sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Nyt loppu yöimetys!No ehkä huijaan. Ei välttämättä ihan vielä, mutta jouluun ja miehen vapaapäiviin on pari viikkoa ja viimeistään sitten riitti. Nyt ei enää jaksa!

Meidän yöt ovat menneet aivan kamaliksi. Univelka vaan lisääntyy ja hyvä jos pari tuntia per yö saan nukkua putkeen. Muuten heräillään 30min-1,5h välein tissille. Ei edes syömään, vaan lussuttamaan. Kunnolla vauva syö ehkä sen kerran tai kaksi, tai sitten useammin jos lussutus ehtii käynnistämään herumisen ennen kuin hän on taas unessa.

Tutti ei kelpaa. Silitys ei auta ja kainalo saa vaan raivon esille ellei tissiä laiteta suuhun. Vieroitus tuskin tulee olemaan helppoa, mutta pakko on jotain tehdä. Oma jaksamiseni on jo aika finaalissa. 

Jo viikkoja yöt ovat vaan menneet huonompaan ja huonompaan. Ensin syytin hampaita, sitten jotain kuuluisaa "vaihetta", mutta ihan selkeästi tissistä on vaan tullut tutti ja unikaveri. Hitto vie...

Viime yönä Ilona nukkui yllättäen 01:30 asti ilman katkoja. Kuitenkin sen jälkeen kitistiin tissin perään melkein kolmisen tuntia putkeen aina välillä torkahdellen. Aamu seitsemään asti, jolloin oli aika nousta. Tällaisia meidän yöt aikalailla nykyään on, tosin yleensä ensimmäinen yösyöttö on jo 23 aikoihin ja siitä se levottomuus sitten alkaa. Ja äiti ei juurikaan nuku.

Ilona syö aivan älyttömän hyvin kiinteitä ja tissillä 4-5 kertaa päivisin. En siis millään jaksa uskoa, että oikeasti hänellä olisi tarvetta syödä yöllä enää kuin ehkä maksimissaan kerran. Jos sitäkään, isommat tyttömme ovat lopettaneet itse yösyömisen 6kk iässä. Toki he olivat pullolapsia. 

Kyselin tänään imetyksen tuen facebookryhmässä vinkkejä yövieroitukseen ja sainkin tosi paljon ja tosi hyviä. Vaikka itse vieroitus lepääkin miehen harteilla joulun alla - koska hän ei töidensä puolesta voi tehdä sitä arkena, kun ei ole koko yötä kotona - niin ajattelin nyt ottaa muutaman sieltä saamani vinkin käyttöön heti ensi yönä.

Yksi vinkki oli, että selkeästi erotetaan syöminen unesta. Eli imetän tästä lähin ennen nukkumaanmenoa Ilonan olohuoneessa totutun makuuhuoneen sijaan. Mies saa myös sen jälkeen hoitaa pinnasänkyyn nukuttamisen, koska on tällä viikolla joka ilta kotona.

Toinen jota kokeilen, on tuttipullo ja vesi. Jos se kelpaisi.

Kolmas on sitten se hankalin oman väsymyksen ja laiskuuden vuoksi, siihen kainaloon kun on helppo ottaa toinen lussuttelemaan jotta saa itse edes maata silmät kiinni. Nimittäin minun pitäisi varmaan nyt luopua tuosta perhepedistä ja imetyksen jälkeen rauhoitella Ilona takaisin pinnasänkyyn. Ensimmäinen unipätkä on aina pisin ja rauhallisin ja sen hän nukkuu omassa sängyssään. Siinä kainalossa hänen myös on joka kerta saatava tissi suuhun heti, kun hän vähän havahtuu unesta. 

Että sellaista tänne. Katsotaan miten ensi yö menee. Nyt voi mielellään myös heittää viime hetken vinkit, tsempit ja niksit yöimetyksen lopettamiseen! Tämä on minulle ihan uusi juttu, kun kaksi isompaa lasta on kasvanut pääasiassa pullolla ja itse lopettaneet yösyömisen tosiaan siinä puolen vuoden sisällä.


24 kommenttia

 1. Moikka , meillä myös vauva 11kk ja tissillä, yöt kuulostaa hyvinkin samalta , tissistä on tullut tutti. imetyksen lopettaminen meilläkin suunnitteilla.. tsemppiä sinne 😀

  -mimmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos tsempeistä! :) tsemppiä myös sinne, täällä ei ole tapahtunut mitään suuntaan taikka toiseen :D

