tiistai 18. syyskuuta 2018

Onko imetys syy levottomiin öihin ja ruokahaluttomuuteen?



Väsynyttä huomenta, taas kerran. Viime yö meni tutun kaavan mukaan. Ilona nukahtaa omaan pinnasänkyyn jossa nukkuu kolmisen tuntia. Sitten herää ensimmäisen kerran syömään jonka jälkeen loppuyö onkin yhtä ahertamista, tissin lutkutusta ja kitinää. Mitä ihmettä tässä pitäisi tehdä?

Olen miettinyt onko imetys syy levottomiin öihin? Haistaako Ilona maidon ja vaatii tissin suuhun? Kohta tulee täyteen 9 kuukautta, olisiko jo aika lopettaa yöimetys? Vai onko sitä turha edes ajatella, onhan hän kuitenkin pieni.

En tiedä syytänkö myös imetystä tai vaan nirsoa lasta, mutta kiinteät eivät juurikaan maistu. Leipää, yhtä Pilttiä sekä makaronia lukuunottamatta. Niin ja puuro, sekin uppoaa aina silloin tällöin. Pitäisikö kiinteiden määrää nostaa ja maitoa vähentää jos yöt nukuttaisiin eikä vain syötäisi? Mutta miten ihmeessä sen teen? Ilona haluaa sormiruokailla, mutta usein se menee leikkimiseksi. Ruoka heitetään lattialle tai vain muussataan. Suuhun ei mene juuri mitään. Lusikalla syötettäessä taas suun avaaminen on vähän niin ja näin ja melkein mikään ruoka ei - ei kaupan, ei omatekemä - kelpaa. On se sitten sileää tai klimppistä.

Olen niin turhautunut. Turhautunut ja väsynyt. Turhauttaa, kun ei tiedä mikä toista vaivaa ja turhauttaa kun ei tiedä mikä olisi ratkaisu. Vai onko sellaista edes? Hampaat, vaihe, tähtien asennot. Ei sitä aina niin osaa vauvasta sanoa.

Ensimmäinen asia varmasti olisi nyt luopua kokonaan tuosta perhepedistä.Mistä vain löytäisin sen jaksamisen näissä univeloissa? Koska aivan varmasti ensimmäiset yöt menee silitellessä ja rauhoitellessa toista uneen. Ensimmäinen unipätkä jonka Ilona nukkuu nimittäin omassa sängyssä, on kaikkein rauhallisin ja pisin.

Kiinteiden määrää pitäisi myös lisätä mutta miten? Kun toisena päivänä kelpaa kaikki, useimpina ei mikään muu kuin leipä. Ja tissi, sitä kyllä tyttö huolii. Pitäisikö siis imetystä vähentää jotta ruoka maistuisi?

P.s Mitkä on ne parhaat ja maittavimmat purkkiruoat? Ilonalle kelpaa tasan yksi, Piltin makaroni&kana. Olisi kiva löytää muitakin makuja! Tykkään tehdä soseita myös itse, mutta kun ne eivät kelpaa niin ei oikein ole motivaatiota seistä hellan edessä...

Jos voisin, niin loppuun lisäisi miljoona kahvikuppi ja nukkumisemojia. Vauvavuosi pistää parastaan - tai pahintaan - loppua kohden. Ehkä ihan hyvä, ei pääse vauvakuume iskemään ihan hetkessä.

Rakkaat Dr Philit, vauvakuiskaajat. What we do!? 
Muutakin siis kuin juomme kahvia..

Pssst! Muistakaa ottaa seurantaan Instagram, siellä lisää meidän arkea!


