy hyvin. Vaikka lasten kanssa se siisteys kestäisikin vain nanosekunnin..

Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että esimerkiksi puhtaassa keittiössä keitetty aamukahvi maistuu paljon paremmalta kuin kaaoksen keskellä keitetty. Kaaosaamut maistuvat kahvin lisäksi aina vähän kitkerältä, jos vastassa heti herättyäni on tiskivuori. Miten minä hallitsen - tai ainakin yritän - tätä kaaosta kotona?Vie mennessässi, tuo tullessasi. Muistan miten teini-iässä isäni toitotti tätä minulle. Vasta nyt aikuisiällä olen tajunnut, että taas kerran isi oli oikeassa. Vaikka vauva olisi toisessa kainalossa, saa helposti kuljetettua edes muutaman tavaran tai sukan oikealle paikalle ihan hetkessä. Pienin askelin kohti helpotusta..

5 minuuttia joka ilta. Kun saan lapset vihdoin illalla nukkumaan, koitan jaksaa siivota viisi minuuttia ennen kuin lysähdän sohvalle oman aikani pariin. Jo se 5 minuuttia riittää tekemään keittiöstä puhtaan - tai ainakin puhtaamman - aamukahvinkeittoa varten. 5 minuutissa ehtii viikkaamaan myös monta pientä vaatetta ja lataamaan pyykkikoneen aamua varten! Vessan ylläpitopesuun riittää muutama minuutti, niin myös pikaiseen pölyjen pyyhintään. Ellen muuta jaksaisi niin koitan edes olohuoneen tyynyt, peitot ja lelut saada paikoilleen. Jos oikein tehokas ilta on ennen lasten iltatoimia, niin siivoamme kaikki tavarat paikoilleen jotta voin heti aamulla imuroida ennen uuden päivän uutta lelukaaosta.Siivoa kotia edes vähän, ennen kuin lähdette sieltä pois. On ihan eri asia tulla kaupasta kotiin jos eteisessä ei ole heti kaaosta vastassa ja kauppakassit mahtuu kunnolla purkamaan pöydän päällä.

Sulje ovet. Lastenhuoneessa kaaos? Sulje ovi, istu sohvalle ja nauti kuppi kuumaa kahvia aivan kaikessa rauhassa. Se mitä ei näe, ei haittaa. Tästä syystä yritän oikein kovasti opettaa lapsiani leikkimään huoneissaan. Okei myönnetään, on syynä myös sekin että pikkusisko lähtee kohta liikkeelle metsästämään suuhunsa pikkulegoja.

Osta kunnon varsi-imuri. Meille ostettiin kunnon varsi-imuri ja se on osoittautunut niin hyväksi, etten viikkoihin käyttänyt tavallista imuria. Sillä imuroi hetkessä suurimmat pölypallot, hiekat ja muruset vaikka vauva roikkuisi toisessa kainalossa! Tänään käytiin ensimmäistä kertaa ihan normaalia imuria. 2,5 kuukauden tauon jälkeen!Valitse taistelusi. Lapset sotkee ja levittää lelujansa jatkuvasti - ainakin meillä - , joten useimmiten siivoamme ne kaikki sitten vasta illalla ennen nukkumaanmenoa. Tai ennen päiväunia, jos kaaos näyttää ihan kamalalta. Jos vessa pitäisi pestä ja pyykit viikata - mutta päivä on aivan kaaos - jätän suosiolla toisen homman iltaan taikka huomiselle. Eteisen peilikaappi? Turha hinkata kovinkaan usein kun sormenjäljet valtaavat sen hetkessä. Siivoan suurimmat, suljen ovet sekä silmäni ja nautin elämästä.

Podcast. Siivous maistuu miljoona kertaa paremmalle, kun kuulokkeista pauhaa hyvä podcast tai lempimusiikkia.

