maanantai 3. syyskuuta 2018

Miksei perheille kelpaa ilmaiset kerhot?

Tytöt aloittivat seurakunnan kerhon pari viikkoa sitten. Heidän piti aluksi mennä kotikuntamme eli Liedon seurakunnan kerhoon, mutta kerhopaikat vaihtuivatkin Turun puolelle. Pääsimme eri seurakunnan kerhoon (joka oli meille parempi valinta sijainnin, ajankohdan ja kerhon ikäjakauman suhteen ), koska kerhossa oli paikkoja ja näinollen kotiseurakunnalla ei ole väliä. Kerho olisi lopetettu jos sinne ei olisi saatu lisää lapsia.

Kerhossa kuulimme vanhoilta naapureiltamme, että vanhan asuinkuntamme seurakunnan kerho oli lopetettu kävijöiden puutteessa. Samoin kävi läheiselle 3-vuotiaiden kerholle, se siirrettiin ja yhdistettiin toisen kerhon kanssa. Miksi ihmeessä perheitä ei kiinnosta ilmaiset kerhot?

Onko nykypäivänä niin yleistä, että isommat lapset jatkavat päivähoidossa tai aloittavat päivähoidon, vaikka äiti olisi kotona? Viekö päiväkodit ilmaisten kerhojen käyttäjät? Tuntuuko vanhemmista, ettei kolme tuntia pari kertaa viikossa riitä, vaan pitää olla varhaiskasvatusta enemmän? Ymmärrän kyllä jos syy on tämä. Onhan tuo kolme tuntia vähän, koitin tehdä vähän tietokonehommia eräs kerta eikäpä siinä juuri mitään ehtinyt. Mutta muuten meidän perheelle ja lapsille tuntuu tuo aika olevan oikein mainio!

Vai kalskahtaako kerhoissa sana seurakunta? Onko se se hengellinen puoli, jota perheet vieroksuvat? Nimittäin kyllä siellä jonkun verran niin sanotusti jeesustellaan. Ainakin tytöt kertoivat ensimmäisen kerran jälkeen, että kerhossa askarreltiin ja rukoiltiin. Onko nykyvanhempien mieleen enemmän toiminta, joka ei ole millään tavalla sidottu uskontoon? Kuitenkin monet lapsista vielä mututuntumatietoni mukaan kastetaan kirkkoon, joten tämä ei ehkä ole se lapsikadon syy. Vai?

Toisaalta meidänkin paikkakunnalla eli Liedossa myös kunta järjestää kerhotoimintaa lapsille seurakunnan lisäksi. Ehkä kerhotarjontaa on nykyään enemmän mitä ennen ja näin ollen osa kerhoissa vääjäämättä jäävät muiden jalkoihin ja ne lopetetaan.

Kuitenkin on niin harmi, nimittäin tällaiset ilmaiset muutaman tunnin kerhot tuntuvat niin loistavilta. meille, joiden lapset ovat kotona äidin kanssa. Lapset saavat ystäviä, ikäistänsä seuraa ja tekemistä ja äiti saa sillä aikaa vauvatella rauhassa tai vaikka hoitaa viikon ruokaostokset. Todellisuudessa olen nyt kahtena kertana nauttinut aikuisten seurasta, hyvästä kahvista ja suklaasta. Niin sanotusti lattemutseillut yhden lapsen kanssa!

Mutta toisaalta, menimmehän mekin toisen kaupungin seurakunnankerhoon ja jätimme oman seurakuntamme järjestämän mahdollisuuden käyttämättä. Että sillä tavalla mekin poljemme näitä oman seurakuntamme palveluita. Mutta meidän valintaan vaikutti se, että oman seurakuntamme kerho olisi ollut vain kerran viikossa ja sieltäkin olisin toisen lapsen joutunut hakemaan tuntia aikaisemmin kuin toisen.

Toivottavasti kerhot eivät tulevaisuudessa ihan kokonaan katoa. Meidän tytöt tykkäävät kovasti kerhosta eikä äitikään pistä vastaan, kun muutaman kerran viikossa joku hoitaa lasten aktiviteetit aamupäivän ajalta. Ja vieläpä ilmaiseksi!