22 kommenttia

  1. nyt kyllä, just kun tää olisi meiltä!!! vauva 8kk, syö vain kahta purkkiruokaa, välillä puuroa muutaman lusikan. itsetekemät ei maistu, sormiruokaan hän ei edes koske (vaikka kuinka haluaisin, että meillä sormiruokailtaisiin!!). Tämän lisäksi vain kurkku ja maissinaksut menee alas. ja tissi maistuu, varsinkin öisin. yhtä kitinää yöt juuri niinkuin teilläkin.
    ei nyt tullut vinkkejä, mutta vertaistukea. itseä hieman ainakin helpotti, että muillakin tämmöistä.
    ehkä nää joskus oppii syömään. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä hei!!! :D meillä kyllä helpotti vähän kun kiinnitim huomiota tissin! Eli ttissiä vähemmän ja lähinnä ruuan jälkeen pyrin antamaan niin on kyllä auttanut! :)

      Poista
  2. Kuulostaa niin tutulta!!pojalla ikää 1v2kk, yöt nukutaan tissi suussa, tuttia ei ole huolinut koskaan.eka unipätkä alkuyöstä on 2h,sitten siirtyy viereen nukkumaan.. pitäisi vieroittaa koko imetys,mutta ei näissä univeloissa!nyt on vielä tehtailtu poskihampaita,niin tuntuu ettei oo nukuttu yhtään..

    Ja meillä kävi samoin kiinteiden kans,tidella huonosti maistuu mikään. Nyt vasta kun 1v täytti alkoi maistumaan vähän paremmin, toki aika usein edelleen ruoka lentää lattialle..

    Meillä neljä lasta,7v,6v,3v ja tää 1v..ei oo vauvakuumetta��

    Tsemppiä arkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tsemppiä myös sinne!! :) ja toi on just niin tota, hampaita ja vaiheita toisensa peröön että koska sitä sitten muka viitsii aloittaa!? :D

      Poista
  3. Suosittelen lopettamaan yöimetykset tai ainakin vähentämään ja luopumaan perhepedistä. Oman kokemuksen mukaan perhepeti toimii parhaiten alle puolivuotiaalla vauvalla. Sen jälkeen se voi turhaan lhoukutella vauvaa yösyömiseen. Meillä on samanikäinen vauva kuin teillä ja samanlainen tilanne. Tissi maistuisi yöllä vielä 1-3 kertaa ja mielellään pitäisi saada nukkua vielä äidin kainalossa koko yö tissi suussa. Alkuyöstä nukkuu omassa pinnasängyssään hyvin ja rauhallisesti 3-4 tuntia, mutta ensimmäisestä heräämisestä ne hulinat alkaakin. Huutaa kurkku suorana niin kauan, että saa maitoa ja heräilee sitten tunnin välein jos ei saa. Mitään fyysistä tarvetta maidolle ei ole, enemmänkin vain läheisyyden tarve. Ollaan tehty nyt muutama viikko niin, että tarjoan vettä, kannan sylissä hetken, laulan ja silittelen sitten omaan sänkyyn. Maitoa saa vasta aamulla tai aikaisintaan kuuden jälkeen. Pari ensimmäistä yötä olivat vaikeimpia, mutta silloinkin koko hommaan meni noin 20 min per herääminen. Sitten oppi, mikä on homman nimi ja rauhoittui huomattavasti nopeammin. Jännä juttu oli, että vain äidin syli kelpasi. Isän syli sai aikaan kauhean raivokohtauksen. Kerran menin univeloissani tekemään sen virheen, että imetin yöllä ja nyt onkin tullut taas vähän takapakkia. Nyt onkin sit työn alla siirtää pinnasänky hieman kauemmaksi meidän sängystä. Olen lohduttautunut sillä, että tämäkin on vain vaihe ja menee ohi kun jaksaa olla johdonmukainen. Esikoisella oli aikanaan samanlaista ja jossain vaiheessa nukuimme miehen kanssa eri huoneessakin, mutta kyllä sekin rauhoittui sitten noin 1-vuotiaana. Tsemppiä sinne kovasti! Et ole ainut levottomien öiden kanssa. Ne kyllä rauhoittuvat siitä aikanaan. Vaikeinta on vain saada väsyneenä aloitettua, mutta lopulta se parantaa ja helpottaa teidän kaikkien tilannetta ja yöunia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin neuvosta vaarin ja aloitettiin treenaamaan omaa sänkyä! :) nyt ainakin ekam pätkäm nukkuu sängyssä, joskus toisenkin (Ellen nukahda..:D) ja selkeästi on yöt rauhoittuneet!! :) ehkä pikku hiljaa yösyöminen jää kokonaan! Tai ainakin toivoa voi eikö ;)

