tiistai 8. tammikuuta 2019

Isompien lasten kotihoito oli todellakin paras päätös

Tänään aamulla herätyskello soi 7:15. Löin herätyskellon kiinni ja jatkoimme unia 8:45 asti. Olisi ollut kerhopäivä, mutta me jatkoimme unia. Kotiäitiys on ihanaa!

Oikeasti tämä johtui siitä, että isommat lapset heräsivät 04:00 pikkusiskon itkuun ja saivat uudelleen unta vasta joskus 05:30 aikoihin. En raaskinut repiä heitä ylös sängyistään koska ei ole pakko.

Isompien lasten kotihoito. Paras päätös ikinä.

Muistan miten minulta varmisteltiin, että oletko nyt aivan varma, kun kerroin että aion pitää myös isommatkin tytöt kotona kun vauva syntyy. Olin ja olen edelleen. Päätös oli todellakin oikea ja me olemme kaikki nauttineet tästä kiireettömyydestä.

Meidän lapset tykkävät olla kotona. Heillä on seuraa toisistaan, naapureiden sekä tuttujen lapsista. He käyvät 2 kertaa viikossa seurakunnan kerhossa ja se on heille tarpeeksi. Mietin onko lapseni oikeasti vähään tyytyväisiä vai oletetaanko nykyään vain lasten tarvitsevan enemmän aktiviteetteja ja toimintaa mitä he todellisuudessa tarvitsisivat?

Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä kiireetöntä ja mahdollisimman aikataulutonta arkea jos vain yhtään on sellainen fiilis. On ihanaa, kun ei ole mihinkään aamuisin pakko lähteä. Vaikka ymmärrän, että hyvästä päiväkotipaikasta ei kannata todellakaan aina luopua. Meillä onneksi oli se tilanne, että muuton takia päiväkoti olisi joka tapauksessa vaihtunut, joten sitä ei tarvinnut edes miettiä. Mutta itse koen, että raskaampaa olisi aamulla viedä lapset hoitoon kellon käskemällä ajalla ja hakea kellon käskemällä ajalla. Ja rehellisesti pakko myöntää, että yksi iso syy kotihoidolle oli myös raha. En millään raaski maksaa hoitomaksuja, kun hoitopaikoille ei tarvetta ole.

Enkä väitä etteikö olisi päiviä, kun mietin tämän olleen virhe. On päiviä kun lapsilla ei ole mitään tekemistä. On päiviä, kun he tappelevat koko ajan ja hypin seinille. On päivä, kun olen valmis viemään heidät naapurin oven taakse ja jättämään sinne. Ja on pakko myöntää, että kyllähän minä myös mietin sitä puolta, että pärjääkö lapseni päiväkodissa ja eskarissa syksyllä samalla tavalla kuin muut, koska ovat olleet kotihoidossa. Lähinnä siis eskarin kantilta. Mutta toisaalta jos he olisivat hoidossa, pohtisin asiaa toisin päin; olisiko heidän parempi kotona? Uskon, että molemmilla asioilla on hyvät ja huonot puolensa.

Isompien lasten kotihoitoa ehkä pelätään vähän turhaan. Minä ainakin tunnen, että pääsen helpommalla näin. Isommista lapsista on seuraa sekä apua ja perheen vauva viihtyy uskomattoman hyvin heidän seurassaan. Ja isommat lapset pitävät minut liikkeellä, koska heille pitää keksiä aktiviteetteja. Jos olisin kahdestaan vauvan kanssa jäisin varmasti enemmän kotiin ja olisin luultavasti taas kerran vähän alakuloinen ja yksinäinen äiti.

Onneksi me saamme valita jokainen oman perheemme tilanteen mukaan. Minulle maksetaan siitä, että olen kotona lasteni kanssa. Ja minulla on työpaikka mihin palata. Ihanaa myös, että lapsillani olisi mahdollisuus olla päivähoidossa jos sellainen olisi meidän perheelle tarpeen. Ymmärrän älyttömän hyvin - useana hetkenä viikossa... - miksi jotkut haluaa pitää lapset päivähoidossa vaikka itse ovat vauvan kanssa kotona. Onhan tämä nyt älyttömän rankkaa aina välillä. Mutta minun kohdallani todellakin sen kaiken vaivan arvoista.
11 kommenttia