Onko teidän lapset olleet seurakunnan kerhossa tai jossain muussa kerhotoiminnassa? Onko muilla paikkakunnilla lopetettu kerhoja, koska kerholaisia ei enää ole tarpeeksi?
31 kommenttia

 1. Meillä on kaikki tytöt olleet kerhoissa. Vanhin kun aloitti niin oli 8 eri ryhmää ja nyt kun nuorin on kerhossa niin on yksi ryhmä ☹️ Toki tässä on aikaa kulunut yli 15v mutta koko ajan ovat lapset kerhossa vähentyneet. Onnellinen olen että nuorinkin saa kerhossa käydä. Olen tykännyt kovasti ja niin on tytötkin. Vielä kouluiässäkin ovat ikävöineet takaisin kerhoon 😂 Suurin syy täälläpäin ainakin tuntuu olevan se että lapset viedään mieluummin päiväkotiin kuin kerhoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !!! katoava luonnonvara taitaa kyllä olla :/ ihanaa että sielläkin on tykätty kerhoista! :)

   Poista
 2. Meillä kolmevuotias aloitti nyt syksyllä seurakunnan kerhossa. Kerhoryhmä ei ole täysi, vielä sinnekin mahtuisi. Tuntuu että aika moni on päiväkodissa jo osapäiväisenä, tai sitten ei vielä ikä riitä kerhoiluun, ja sit kun riittäs niin saattaakin perheellä alkaa jo päiväkotiarki kokonaan. Perhekerhoissakin yms on aika vähän noita 3++ ikäisiä, enemmän on 1- ja 2-vuotiaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta tuo kyllä, meidänkään ilona ei ehdi kerhoikään (eikä kukaan isompikaan ole ehtinyt) ennen kuin päiväkotiarki taas alkaa meidän perheessä ! :)

   Poista
 3. Meiltä ainakin jäi juurikin tuon uskonnollisen osuuden takia kirkon järjestämä kerho väliin. Kaupungin luontokerhossa yksi lapsista kävi vähän aikaa. Melkeinpä meillä on pidetty lapsia osa-aikaisena tarhassa sekä pidetty pitkät kesälomat hoitopaikkatakuun turvin ja sitten vanhin on ollut jo eskarissa kolmannen vauvavuotena. Tosin en ole ollut koskaan kovin pitkään yhdenkään lapsen kanssa kotona ja kun paikat on saatu halutusta tarhasta ei ole uskallettu luopua paikasta kokonaan, koska ei mitään tietoa sitten paikasta, kun se olisi taas kokopäiväisesti tarpeen. Mutta siis tuon uskonnollisen osuuden takia en ole edes tutustunut näiden kerhojen mahdollisuuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on kyllä totta että kun sen hoitopaikan saa, siitä ei välttämättä kannata luopua! :)

   Poista
 4. Emme kuulu seurakuntaan eikä lastamme kastettu, koen ettei seurakunnan kerhoon ole ateistina asiaa vaikka tuskin ne seurakuntatalon ovella ketään käännyttää kerhosta pois vaikkei kastettu olekaan :) Toisaalta aloin itse pitämään (tänään aloitettiin tälle syksylle!) mll:n perhekerhoa ns.vauvakerhoa eli päästään me mammat (ja papat) kahvittelemaan ja muksut temuamaan keskenään pariksi tunniksi joka viikko. Ilmaista lystiä sekin, kahvista ja kasteltavasta pitää tosin maksaa mutta mitättömän pieni summa joten ei käy kukkaron päälle pahasti. Eli vaihtoehtoja seurakunnan kerhollekin on, tosin meidän kerhossa ei ole ohjattua toimintaa (ellei sitä toivota) mutta erilaisia vierailijoita eri tahoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi miten kivalta tuollainen kuulostaa! :) tosi kivaa tekemistä varmasti sekä sinulle että muille!

   Poista
 5. Itse en voisi kuvitella laittavani lastani seurakunnan kerhoon, koska jo pelkkä ajatus uskonnollisesta aivopesusta pelottaa! Kaupungin kerhoihin taas on vaikea täällä päästä, niissä paikkoja ei riitä läheskään kaikille halukkaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entäs se aivopesu uskonnottomaksi? Teetkö itse sitä?

