torstai 25. lokakuuta 2018

Nyt tehdään loppu yökukkumiselle!


Okei. Ei varmaankaan tehdä ihan hetkessä ja aluksi ainakin univelka lisääntyy, mutta jotain on tälle yövalvomiselle tehtävä. Ei jaksa enää. Vaikka minkäs sille voi, että toinen rakastaa niin paljon tissiä, että sitä on lutkutettava pitkin yötä.

Unikouluista mikään ei oikein tunnu meidän vaihtoehdolta ja mietinkin, pitäisikö vain repäistä laastari kerralla kunnolla irti ja siirtää pinnasänky suoraan vauvan omaan huoneeseen ja siellä sitten silitellä ja kanniskella toista jos niin on. Että jos valvotaan, niin tehdäänkö se vain kerran? Jos ensin opetan tytön omaan sänkyyn, sitä kautta vähemmän yötissittelyä ja sitten sama rumba uudelleen kun siirrytään omaan huoneeseen. Ehkä?

Meillä keskimmäisen kanssa kävi niin, että yöt paranivat - hetkellisesti ennen refluksin pahentumista.. - kun tyttö meni pois meidän makuuhuoneesta. Olen itse myös kovin herkkäuninen ja havahdun jokaiseen kyljen kääntämiseen, joten omaa untanikin ajatellen se on parempi vaihtoehto. Mutta kun...

Vauvan huone sijaitsee talon toisessa päässä. Vaikka ei tämä huusholli mikään kartano ole, niin ei kieltämättä kiinnosta montaa kertaa yössä juosta ympäri kämppää. Ja onhan se nyt hertsileijaa ihan hirveä muutos. Äidin kainalosta omaan huoneeseen niin kauas minusta. Kumpikohan loppupeleissä kitisee asiasta enemmän, minä vai vauva?

Yritän valmistautua henkisesti siihen, että kohta valvotaan enemmän kuin koskaan ennen. Yöt ovat olleet yhtä farssia jo monta viikkoa, ei vaan enää jaksa. Viimeinen loppurutistus ja sitten helpottaa? Ja jos ei helpota, niin ainakin on yritetty. Palataan sitten samaan vanhaan.

Ihan vielä ei kuitenkaan aloiteta tekemään mitään, koska tyttö on nuhassa. Sitten kun olen varma ettei syynä ole nuha tai hampaat, on hyvä aloittaa vieroitus yötissistä ja opetella sitä omaa sänkyä. Katsotaan tehdäänkö kaikki kerralla vai pikkuhiljaa. Ounastelen vain sitä, että jos pinnasänky pysyy vieressäni, niin minusta ei ehkä ole tähän hommaan ja herään joka aamu tyttö kainalostani. Illalla on helppo päättä, että nyt loppuu. Mutta toteutus keskellä yötä on sitten jotain miljoona kertaa vaikeampaa...24 kommenttia

 1. Voi että kuulostaa tutulta :( meillä ihan samanikäinen neiti ja yöt on kyllä hulinaa. Syödään sen kymmenen kertaa ainakin. Nyt myös alkanut nousemaan keskellä yötä istumaan sängyssä ja höpöttelee omia juttujaan. Tissillä saan tainnutettua takaisin uneen, joten vähän hirvittää vieroitus, että herätäänkö meillä sitten viideltä??? :O
  Mutta rankka vaihe tämä kyllä on..iltaisin on jo valmiiksi kettuuntunut tulevasta yöstä... Ihmeen kaupalla sitä kuitenkin jaksaa päivän touhut! Onneksi minä osaan nukahtaa vaikka neiti vielä lupsuttaa tissiä.
  Minä olen päättänyt että kun 1v tulee täyteen niin sitten saa tissi jäädä kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vähän samoja suunnitelmia, että vuoden iässä koitetaan yöimetys jättää pois ja jos tuntuu vaikealta niin ehkä koko tissi.. :)

   Poista
 2. Äiti nukkumaan muualle ja isi hoitaa yöt �� ei pääse kitisemään tissiä ku tissi ei haise vieressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä tämä ei ole mahdollista miehen työvuorojen takia, olenkin suunnittelut että joululomalla sitten... :D

   Poista
 3. Meillä saman ikäinen kuin teillä ja reilu viikko sitten mulle riitti ja aloitin unikoulun (mentiin 1-2h syömisillä ja aamuyön tissillä nukkumisella) ja nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että kerran useimmiten suhistan/silitän uneen, unisyötän puolilta öin ja tarvittaessa otan 5-5.30 kainaloon jatkamaan nukkumista. Suosittelen lämpimästi tällaista lempeää unikoulua, jossa saa kuitenkin tarvitsemansa läheisyyden ja kerran yössä mahansa täyteen. Meillä myös pinnasänky edelleen mun sängyssä kiinni, joten silittely ja suhistelu on tarvittaessa helppo tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi ihanaa kun on onnistunut! :) ja jotain tollasta lempeää ajattelinkin<3 kiitos vinkeistä! :)