      Poista
  4. Moikka, meillä lapset 2 v 2kk ja 8 kk. Esikoisen ollessa 6 kk kyllästyin yöhulinoihin ja aloin "opiskella" vauvan uneen liittyviä asioita. Elämäni ehkä paras päätös!

    Mielestäni Suomessa uniasiat ovat jopa hieman tabu. Asiaan vähän perehtyneenä tiedän, että juurikaan muissa kulttuureissa tätä ongelmaa (eli jo vähän isomman vauvan yöheräily) ei ole. Liekö sitten syynä se että "no vauvat nyt heräilevät öisin!" Mielestäni asia ei yksiselitteisesti ole ihan näinkään. Neuvoloissa uniasiat otetaan kokemukseni mukaan liian harvoin esille. Äidit jää yksin.

    Olen melko avarakatseinen, mitä tulee kaikkeen mahdolliseen lasten kasvatuksellisiin asioihin, oli sitten kyseessä kiinteiden aloitus, sormiruokailu, perhepeti.. Niin, se perhepeti. Mielestäni se palvelee silloin, kun kaikki saavat nukutuksi. Jos vauva ei nuku, äiti ei nuku ja koko hommasta lähtee ns.idea.

    Äiti on äidille susi, sanotaan. "Vääristä" mielipiteistä ja ohjeista lynkataan niin kovin helposti, etenkin täällä netissä. Uniasiat eivät ole poikkeus, olen huomannut ihan lähipiirissäkin aiheen herättävän tunteita. Siitä huolimatta, että saan lokaa niskaan, neuvoisin sinua nyt alkajaisiksi ehdottomasti siirtämään Ilonan omaan sänkyyn, ehkä jopa omaan huoneeseen? Tiedän, tämä kirpaisee aluksi! Mutta ainakin meillä toimii, molemmat siirretty 6 kk iässä omaan huoneeseen. Jos oma huone kauhistus, aloittakaa omasta sängystä. Sitten, jäätävästä univelastasi huolimatta, koita löytää jostain voimaa vieroittaa Ilona yötissistä. Kuvailemasi perusteella sanoisin, että hänelle yötissistä on muodostunut vain tapa. Lääketieteellisestikin katsottuna, 8 kk ikäinen vauva ei tarvitse enää yömaitoa, ainakaan niin usein kuin mitä teillä heräillään.

    Meillä "unikoulutuksen" olen hoitanut minä, mutta isää ei pidä väheksyä. Voisiko teillä isä osallistua? Tiedän perheitä, joissa vauva rauhoittuu isän kanssa helpommin. Monesti isän saattaa olla myös helpompi sietää pientä itkeskelyä.

    Rakastan lapsiani, mutta rakastan myös unta. Ehjillä yöunilla olen niin paljon parempi äiti lapsilleni. Teet Laura tuhansien muiden pikkuvauvojen ja isompien lasten äitien lailla tärkeää työtä, muistathan pitää omasta jaksamisestasi ja unestasi huolta! Toivon sinulle ja perheellesi parempia öitä ja ihanaa alkavaa syksyä!