   Poista
  2. mä en hetkeäkään jaksa uskoa että lapsia aivopestään srk kerhoissa. Aika vahva sana nimittäin ainakin minun mielessäni. Lauletaan uskonnollisia lauluja ja puhutaan jeesuksesta, ehkä rukoillaankin. Mutta aivopesu on aika vahva sana kuvaamaan tuota toimintaa :)

   Poista
 6. Hyvä aihe! Tätä ihmettelen minäkin! Meillä Helsingissä seurakunnan kerhot ovat maksullisia.
  3x3h viikossa (4-5v.)= syyskauden 85e + kevät 85e,
  2x2,5h (2,5v.-3v) oli muistaakseni 65e/kausi.
  Ei ole kyllä hinta eikä mikään, maksan sen mielelläni! Niin laadukasta ja arvokasta työtä siellä tehdään. Ja varmasti kuitenkin halvempi kuin päiväkoti.
  Meidän tyttö on siis käynyt 2,5vuotiaasta asti srk kerhossa ja hirveästi on tykännyt, nyt 5v. Olen myös huomannut, että paljon oppii sielläkin. Askartelevat paljon ja esiintyvät (esim. Joulukuvaelma).
  Meillä minä kuulun kirkkoon ja mieheni taas ei. Lapset ei kastettuja mutta ei siellä tosiaan ole merkitystä.
  Ystävällä lapsi käy leikkipuiston kerhotoiminnassa (joka ilmainen ja päiväkodin yhteydessä). Saan usein kuulla kuinka taas on opettaja sairaana ja kerho peruttu viime tingassa. Siirtävät kai resursseja päiväkotiin jos tilanne vaatii ja kerho perutaan. Myös ikäjakauma on parempi srk kerhossa , eli on myös niitä ikäisiä leikkikavereita eikä vain 2vuotiaita. Srk kerho ei ole tähän päivään mennessä kertaakaan peruttu ja hyvä niin sillä tyttöni rakastaa käydä siellä.
  Voin lämpimästi suositella srk kerhoa, se riittää ainakin meille +muskari ja esibaletti.
  Uskon myös että moni ei ehkä tajua kuinka hyvä kerho se on ja lisäksi sitä ei kait kauheasti mainosteta/markkinoida. Ainakin meidän neuvolatädille se oli ihan uusi asia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi miten ihanan kuuloista! :) eikä tosiaan kuulostaa isolta tuo maksu, vaikka onkin enemmän kyllä kuin ilmainen. Siltikin kuten sanoit, päiäkotiin verrattuna halpa! Ja niinpä, markkinointia ei tunnu täälläkään niin kauheasti olevan ainakaan jos ei srk piireissä liiku niin ei varmasti helpolla törmää! :) toisaalta osa kerhoista täpöten täynnä ja toiset taas lopetusuhan alla, että että.. :D

   Poista
 7. Täällä ei ole muuta kuin maksullinen seurakunnan kerho tarjolla. Mietin pitkään mitä tehdään, lasta ei ole kastettu ja emme kuulu kirkkoon. Toisaalta lähes kaikki lapset käyvät kerhoa, jolleivat ole hoidossa tai hoidostakin osa käy. Ja siksi valisin, että myös meidän lapsi käy kerhossa. Tämän takia joku isompi paikkakunta voisi ehkä olla parempi, jotta voisi halutessaan valita toisen kerhon, mutta taas toisaalta en haluaisi asua muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! :) tuo on ihan totta, että pienemmillä paikkakunnilla ei varmasti ole "varaa valita" jos lapsensa johonkin haluaa! :)

   Poista
 8. Vanhin lapsi kävi kerhossa kun olin nuorimman vuoksi vielä hoitovapaalla. 2h/vko ja maksaa 60€/vuosi.

  VastaaPoista
 9. Meillä kaikki lapset aikoinaan kävivät srk:n kerhossa. Kuulutaan kyllä kirkkoon ja lapset on kastettu mutta siihen se meidän perheen uskonnollisuus jää. En kokenut että lapsiani olisi "aivopesty" mihinkään tai ainakin siinä epäonnistuttiin surkeasti koska kaikki kolme ovat nykyään ateisteja :-)
  Itse olen edelleen kiitollinen näistä seurakunnan tarjoamista kerhoista. Kaikki lapset viihtyivät erittäin hyvin, saivat ystäviä ja äiti sai hetken omaa aikaa pari kertaa viikossa.