   Poista
 4. Meillä oli kuukausi sitten sama tilanne. Neiti täytti juuri sillo vuoden nii päätin et nyt loppuu yötissi, kun heräs jatkuvasti tissille.. Minä siirryin olohuoneeseen viikoksi. Muutamana eka yönä heräs muutaman kerran ja huusi jonku aikaa, rauhottui kuitenkin isin viereen. Seuraavina öinä riitti tutin antaminen tai peiton paremmin laittaminen. Heräs kuitenki vielä useamman kerran yössä. Sit tapahtui ihme, alkoi nukkumaan täysiä öitä!!! Luksusta. Meillä ei olisi onnistunut et minä oisin vieroittanu. Tai hankalaa olis ollu. Mut toivotaan et saatte paremmat yöt jollain keinolla!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kokemuksesta! :) ehkä laitan miehen hommiin joululomalla... :D

   Poista
 5. Heippa, kirjoitin sulle viimeksi pitkän kommentin, kun aiheesta postasit. Meinasin tähän taas kirjoittaa, että josko vois isää hyödyntää, mutta olitkin tuohon aikaisempaan jo vastannut, että ei onnistu työvuorojen vuoksi.

  Ymmärrän tuskasi ajatuksesta, että vauva nukkuu ”kaukana” talon toisessa päässä. Kuten (muistaakseni, ehkä :D) asiasta edellisessä kommentissani mainitsin, meidän talo on kaksikerroksinen ja siinä mielessä pepusta, että makkarit sijaitsee kaksi alhaalla, kaksi ylhäällä. Esikoista en voi jättää omaan kerrokseen hortoilemaan (jos herää yöllä ja hätääntyneenä lähtee haahuilemaan) eli hänen on nukuttuva omassa huoneessaan, meidän makkarin vieressä. Vauva siis nukkuu omassa kerroksessa. Moni tätä on kauhistellut, mutta olen antanut piut paut moisille kauhisteluille. Meille tämä on paras ratkaisu. Välissä on rappuset ja minä olen niin herkkäuninen, että herään kyllä heti kun vauvakin.

  Pointtini on että tiedät varmasti, mikä teille paras ratkaisu. Ole avoin vaihtoehdoille. Miten olisi, jos nukkuisit itse vaikka patjalla vauvan huoneen ulkopuolella, muutaman yön? Tilanne voi olla uskomattoman paljon parempi jo viikonkin päästä. Meidän lapsi on reilun viikon teidän lasta nuorempi ja esim viime yönä hän nukkui katkeamatonta unta klo 19-7. Aika luksusta!

  Parempia öitä teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kun jaoit teidän kokemuksen! <3 olen tässä pohtinut ja miettinyt unijuttuja paljon, kun taas on joku superhuono vaihe (ehkä hyviä ei olekkaan nykyään ollenkaan, silloin 4kk iässä oli!) joten luulen, että meillä siirrytään omaan huoneeseen kun vuosi tulee täyteen. Pakko koittaa jotain tehdä vaikka aluksi varmasti riipaisee omaakin syndäntä, niin huonosti täällä nukutaan! :) nyt koitan ensin saada vähän yötissiä vähemmälle ja omaan sänkyyn jotta ei olisi niin suuri muutos kerralla. Katsotaan miten käy! :)

   Poista
 6. Mamman luona yökylässä hyssyteltiin, sai maitoa klo 3:30 ja otettiin viereen klo 7 eli helppoa tuo vieroitus, joten tänne vaan uudelleen yökylään😂😂

  VastaaPoista
 7. Omaan huoneeseen.