    (Jos asia alkoi kiinnostaa, niin meidän pelastukseksi vajaat pari vuotta sitten koitui Laura Anderssonin Kuinka opetin vauvani nukkumaan -kirja.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kovasti tosi kattavasta kommentista ja kirja vinkistä!!! :) täytyy käydä kirjastossa josko löytyisi! meillä valitettavasti isiä ei voi työvuorojen takia hyödyntää unikoulussa,ennen ensi kesälomaa joten minun on se hoidettava muutamaa yötä lukuunottamatta :p

      Poista
  5. Kuulostaa jälleen niin tutulta! Meillä tyttö 8 kk alkoi heräillä tissin perään öisin yhä tiheämmin, lopulta tunnin välein. Päivisin torkkui 30 min unia ja ruoka maistui todella vaihtelevasti.

    Vihelsimme pelin poikki kertalaakista ja yöimetykset kokonaan pois. Illan viimeinen imetys siirrettiin makkarista olohuoneeseen ja sieltä vietiin omaan sänkyyn hereillä. Kahden minuutin välein kävimme pistäytymässä ja sanomassa, että nyt nukutaan, ei mitään hätää. Protesti oli odotetusti kova, mutta tyttö nukahti tunnissa ja heräsi yöllä kerran. Päivisin imetys on aina ja ainoastaan ruokailun jälkeen.

    Jo seuraavana päivänä ruoka maistui paremmin. Nyt viikon jälkeen nukahtaminen vie vielä aikaa, mutta ei niin kauan kuin vei imettämällä uneen. Yöheräily on vähentynyt 1-2 kertaan ja niilläkin nukahtaa pian uudestaan. Ja mikä parasta, myös isän rauhoittelemana! Ruokahalu on lisääntynyt selkeästi ja päiväunet pidentyneet. Tyttö on myös päiväunien välillä virkeämpi ja iloisempi kuin ennen.

    Vannoin pitkään, että meille ei unikoulua tule. Protesti-itkua ei ole kiva kuunnella, mutta ainakin meillä positiiviset vaikutukset ovat olleet sen arvoisia. Tämä toimi meillä. Tsemppiä ihan hirveästi teille, tiedän niin miltä nuo yöt ja niiden jälkeiset päivär tuntuvat! Toivottavasti löydätte teidän perheelle sopivan ratkaisun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että olette saaneet öitä paremmiksi! :) meillä selkeästi kyllä auttoi kun rupesin antamaan tissiä vähän harvemmin ja aina ennen ttissiä kiinteää ruokaa! :)

      Poista
  6. Kuulostaa niin tutuilta haasteilta pienen lapsen kanssa. Kirjoitat niin rehellisesti ja aidosti lapsiperhe-elämästä ja siksi blogisi toimii vertaistukena meille muille samassa elämäntilanteessa oleville vanhemmille. Haluaisimmekin haastaa sinut vastaamaan Arjen sankarit - blogihaasteeseen. Haasteen löydät täältä: http://vainaitienjutut.blogspot.com/2018/09/arjen-sankarit-blogihaaste.html. Tsemppiä viikkoon! Terkuin Tanja/ Vain äitien jutut- blogi.

    VastaaPoista
  7. Piipahdus-unikoulu pelasti niin minun kuin vauvan unet kahden lapsen kohdalla.
    Lopetin toimituksen ja opetin vauvan nukahtamaan itse, jotta pysyin järjissäni! Myös vauva rupesi nukkumaan sen myötä täysiä öitä tai heräsi kerran yössä, eli lastenkin unen laatu parani huimasti.
    Meillä selvisi molempien kanssa kolmella rankalla yöllä. Sit oli viikko rauhaa ja uudestaan muutama rankka yö. Sit oli viikkoja rauhaa ja muutama rankka yö.
    Se oli suunnaton helpotus! Sitä ennen oli 6/7 kamalaa yötä viikossa...
    Molemmat olleet 9-10kk ikäisiä unikoulu alkaessa ja samalla kaavalla tulee unikoulu olemaan ensi keväänä uudella vauvalla.
    Olen ehdottomasti parempi äiti kun saan nukkua ja päivisin imetin aiempia lapsia 1v6kk ja 1v2kk, eli varsinainen imetys ei todellakaan päättynyt yöimetysten lopettamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin tutustua tuohon piipahdus unikouluun, kuullut sii paljon hyvöö! :) kiitos!

