perjantai 7. joulukuuta 2018

Ei neljäs vauva, vaan ruisleipäKyllä ihminen on sitten tyhmä. Olen ollut gluteenittomalla ruokavaliolla reilu kolme vuotta, mutta lähiaikoina olen huomannut ettei pieni annos gluteenia aiheuta välttämättä oireita. Vahinkogluteenista ei olekaan tullut vatsakramppeja ja olenkin pikkuhiljaa kokeillut ruoansulatukseni rajoja. Tavallinen kaura näyttää aika pitkälti käyvän, ja edellispäivänä ajattelin kokeilla puhdasta ruista. 

Ei olisi kannattanut, kuten kuvasta voitte huomata. Aivan jäätävä turvotus, aivan jäätävät vatsakivut. Että tuota enpä kokeile erikseen enää muita viljoja. Se jo helpottaa, kun kauran voi ostaa kaurana eikä gluteenittomana kaurana. 

Iina kirjoitti hetki sitten maharauhasta ja raskausuteluista. Ja se on aihe josta ei voi kirjoittaa liikaa, mutta Iina kirjoitti aika tyhjentävästi kaiken tarvittavan joten käykää lukemassa se.

Olen jo aikaisemmin kertonut miten minulta kysyttiin kerran hernekeittopäivän jälkeen töissä olenko raskaana. Kysymys toden totta loukkasi ja tuntui muutenkin kurjalta, kun sisäisestikin olo oli kurja ja turvonnut. 

Nyt kolmen raskauden jälkeen vatsa turpoaa - tai oikeastaan turvotus näkyy vain enemmän - herkemmin. Aika usein siis minun vatsaani katsoessa voisi ajatella alkuraskautta. Erityisesti ovulaation, vahinko gluteenin tai kuukautisten aikana. Eli, älä kysy. En ole näillä näkymin enää ikinä raskaana.

Vatsani on aina kiukutellut milloin mistäkin, ja syönpä oikeastaan mitä vaan niin illalla enemmän tai vähemmän turvottaa. Johtuen ehkä raskauksista, ei ole päkki enää timmi. Tai edes niin timmi, mitä se joskus ei timminä oli. 

Asia ei sinällään minua häiritse, kireiden vaatteiden alle tai juhliin laitan - maailman parhaat, näistä on tulossa postaus! - tukikalsarit, eli röllykkää litistävät alushousut. Kuitenkin olo on välillä niin kurja, että tekisi mieli lopettaa syöminen kokonaan.

Liikunta auttaa vatsavaivoihin aika hyvin ja joka päiväinen Vi-siblin annos. Kuitenkin on päiviä ja jopa viikkoja kun mikään ei tunnu sopivan ja mikään ei tunnu auttavan. Silloin sisäisesti olo on todella kurja, turhautunut ja turvonnut. Siihen päälle jos joku vielä utelisi neljännestä vauvasta, voi olla, että tämä turvonnut, väsynyt ja hormonihuuruinen nainen antaisi kuulua ja kovaa.

Välillä mietin mistä ihmeestä vatsavaivat oikein johtuvat? On tutkittu, ei ole löydetty mitään. Vatsavaivoja tuntuu olevan joka toisella. Oliko ennen niin, vai onko ruokamme vain esimerkiksi liian prosessoitua nykyään? Vai liikummeko liian vähän, kemikaalit, ilmansaasteet? Vai onko vatsavaivoja ollut aina, mutta siinä ruton ja tuberkuloosin rinnalla ne eivät ole tuntuneet missään. Näin niin kuin kärjistetysti.

Minä kärsin vatsavaivoista, mutta valitettavasti jotkut kärsivät vielä pahemmin. Kuulun muutamaan ryhmään Facebookissa, jossa on paljon vatsavaivaisia ilman sen suurempia diagnooseja. Siellä on paljon pahempia oireita ja vaivoja ja se saa kyllä miettimään miten paljon oikeasti terveys ja sisäinen hyvinvointi vaikuttaa meidän elämään. Vatsavaivaisena voit olla todella sairas olematta kuitenkaan "virallisesti sairas".

Kun imetys loppuu lähden taas karsimaan ruokavaliota ja kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja, jotta löytäisin sen minulle parhaimman. Nyt minulla ei vielä univelan ja imetyksen kulutuksen takia ole voimia tehdä sen suurempia muutoksia, mutta yritän syödä mahdollisimman terveellisesti. Paljon kasviksia, laktoositonta ja gluteenitonta. Liikkua päivittäin ja nauttia elämästä. Joskus turvotuksenkin uhalla...

Kuitenkin onneksi liikunnan myötä aika usein oireeni ovat suurimmaksi osaksi pientä kuplintaa ja turvotusta ilman sen suurempia vatsakramppeja tai wc-reissuja. Kunnes siis olen tyhmä ja kokeilen jospa se jokin minulle sopisi...Yrittänyttä ei laiteta, mutta en todellakaan enää yritä ruista. Hyh mikä olo siitä tuli! 

7 kommenttia

 1. Tukikalsaripostausta kaivaten (vähän jo hysteerisenä kaikkia keinoja kokeillen)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TULOSSA!! heti kun saan kuvat otettua, nämä on kyllä parhaat pökät ikinä! :D

   Poista
 2. Yksi mikä mulle vatsavaivaisena ehdotettiin syyksi olisi se että ruoka tulee syötyä liian nopeasti.

  VastaaPoista
 3. Esim tärkkelys (vehnätärkkelys missä vaan tai peruna) voi aiheuttaa tuon! Kannattaa testata tekeekö se sulle oireita. Toki moni moni muukin ruoka-aine voi tehdä, kuten lehmänmaito jne. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vehnätärkkelys on ehdottomasti se pahin, ja sitä on tungettu niin moneen gluteenittomaan tuotteeseen että tarkkana saa olla :p vatsaoireiden lisäksi se tekee myös kasvoihin näppylöitä. Tärkkelyksiä, muitakin siis, olen itsekin epäillyt vatsaoireiden aiheuttajiksi, suurin osa gluteenittomista leivänkorvikkeista tuntuu olevan pelkkää tärkkelystä ja niistä vatsani ei oikein koskaan ole tykännyt .D

   Poista
 4. Tutustu LCHF ruokavalioon, ei ainakaan vatsa turpoile minulla enää 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos vinkistä, täytyykin tutustua kun en ole koskaan kuullut! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.