  Meillä osui aikanaan muutto uuteen kotiin esikoisen ollessa 10 kk. Vaihtoi kerta heitolla kotia, samoin sängyn paikkaa vanhempien makuuhuoneesta omaan huoneeseen. Ja kun kerran rytinällä mentiin, myös yötutti jäi samalla kertaa pois kuviosta.
  Ja hyvin meni. Kaikki muutokset yhdellä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. luulen että tämä on edessä kun tyttö on siinä vuoden iässä, kiitos vinkistä! :)

   Poista
 8. Meillä on nyt vuoden ikäinen tyttö ja jokin kuukausi takaperin sain itsekin tarpeekseni yöimettämisistä. Kertoja ei ollut kuin kaksi yleensä ja nukahti heti uudestaan, mutta itseäni rupesi verottamaan se, että herään pari kertaa yössä enkä saa jatkuvaa unta. Sitten siirsimme tytön omaan huoneeseen ja sovittiin, että isä käy rauhoittelemassa yöllä. Parina yönä neiti heräsi totuttuun tapaan, mutta rauhoittui yllättävän nopeasti ja sen jälkeen on nukkunut koko yön läpikin heräämättä, joskin herää hyvin aikaisin aamulla, viimeistään kuudelta :S Meille tämä kerrasta poikki menetelmä toimi, sillä luulen, että jos hänen sänkynsä olisi jäänyt meidän huoneeseen ei siitä olisi tullut mitään kun olisi vaan haistanut maidon ja nähnyt minut. Nyt minäkin voin käydä yöllä rauhoittelemassa jos herää. Nykyään kun hän herää se on enemmänkin sitä, että varmistaa, että olemme paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kokeilemme varmaan samaa kun vuosi tulee täyteen, kiitos kokemuksen jakamisesta! :)<3

   Poista
 9. Oletko tutustunut Gordonin menetelmään (rinnalta yövieroitus perhepedissä nukkuen). Perustuu ajatukseen pikkuhiljaa vähentämisestä ja siitä, että vaikka lasta itkettäisikin maitokertojen vähentäminen, olet silti vieressä auttamassa lasta tunteen käsittelemisessä. Olen saanut tämän neuvon imetyksen tuesta ja olettaisin ohjeet löytyvän verkosta googlaamallakin.

  VastaaPoista
 10. Heippa! Meillä oli sama tilanne 1.5 vko sitten samanikäisen yöheräilijän kanssa. Opetettiin ensin vauva nukahtamaan itse päikkäreille/yöunille omaan sänkyyn. Sitkeästi vain vauva makuulleen ja pään silittelyä tarpeen mukaan. Kolmantena iltana nukahti jo muutamassa minuutissa. Tämän oppineena sitten pinnasänky vain "laastari irtirepäisy -meiningillä" omaan huoneeseen toiselle puolelle taloa. Jo toisena yönä mentiin kokonaan ilman tissiä ja nykyisin nukutaan kerran heräten ja päänsilittelyllä rauhoittuen (21-7). Kyllä äidin pääkoppa kiittää! Tiedät parhaiten mikä sopii sinun vauvallesi. Kannustan kokeilemaan. Toivottavasti teilläkin pian nukutaan hyvin ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä tyttö nukahtaa ilman tissä omaan sänkyyn iltaisin, mutta öisin ei vaan millään!!!! tosin tämä äiti ei oikein ole jaksanut edes yrittää, jos ei hiljene hetkessä niin tissi suuhun.. :D kiitos kokemuksen jaosta, meilläkin tuo kohta kyllä edessä. pakko!

   Poista
 11. Toivon postauksia unikoulun etenemisestä! Meillä on samanikäinen, itseasiassa ihan samana päivänä syntynyt poika ja yöt on ihan kamalia. Jos nukkuu yhteen putkeen edes 3h, niin se on aivan loistava yö meille.

  Me pidettiin jo yksi unikoulu pari kuukautta sitten. Unipätkät piteni kyllä jonkin verran, mutta sitten kun heräsi niin rauhoittui vain syliin ja huuto alkoi heti kun laski takaisin sänkyyn. Kaksi viikkoa mentiin näin ja taisi meillä muutama 6-8h nukuttu yökin sinä aikana olla, mutta sitten tuli flunssa ja sen jälkeen ollaan tehty hampaita tasaiseen tahtiin, joten yöt nyt on mitä on :| zZZZzZz

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meidän unikoulu ei etene... :D sitä ei aloitettu, ei vaan jaksa enkä saa itseäni niskasta kiinni :D hetken tuntui jo yöt menevät paremmin, mutta sitten taas hampaat, flunssa... !! että niin, kerron heti kyllä kun jotain tapahtuu :p tsemppiä sinne öihin!<3

   Poista
 12. Niin ja vielä äsköseen tekstiin lisään että pidin pääni että en anna maitoa yöllä, nukutan sitten hänet uudestaan sänkyyn jos yöllä sattuu heräämään. Ja meillä on vielä sillain että 06-19.30 välillä annan maitoa, niin pysyy se että en esim 04 anna maitoa muuten alkaa lipsuun se aika.

  VastaaPoista
 13. Laura, toi ”niin ja vielä äsköseen tekstiin” kommentti on minun joka kirjoitti unikoulusta, eli 20.11 kirjoitettu

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.