keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Kuinka valmistaa talous hoitovapaata varten?Muutama viikko vanhempainvapaata jäljellä. Muutos vanhempainvapaan loppumisesta ei tule näkymään meidän arjessa, koska jään vielä kotiin, mutta on yksi paikka jossa se näkyy. Nimittäin tilitiedot. Rahallinen pudotus vanhempainvapaalta kotihoidontuelle on kyllä aika suuri.

Äitiyslomani aikana tililleni on tipahtanut verojen jälkeen nelinumeroinen summa. Hädin tuskin neljä numeroa, mutta kumminkin se neljä numeroa. Nyt kun kotihoidontukikausi alkaa, on numeroita kolme. Verojen jälkeen tilille kilahtaa luultavasti alle 300 euroa. Meidän perheen talous notkahtaa siis noin 700 euron verran enkä todellakaan  voi väittää etteikö se vaikuttaisi. Miten olen siis valmistautunut tähän talouden kiristymiseen?

Ennakointi. Olen koittanut ennakoida kaikkia mahdollisia yllätyskuluja, joita voisi tässä lähiaikoina olla. Koittanut maksaa niitä nyt, kun rahaa vielä tulee vähän paremmin. Esimerkiksi auton huolto ja katsastus on tältä vuodelta hoidettu, lasten syysvaatteet hankittu ja mietitty jo aikoja sitten.

Työt. Tarkoitukseni on mennä mahdollisuuksien mukaan tekemään pari kolme vuoroa lähihoitajan töitä kuukaudessa, jotta rahavirtaa tulisi tililleni muualtakin kuin Kelalta. Myös blogin kautta saan tuloja, mutta niiden epäsäännöllisyyden vuoksi en uskalla laskea niiden varaan kuukausittain.

Laske pakolliset menot ja mieti mistä nipistää. Minä laskin tänä aamuna miten paljon meillä menee laskuihin kuukaudessa. Sisältäen aivan kaikki lainoista lähtien. Nyt kun summa on tiedossa, niin tietää paljonko meidän kuukausituloista jää laskujen ulkopuolelle. Ruokaan, vaatteisiin ja viihdykkeisiin. Meillä ehdottomasti olisi menoissa myös nipistettävää, esimerkiksi syömme aivan liikaa noutoruokaa.

Mahdolliset säästöt. Niin. Niihin en kyllä haluaisi koskea pitkällä tikullakaan, mutta jos on pakko niin niitä käytetään. Pidän myös kesälomani vanhempainvapaan loputtua, jotta saan tilille vähän ekstra rahaa kh kautta tasaamaan.

Mahdolliset lainat tauolle. Meillä esimerkiksi asuntolaina tulee juoksemaan myös khh-kaudella, mutta jos tuntuu että elämästä tulee liian tiukkaa, niin suosittelen mahdollisuuksien mukaan tauottamaan lainan. Kyllä ne lainat siellä odottaa. Miten vain pystyy arjesta eniten nauttimaan. Itse vain pihinä ihmisenä mielummin maksan myös lainaa kuin pelkkiä korkoja jotka menevät suoraan pankin kassaan.

Kilpailuta kaikki mahdollinen mahdollisimman edulliseksi. Vakuutukset, netti, puhelinliittymät. Mieti myös onko kaikki perheesi vakuutukset oikeasti tarpeellisia vai voisiko jonkun niistä lopettaa? Tarvitsetko erillistä nettiliittymää, kun kännykän netti on mahdollista jakaa muiden laitteiden kesken? Kun hetken pallottelee eri operaattorien välillä, voi saada uskomattoman paljon hinnasta pois. Itselläni on tällä hetkellä niin edullinen liittymä, että kaksi liittymämyyjää ovat heti kättelyssä kertoneet, että eivät kyllä pysty tarjoamaan sen parempaa.

Tuleeko vielä jotain muuta mieleen?

Minun laskelmieni mukaan meidän perheen talouden pitäisi kestää hyvin myös kh-kausi. Seuraavaksi haastankin itseni laskemaan syyskuun menoista mihin meidän rahat oikein menee. Pelottaa jo valmiiksi mikä todellisuudessa on esimerkiksi kuukauden ruokakustannukset. Kaikesta pihiydestäni huolimatta on nimittäin myönnettävä, että ne mielihaluostokset on meidän perheen kompastuskiviä. Varsinkin ruokakaupassa. Emme me todellakaan aina tarvitse, vaan haluamme. Kuulostaako tutulta?


4 kommenttia

 1. Hei! Mistä tuo kuvassa oleva kalustesetti on hankittu?

  VastaaPoista
 2. Asuntolainan kilpailutus myös tuo suurta säästöä. Mulle on tulossa postaus aiheesta maanantaina 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! :) meillä kyllä niin tuore laina että tuskin parempaa saataisiin haet :p täytyy muistaa kilpailuttaa vaikka ensi vuonna!

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.