  VastaaPoista
 10. Meillä 4 v esikoinen jatkoi tutussa päiväkodissa & ryhmässä 3 pv / vko. Oli ennen pikkuveljen syntymää ehtinyt olla päiväkodissa kolmisen vuotta, joten päiväkoti, aikuiset ja kaverit oli ehtinyt jo tulla kovin tutuiksi ja tärkeiksi, joten nähtiin pk ssa jatkaminen meille parhaana vaihtoehtona. Kerhoon siirtyessä olis kuitenkin kaikki muuttunut, ja muuttunut sitten taas uudestaan kun palaan töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosi hyvä pointti ja minun mielestäni oikein järkevä ratkaisu tuossa kohtaa! :)

   Poista
 11. On aika erikoinen ilmiö nykyään se, että mikään ilmainen ei kelpaa. Varsinkaan jos ei sitä rahaa ole maksullisiin juttuihin. Tähän olen törmännyt useasti oman blogini myötä, kun kirjoitan erilaisista halvoista/ilmaisista tapahtumista sekä retkikohteista. Välillä vaikuttaa sille, että hävetään sitä, että mennään ilmaiseksi nauttimaan asioista kun maksullinen toisi vähän "kunniaa". Toinen voi noissa seurakunnan jutuissa ole juuri tuo, että ollaan jo jotakin mieltä uskon asioista ja siksi ei päästetä lapsia seurakunnan järjestämiin juttuihin.
  Itse en kuulu kristilliseen seurakuntaan mutta olen käynyt seurakunnan kerhossa, enkä nää siinä pahaa, ei meille uskon asioita tuputettu ollenkaan, vaan pidettiin hauskaa, oli retkiä, ruokaa, käsitöitä, erilaisia luentoja yms. mikä kiinnosti meidän porukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen kyllä valitettavasti törmännyt ihan samaan ilmiöön. Onneksi en kovinkaan usein.

   Ja niinpä. Meillä kyllä kuulutaan kirkkoon, mutta muuten ei uskonto kotona näy. Joten olen myös siitä tyytyväinen että joku opettaa sitäkin puolta lapsille kaiken kivan tekemisen lisäksi! :) varsinkin kun lapsille se on nimenomaan sit ähauskaa ja kivaa tekemistä

   Poista
 12. Me ainakin hyödynnetään 3.5 vuotiaalla ilmanen seurakunnan kerho, kun syntyi tänä vuonna toinen lapsi ja tyttö on edelleen kotona. Ainut huono puoli omasta mielestäni on se kun tämä 3 vuotiaiden kerho kestää vain 1.5h (2x viikossa) ja tyttö on kotona jo 10.30 ja loppupäivä taas mietitään että mitä tekisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1,5 tuntia on kyllä lyhyt aika. Ajat kotiin ja takaisin ja se on melkein siinä :p

   Poista
 13. Meillä 4-v käy kerhossa. On tosi kiva kerho, seurakunnan siis. 3 krt viikossa, 3 h kerrallaan. Kyllä kelpaa tälle äidille, että joku muu tarjoaa päivälle aktiviteettia ja samaan aikaan sopivasti pikkusiskot kotona ovat päikkäreillä, saan siis myös itse 3 krt viikossa rauhalliset päivökahvit. Winwin meille kaikille! :) Seurakunnan kerhot on tosi ihania ja hyviä, täällä Lahdessa ainakin melko suosittuja vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oooo kuulostaa ihanalle! :) meilläki aika hyvin ilona nukkuu päikkärit tuohon aikaan ;)

   Poista
 14. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että meillä on tytöt olleet vielä tosi arkoja kerhoiässä. Eivät ole uskaltautuneet jäämään yksin kerhoon. Sitten 5-vuotiaana on kyllä kerhoilu maistunut. Ja sama kokemus myös useiden tuttujen/kavereiden lapsista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä olisi varmasti juuri tuo tilanne, jos olisivat joutuneet erikseen kerhoihin! Nyt tsemppaavat toisiaan ja viihtyvät tosi hyvin! :)

   Poista
 15. No ainakin meidän kaupungissa seurakunnan kerhot ovat maksullisia, kun taas kaupungin omat ovat tulojen mukaan. Seurakunnan kerhoon pitää ottaa omat eväät, kun taas kaupungin kerhoon kuuluu ruokailu. Seurakunnan kerhossa on töissä kaksi lastenhoitajaa, kun taas kaupungin kerhossa kaksi hoitajaa ja yksi lto. Eli meille valinta oli aika helppo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kuulostaa mun korvaan todella hyvälle valinnalle! :) olisi minunkin valintani, jos olisi tuollainen vaihtoehto :p

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.