Tärkein vinkkini on kuitenkin tämä viimeinen. Lapsiperheen kodissa ei tarvitse aina olla tip top. Ei oikeastaan ikinä. Lapset saavat näkyä sekä kuulua, myös sisustuksessa. Kaaosta kannattaa opetalla hivenen hallitsemaan, mutta ehdottomasti myös sietämään. Koska vaikka miten yrittäisi ehtiä ja pystyä, niin tulee päiviä jolloin kaikki vain yksinkertaisesti räjähtää käsiin. Meillä esimerkiksi näiden kuvien siisteys on siivouspäivänä otettu. Siinä välissä kun tavarat on jotakuinkin paikallaan ja voi tarttua imuriin seuraavaksi. Näiden aurinkoisten ulkoilupäivien jälkeen todellisuus on toista, mutta olkoot. Auringonsäteet ja kesä on täällä, kyllä ne villakoirat ja tavarat odottaa aina huomiseen.

8 kommenttia

 1. "Osta vähemmän, luovu enemmän"
  - silloin on paljon vähemmän sitä, mitä siivota

  VastaaPoista
 2. Aika samanlaisia pointteja mullakin :)

  Meillä löytyy eteisestä "sisustukseen sopiva" kankainen pyykkikori, johon on nopeaa tiputtaa likaisia vaatteita, ettei tarvi joka kerta kävellä erikseen talon toiseen päähän kylppäriin missä on kone ja pyykkikorit.

  Tiskit järjestän tiskipöydälle - ei tiskialtaaseen! - aina järkevästi (lautaset ja kulhot pinoon, välineet tyhjään laatikkoon josta ne on helppo nostella koneseen, lasit päällekkäin jne). Meillä kun on pieni tiskipöytä ja vähän laskutilaa muutenkin keittiössä, tuo helpottaa paitsi koneen täyttöä myös järjestyksen ylläpitoa keittiössä. Tiskialtaan pidän aina tyhjänä.

  Eteisessä on pikkukengille iso kori. Sinne nakkelen pienimmät popot, pysyy eteinen helpommin siistimmän näköisenä. :D

  Tämmöisiä mistäaitaonmatalin-juttuja. 😁😁

  VastaaPoista
 3. Mikä varsi-imuri teillä on? :)
  Meillä on monta vuotta vanha ja nyt olisi aika löytää uusi jollai imuroida päivän hiekat ja muut pois.

  VastaaPoista
 4. Mä tein itselleni siivouslistan, joka on vähän helpottanut kodin siisteyden ylläpitämistä vauva-arjen pyörteessä :D Eli MA: pölyt + tiskihuolto TI: pyykkihuolto KE: wc + tiskihuolto TO: pyykkihuolto PE: imurointi + tiskihuolto LA: lakanat + pyykkihuolto SU: vapaa ;) Ei tunnu liian suurelta ponnistelulta, kun noita tehtäviä ripottelee ympäri viikkoa! Pitäis itsekin hankkia tollanen varsi-imuri, se ois varmaan tosi näppärä!

  VastaaPoista
 5. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. toukokuuta 2018 klo 11.21

  !! Tämä on kyllä paras vinkki! Olen yrittänytk kovasti kyllä karsia tavaraa, mutta vielä on matkaa siihen ettei olisi yhtään turhaa rojua!

  VastaaPoista
 6. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. toukokuuta 2018 klo 11.22

  hei tosi hyviä vinkkejä, kiitos!!! :) varsinkin tuo kenkäkori, pikkukengät ei pysy millään järjestyksessä :D:D:!!!

  VastaaPoista
 7. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. toukokuuta 2018 klo 11.23

  tämä on ergorapido, tarkkaa mallia en muista koska niitä on niin monta mutta 229 taisi maksaa! :)

  VastaaPoista
 8. Laura, Tehtävänimikkeenä Laura.16. toukokuuta 2018 klo 11.25

  hei tosi hyvä idea tuollainen lista! :) ja tää on kyllä näppärä, suosittelen! :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.