maanantai 17. syyskuuta 2018

Mietitkö kuolinvuoteellasi, että kumpa olisin roikkunut enemmän puhelimella? Tuskin.

Minä olen koko kesän pohtinut kännykän käyttöäni ja kiinnittänyt siihen huomiota. Havahduin nimittäin keväällä miettimään sitä, että mitä minä vanhana ikävöin jo eletyistä vuosista? Lasteni lapsuutta, ihania muistoja sekä yhteisiä hetkiä rakkaiden kanssa. Yhteenkään asiaan jota ajattelin kaipaavani ei liittynyt puhelin, blogi tai sosiaalinen media. Ja niiden parissa kuitenkin vietän useita hetkiä päivässä. Huolestuttavaa.

Kukaan meistä tuskin miettii kuolinvuoteellaan, että hei. Harmi kun minulla ei ollutkaan niin monta Instagram seuraajaa kuin olisi halunnut. Harmi, kun blogini ei ollutkaan se suosituin tai tubekanavani tuhansien tilauslistalla. 

Uskon, että minä tulen kaipaamaan lasteni lapsuutta nopeammin kuin olen osannut kuvitellakaan. Vaikka kotiäitiys on välillä aika hemmetin yksinäistä ja tylsää, tulee varmasti vielä aika kun kaipaan näitä kiireettömiä, murusten ja sisarustappeluiden täyttämiä päiviä. Ja silloin haluan, etten mieti sekuntiakaan vietinkö liian paljon naama kiinni ruudussa.

Minulla ei ole ikinä kännykässä wifiä tai mobiilidataa päällä ellen käytä kännykkää. En halua, että se piippaus tai värinä häiritsee koko ajan sitä todellista elämää. Silti liian usein huomaan selaavani puhelinta tai hoitavani työjuttuja, vaikka minulla olisi tärkeämpääkin tekemistä. Nimittäin elää sitä oikeaa elämää.

On hienoa, että ihmiset ovat havahtuneet myös sosiaalisen median nurjaan puoleen. Siihen, että oikeasti jollekin se älyluuri kasvaa käteen kiinni. Siihen, että oikeasti on lapsia jotka kärsivät vanhempien puhelimien käytöstä. 

Minulla on tosi ristiriitaiset fiilikset älypuhelimien ja somen suhteen. Ne ovat minulle pelastus yksinäisen kotiäitiyden keskellä, mutta samalla aiheuttavat pientä ahdistusta. Tykkään somettamisesta ja bloggaamisesta nyt, mutta mietinkö joskus tuhlasinko nämä vuodet ihan johonkin turhaan? Tuhlasinko tuhansia tunteja johonkin asiaan, jolla ei oikeasti ole merkitystä onnellisen elämän kanssa? 

Välillä mietin jos vain poistaisin kaikki tilit sekä blogin ja katoaisin täältä internetin maailmasta. En tule sitä tekemään, koska tämä on minulle niin rakas harrastus. Mutta olenkin siitä ideasta työstänyt itselleni ohjenuoraa älyluurin ja somen käyttöön. Se on nimenomaan harrastus, eikä sen kuulu viedä liikaa aikaa siltä oikealta, "pakolliselta" elämältä. Harrastukset on sitä varten, että ne rikastuttavat elämää. Täydellinen sosiaalisen median ja älypuhelimen käyttö on nimenomaan sitä rikastuttavaa. Ei sitä, että se vie jotakin elämästä pois, vaan että se antaa siihen lisää maustetta. 

Kun kännykkä eksyy käteen, voi joskus kysyä itseltään; olisiko minulla jotain tärkeämpääkin tekemistä? Olisiko minulla nyt sitä oikeaa elämää elettävänä? Minä vastaan usein kyllä, vaikka joskus älypuhelin viekin voiton. Haluan silti ehdottomasti pitää huolta, että se älyluuri antaa enemmän kuin ottaa.

Nimittäin kyllähän minä saan tästä somettamisesta ihan hirveästi iloa sekä sisältöä elämääni. Niin kauan kuin tämä homma antaa enemmän kuin ottaa, on kaikki hyvin. Haluan siis välillä pysähtyä pohtimaan omaa kännykän käyttöäni, ettei vain tuo lause ole kääntynyt väärin päin. 

Sen takia minä olen antanut itselleni lupauksen - jollain tavalla jopa vapautuksen - vähentää sosiaalisen median käyttöä. Ei siellä mitään sellaista ole joka ei olisi siellä vielä tuntien päästä. Tai huomenna. Ja onko se kaikki edes niin tärkeää, että se pitäisi nähdä? 

Ida kirjoitti blogissaan hyviä vinkkejä joiden avulla kännykän käyttöä voi vähentää. Uskon, että meillä monella on syytä lukea teksti ja pysähtyä miettimään asiaa. Minulla ainakin on aihetta sekä tahtoa tehdä sille asialle jotain.


2 kommenttia

  1. Ihana Laura! Samaistun (ullatuuus) niin täysin. Olet niin asian ytimessä, kuka miettii kiikkustuolissa tykkäysten tai sivukatselujen määrää, vaan just sitä että tekikö kaikkensa että niillä elämän tärkeimmillä tyypeillä on ollut hyvä ja rakastava startti elämään, ja ennenkaikkea hieno esikuva. mä haluan olla se esikuva joka pitää ihmistä somea tärkeämpänä.
    Olet rakas. <3

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.