 1. Meillä myös kaikki kolme lasta ovat olleet aina kotihoidossa. Vanhin aloitti koulun syksyllä. Tosi moni ihmetellyt, että miten jaksan kaikkien kolmen kanssa, että miksi eivät ole hoidossa. Hyvin on mennyt ja hyvin olen jaksanut. Päivääkään en vaihtaisi pois. :)

  VastaaPoista
 2. Komppaan. Tää on parasta. :)

  T. Suvi

  VastaaPoista
 3. Sitä kiireetöntä lapsuutta kestää niin kovin vähän aikaa ja lapset kasvavat sellaisella vauhdilla, että mielelläni itsekin olen sen kotona näkemässä. Ymmärrän, että joillekin isomman lapsen hoitoon vieminen on se paras ratkaisu ja hienoa, että se on mahdollista. Tahdon kuitenkin olla läsnä lapsille. Touhuta yhdessä kaikkien heidän kanssaan, ihmetellä maailmaa ja antaa eväitä elämään. Mukaan mahtuu rankkojakin päiviä, mutta niinhän se elämässä aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri näin. On ihanaa että on vaihtoehtoaja jantodellakin mahtuu niitä rankkoja päiviä! :)

   Poista
 4. Tää on välillä ihan kamalaa! Siis vihaan välillä arkeani enkä todellakaan nauti lapsistani.
  Väitän silti, että katuisin jos olisin laittanut lapset hoitoon ja mennyt itse kodin ulkopuolelle koulun apip-toimintaan töihin.
  Ja ne löysät aamut, ne on parhaita!
  Kohta pitäisi kahden lapsen aloittaa kerho kolmesti viikossa 8.30. ja ahdistaa valmiiksi (heräämme normaalisti 9). Mut toisaalta tulen nauttimaan kun kerhon ajan voin keskittyä vain vauvaan ja itseeni.
  Uskon että vuosien päästä ikävöin näitä vuosia, vaikka nyt inhoankin useita kiukkupäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamen!!! Niin tuttuja ajatuksia, välillä tää on ihan kauheaa! Ja mekin joudutaan heräämään kerhon ihan liian aikaisin ja aina tulee kiire, mutta todlelakin on ihanaa keskittyä vaan vauvaan sen ajan! :) silloin saa rauhassa vaikka vaan istua ja matkoilla lattialla toisen touhutessa :p

   Poista
 5. Ehdittimasti samaa mieltä kanssasi!
  Isompien sisarusten hoitaminen kotona oli ennen ihan itsestään selvää siinä, missä kotona hoidettiin pienemmätkin sisarukset.
  Nykyään tuota valintaa pitää jostain kumman syystä perustella erikseen. Se on vähän outoa!
  Lapset ja heidän tarpeensa ovat kuitenkin ihan samat kuin vuosikymmeniä tähänkin asti.
  Kotihoidon ehdoton etu on nimenomaan se ärsykkeiden maltillisuus, jossa hermostolla on aikaa levätä ja kehittyä rauhassa. Kun piirit ovat pienet, ne ovat myös hallittavat. Ihmissuhteet ovat rauhallisesti hallinnassa, kun kontakteja ei ole päivässä kymmeniä.
  Aikuinen ehtii olla läsnä. Enkä tällä tarkoita, että pitäisi olla joku lasten kanssa touhua supermutsi, joka on aina paikalla leikkimässä. Mutta aikuisella on aikaa ottaa syliin ja pitää siinä. Edes silloin tällöin. Isoissa päiväkotiryhmissä, kuten tiedät, ei aina ole aikaa aikuisella edes jutella jokaisen lapsen kanssa kahdenkesken päivän aikana.

  Ja ihan varmasti sopeutuvat päiväkotiryhmään myöhemminkin. Kotona ehtii oppia yhtä sun toista tärkeää myös, ja ne ”laitoksen tavat” jonottamisineen ja viittaamisineen tulevat kyllä äkkiä tutuiksi tavoiksi myöhemminkin.
  Ja sitähän varten se esiopetus on luotu, että harjoitellaan niitä tapoja koulua varten. Eskaria varten ei tarvitse käydä harjoittelemassa.

  Hyvä päätös, ole valinnastasi ylpeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas tämä ihana kommentti:) tuli taas itselle uutta puhtia kotona olemiseen!:)

   Poista
  2. Niin viisaita sanoja! todella tyhjentävä kommentti, näinhän SD todellalin on!

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.