   Poista
 2. Mä komppaan tähän. Meillä myös kaksi aiempaa lasta lopettanu yösyönnit itse. Toinen pullolla ja toinen rinnalta. Mut tää kolmas pulla, parin päivän päästä 1v, ei sit millään oo ilman yötissiä. Päivisin ei oteta enää mut yö kun koittaa ja omaan sänkyyn ei nukuttas ni väsynyt äiti ottaa lapsen kainaloon ja törkkää tissin. Tiedän sun fiilikses. Nyt ollaan pari iltaa tehty niin et mies nukuttaa omaan sänkyyn. Ja jos heräilee ni unikoulu tyyliin käydään tassuttelemassa. Sit vielä yöllä saanu 1-2krt kun maitoa nousee ni saan tyhjäksi. Sit kun nukahtaa ni nostan omaan sänkyyn. Jos siitä vielä herää ni saanu olla vieressä siihen asti et noustaan. Tässä pikku hiljaa ku sais totuttaa vaan siihen että tutti kelvattava tai unipupu ja silitys. Ja oma sänky se missä nukutaan. Haluan omat yöunet ja tilaa nukkumiseen. Mut jospa pikku hiljaa hyvä tulee eikä rytinällä poistaa kaikkea tuttua ja turvallista.

  Tsemppiä sinnekkin❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kiitos kattavasta kommentista, tästä sain monta hyvää vinkkiä! :) kiitos tsempeistä, tsemppiä myös sinne ja toivotaan unien parantumista siellä ja täällä! :)

   Poista
 3. Meillä melkein saman ikäinen poika kuin Ilona ja kuukausi sitten loppui yöimetys, samalla unikoulu aloitettiin. Oli niin helppo itsellä nukuttaa tissillä lapsi ja kantaa pinnasänkyyn kun nukkui, mutta sitten saattoi olla monta herätystä yöllä.

  Mutta sitten päätin että yöimetys riittää niin kaksi yötä mies nukutti pojan pinnasänkyyn,itse nukuin ne yöt muualla. Muutaman yön poika kaipaili mammaa mutta sitten tottui ja monesti nukkuukin koko yön, tai sitten on 1-2 herätystä mutta laittaa tutin suuhun ja silittelee niin nukahtaa uudestaan. Hyvin ollaan saatu nukuttua.

  Mulla on aikakin että 06 aikasintaan voin maitoa antaa, ettei taas mene yön puolelle muuten voi tottua siihen. Ja sen jälkeen herätään ylös.

  Tsemppiä sinne😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi toivotaan että meilläkin menisi noin mukavasti! :) kiitos tsempeistä!<3

   Poista
 4. Kuulostaa tutulta! Meillä neiti nyt 8,5kk ja 3kk iästä lähtien on heräilty joka yö puolentunnin-2h välein tissille. Hiukan on alkanut äitillä väsy painaa, varsinkin kun isi ei kelpaa yöllä ollenkaan. Melkoiset huudot on neiti päästänyt jos on yrittäny olla antamatta tissiä. Harvassa nykyään on ollut yöt kun edes 2h putkeen on nukuttu. Jonkin aikaa mietin jo yöimetyksen lopettamista, mutta ajattelin että jos 10kk iässä lopettelisi sitten. Vaan yhtenä yönä tälläviikolla kun neiti oli taas herännyt joka tunti tissille, tuli totaalinen stoppi ja päätin että nyt loppuu, tissiä ei enää yöllä tule. Neiti protestoi ja huusi tissin perään 2h kunnes luovutti. Kauhulla odotin seuraavaa yötä, mutta yhtään itkua ei tullut ja heräilyyn riitti pelkkä hetken sylittely ja silittely ja neiti jatkoi unia sängyssään. 3yönä yöimetyksen lopettamisesta neiti nukkui piiiiiiitkästä aikaa 5h pätkän ja 4yönä 7h pätkän! Välillä heräilyyn riittää nykyään pelkkä tutin takaisin laitto suuhun! Ihan uskomaton muutos samantien öihin, nyt varpaat ja sormet ristissä että tämä jatkuu näin! 🙈😁 Kauhulla siis odottelin yöimetyksen lopettamista ja varauduin monien tuntien yöhuutoihin, mutta se kävikin onneksi paljon helpommin! 😊 Tsemppiä sinne yöheräilyihin ja yöimetyksen lopettamiseen! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos<3 minä olen varautunut myös monen yön huutoihin, katsotaan miten käy :D:D:D:D

   Poista
 5. Ihan kun oisin itse kirjoittanut tämän tekstin. Täällä neiti 10,5kk ja yöheräämiset ja tissittelyt vaan lisääntyy. Tää neiti kuitenkin nukkui 1-4kk iässä 7-9 tuntia putkeen aina ensimmäisen unipätkän ja nyt se on muisto vain.
  Isosisko oli samanikäinen kun päätin häneltä lopettaa yötissittelyt samasta syystä ja se kävi todella helposti. Makuuhuoneesta tuli "tissivapaa alue" eli siellä en imettänyt enää ollenkaan, en yöllä enkä päivällä. Illalla tissiä olohuoneessa, sen jälkeen hammaspesu, iltasatu ja omaan sänkyyn nukkumaan. Hänen kanssa yöheräämiset ei suinkaan loppunut siihen et yösyötöt lopetin mut ne väheni huomattavasti ja jatkossa heräiltiin vaan 1-2 kertaa edellisen jopa 10 kerran sijaan. Ja viereen pääsi kuitenkin yöllä et ei ihan aamuun asti omassa sängyssä nukkunut.
  Nyt pitäisi siis tän toisenkin kanssa luopua siitä yötissistä, mutta hän vaikuttaa olevan hieman itsepäisempi tapaus eikä varmasti ihan niin helposti siitä luovukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kiitos vinkistä, täytyy kokeilla joskos tuo auttaisi että makkarista tehdään tissivapaa ainakin iltaisin, näin aluksi! :)

