keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Kuulumisia juoksun parista; 6km 31 minEdelleen tuntuu uskomattomalta, että jaksan juosta enemmän kuin muutaman metrin. Juoksu harrastusta on takana nyt suunnilleen 5 kuukautta ja fiilis on ihan mahtava!

Kuten varmasti muistatte kaikki alkoi sohvaperunanjuoksukoululla joka kuitenkin keskeytyi kropan jakamisen takia. Univelka, raskas elämäntilanne. Mitä näitä nyt on. Kuitenkaan juokseminen ei ole jäänyt siihen ja olenkin pyrkinyt joka toinen päivä käymään lenkillä.

Lenkkini vaihtelevat yleensä 4-6 kilometrin välillä ja käyn läheisellä pururadalla juoksemassa. Joskus juoksen muuallakin, mutta polveni kipeytyvät asfaltilla juostessa, joten usein tieni vie pururadalle. Kieltämättä tuo 1,9 km lenkin suhaaminen aina vaan vähän jo kyllästyttää, mutta minkäs teet.

Yleensä juoksen vain juoksemisen ilosta, mutta välillä hieman innostun ottamaan aikaa. Viime viikolla juoksin 6km 31 minuutissa ja täytyy sanoa, että olen aika ylpeä itsestäni!

En todellakaan voi sanoa enää olevani rapakunnossa ja voin ylpeänä sanoa, että harrastuksiin kuuluu lenkkeily.

Edelleen on päiviä kun puoliväkisin lenkille lähden, mutta se fiilis joka sen jälkeen tulee palkitsee aina vain.

Vaikka elämäntilanteeni kolmen pienen lapsen kanssa on rankka ja olen ennen käyttänyt sitä tekosyynä liikkumattomuudelle, niin pakko todeta, että asia on aivan päinvastoin. Urheilusta saa niin paljon lisää boostia päivää. Ja kun huonosti nukutun yön jälkeen tekee fiilistelylenkin hyvän musiikin tai podcastin parissa, on olo kaikkea muuta kuin väsynyt.

Joululahjaksi ajattelin hankkia itselleni oikein kunnon lenkkarit. Nyt kun juoksu on tullut jäädäkseen, voi tämä pihi ihminen panostaa rahallisesti kunnon kenkiin. Kun jo uskallan luottaa, että kyllä niille käyttöä tulee.

On minulla nytkin ihan hyvät juoksukengät jotka ostin kesällä, mutta huonojen polvien takia haluaisin vielä vähän paremmat. Vaikka luulen ettei ylitaipuisat, futiksessa kolhiintuneet polveni koskaan tule kestämään esimerkiksi vähän kovempaa alustaa, mutta ainakin voi yrittää. Olisi kiva päästä muuallekin lenkille kuin tuohon pururadalle!

Ilmeisesti jossain urheilukaupoissa tehdään oikein jotain analyysejä jaloille, jotta kengät ovat oikeanlaiset? Kuulisin mielelläni kokemuksia siitä sekä hyväksi todetuista juoksukengistä!5 kommenttia

 1. Kyllä jalkoihin kannattaa panostaa!
  Ehkä ohjauskäynti esimerkiksi Askelklinikalla Turussa voisi auttaa ennen lenkkareiden hankintaa.

  VastaaPoista
 2. Jep, ehdottomasti kunnon kengät. Aloitin juoksuharrastuksen vuonna 2013, ostin ekat jotka kaupassa käteen osui. Väri ratkaisi. Kengät sopivat hyvin, jälkeenpäin olen ymmärtänyt että tietämättäni olin ostanut pronaatiotuetut kengät. Silloin en asiasta mitään ymmärtäny.

  Vuoden päästä ostin seuraavat kengät, taas pinkit addut, eivät pronaatiotuetut, aiheuttivat lähes heti mulle kipua polven ulkosyrjässä. Googlaus ja diagnoosi -> juoksijan polvi. Marssein urheiluliikkeeseen ja onnekseni mulle sattui osaava myyjä. Kerroin vaivoistani ja hän kertoi minun kärsivän todennäköisesi ylipronaatiosta. Ostin pronaatiotuetut kengät. Nyt kolmannet tuetut kengät käytössä (kahdet niket, nyt asicset) enkä todellakaan voisi juosta muilla. Kärsin siis tosiaan ylipronaatiosta eli askeleeni on ”vääränlainen” ja nilkkani kiertyy askeltaessa. Lisäksi mulla on ”lättäjalat” muistan että lapsena jo terkkarit sanoneet näin.
  Nämä ns lättäjalat johtavat käsittääkseni ylipronaatioon.

  Siis kyllä, satsaa kenkiin ja kaikkein paras olisi, kun selvittäisit askelluksesi (neutraali, pronaatio) :) mukavia kilometrejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kattavasta tietopaketista! :) ja näinhän se on, ostin viime viikolla uudet lenkkarit ja eron huomaa heti! Vaikka vanhatkaan ei mitkään "halpikset" olleet niin ero on huima! :)

   Poista
 3. Hei! Aloitin juoksuharrastuksen ihan muutama päivä sitten ja heti piti laskea kauan meni 6km juoksuun. Siihen upposi aloittelijalta 55 minuuttia. 30 minuuttia kuullostaa erittäin hyvältä suoritukselta ja siitä sietääkin olla ylpeä! Etenkin jos on vasta 5kk takana. Tsemppiä sulle ja kaikille muille juoksijoille! :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.