      Poista
  8. Saitkin jo monta hyvää vinkkiä! Suosittelen kokeilemaan. On myös lapsen etu, että kaikki saavat unta yöllä. Lapsi ei enää tuossa iässä tarvitse maitoa öisin, vaan pelkkä päiväimetys on hyvä. Ja tosiaan imetys vasta ruuan jälkeen, niin ruokakin maistuu ehkä paremmin.
    Ja jos lapsi nukkuu/syö muutaman päivän (tai muutaman enemmän) huonosti, ei hän siitä vielä oikeasti kärsi.

    Tsemppiä vaan ja todiaan, tyytyväinen äiti takaa paremmin myös tyytyväisen lapsen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) tuo on kyllä selkeästi auttanut kun tuputtanut aina,ennen kiinteää ruokaa! :) ja niinpä, olen samaa mieltä tyytyväinen äiti tyytyväisempiä lapsia! :)

      Poista
  9. Moikka.
    Mun esikoinen oli samaa tasoa. Mä silti imetin yksi vuotiaaksi lapsentahtisesti. Tasan yksi vuotiaana loppui yötissitys. Aloin käyttää miehen haisevia paitoja öisin ja ei ollut varmaan sen vuoksi edes vaikeaa koska eipä lapsi edes haistanut tissiä :)
    Imetys jatkui päivisin vielä muutaman kuukauden tuon jälkeen mutta kiinteät, niitä meni huonosti 1,5v asti. Sen jälkee meni hieman enemmän mutta siltikin oli sihtikurkku, nirso.
    Kunnes 2vuotiaana alkoi syödä. Ja kyllä mä tuon ajan stressasin ruokailuista ja näin punaista!!!
    Joten iso tsemppihali sulle!

    VastaaPoista
  10. Ahhhhh vertaistuki!!!! Meillä ihan saman ikäinen poika ja täysin samat ongelmat unen, tissin ja kiinteiden kanssa. Olen jo henkisesti latautumassa unikoulua varten. Aloitamme kunhan miehen työvuorot sen sallii ja toivomme parasta. Mutta minuakin mietityttää tuo, että jos ei kiinteitä mene niin voiko yösyötöistä luopua....

    VastaaPoista
  11. Kuulostaa tutulta, meillä on kotona kaksi viikkoa vanhempi tyttö joka on hyvin samanlainen kuin Ilona. Meillä kyllä syödään mielestäni melko hyvin kunhan vain tarjotaan tuttuja hyviksi havaittuja (sose)ruokia. Ikävintä on kuulla isovanhemman suusta,että tympii kun tyttö on näin nirso. Vaikka meillä kuitenkin uppoaa jo toistakymmentä erilaista sosemerkkiä tai -makua. Kunhan on silkinsileää😄
    Kunhan nyt syö edes jotakin,olkoon se sitten aina niitä tiettyjä lemppareita,näin olen ajatellut.
    Meillä tyttö tykkää syödä itse mutta välillä sormiruokailu on myös vain ruuan tilsimistä käteen tai pöytään tai nakkelua lattialle. Soseita sain uppoamaan paremmin kun ostin sellaisia korkkeja sosepusseihin, joista tulee vain imemällä. Näin lapsi saa syödä turvallisesti ja siististi itse. Kokeile,ostin prismasta kaksi korkkia n. 7 e hintaan, korkkeja on myös sillä chomee- merkillä. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos, täytyy testata nuo korkit! :) meillä selkeästi menee myös,sileät ssoseet paremmin, karkeat ei kelpaa paitsi sitten kunnon klöntit sormilla syöden :D

      Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.