   Poista
 6. Tutista vierottaminen on helppoa, kun kaikki tutit voi vain heittää roskiin ja todeta, ettei ole enää. Eikä tule. Loppu. Rinta on vähän vaikeampi, koska se on ja pysyy, mutta lujalla tahdolla sekin voi olla loppu.

  Jos mahdollista, nuku liivit tai toppi päällä. Silloin tissin esiin kaivaminen on jo pieni vaiva, eikä käy itseltäsikään puoli vahingossa ja ilman ajatusta. Tiukka linja ja äiti tarvittaessa vaikka yökylään isompien tyttöjen kanssa. Tai heidän huoneeseensa. Vai olisiko aika siirtää taapero omaan huoneeseen nukkumaan?
  Uskon, että selviätte tästä yli kyllä 👍🏻
  Palkinto on kuitenkin lopulta mahtava, tavoite kirkkaana mielessä: parempaa unta kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä yritin yöpaita taktiikkaa, mutta tyttl huusi kuin hyeena... :D tahtoa tosiaan vaatii, voi kun saisi aikaiseksi ottaa itseään niskasta kiinni :p nyt kun vihdoin taas ollaan terveitä! :)

   Poista
 7. Huoh, yhdyn monen edellisen kirjoittajan sanoihin: aivan kuin meidän öistä kirjoittaisit. Sillä erolla vaan että täällä on poika joka valvottaa. ��
  Itse en jotenkin raaski lopettaa kerrasta yöimetystä, vaikka heikkoina hetkinä sekin on käynyt mielessä. Piiitkän harkinnan jälkeen ostin käytetyn Whisbear-uninallen. Ja meillä se on rauhoittanut öitä. Enää syödään kunnolla 2-3 kertaa yössä ja pienet kitinätkin on rauhoittuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosi moni on kehunut tuota nalle! Pitäisikö sitä itsekin kokeilla... :)

   Poista
 8. Hyviä vinkkejä, tsemppiä sinne! Kuten edellä on sanottu, palkinto on ne yöunet! Te kaikki tarvitsette ne.

  VastaaPoista
 9. Olen lopetttanut kummankin lapset yösyötöt kun olen itse päättänyt niihen pärjäävän yön ilman ruokaa. Sen jälkeen edessä on ollut isän ja lapsen unikoulun, koska lapsihan tarvitsee uuden tavan nukahtaa. Tsempit ja voimia <3

  VastaaPoista
 10. Elävästi nousee mieleen kuopuksen vieroitus, nyt tyyppi on jo reipas 3-vuotias. 2 yötä kunnon huutoa ja sen jälkeen muutamalla tassuttelulla saatiin yöt rauhallisiksi. Eli ei muuta kuin lujat hermot kuunnella huutoa ja paras olisi jos vauva nukkuisi eri huoneess akuin ruoka. Tsemppiä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos!<3 toivotaan että meilläkin menisi vain muutaman yön taistelulla, pelolla ja innolla odotan!

   Poista
 11. Tuo on kyllä suurimmalla osalla nimen omaan vaihe, ainakin meillä kummallakin imetetyllä lapsella. Esikoisen kanssa pidin 1 v kohdalla unikoulun, ja pidensin välin niin, että imetin vasta n. Klo 4 yöllä ekan kerran. Käytin tassuttelua ja meni muutama yö, imetys jatkui vielä 1 v 7 kk ikään. Nyt tää kakkonen on 1 v 4 kk ja nyt yritän eroon yösyönnistä, nukkuisi tosiaan vaan tissi suussa ja itse pitäisi jaksaa töissä. Lapsi nukkuu perhepedissä ja protestoi vahvasti, eikä tähän tassuttelua auta, huutaa vaikka on kainalossa. Mutta on väli nyt selvästi pidentynyt enkä anna nukkua tissi suussa. Kyllä tää varmasti tästä, kun vaan jaksaa toteuttaa, eikä luovuta. Itseä lähinnä vaikeuttaa kun kerrostalossa huuto kaikuu naapureille.
  Selvästi nyt haluaa päivällä enemmän, kun ei yöllä saa ja se on ihan ok, koska tarkoitus ei ole kokonaan imetystä lopettaa. Eli tsemppiä, täällä tosiaan vertaistuet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos tsempeistä<3 toi on kyllä kinkkistä varmasti kerrostalossa! kyllä meinaan näistä ääntä lähtee ku nei tahtoaan saa periksi... :D

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.