keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Kuinka paljon sinä olet valmis käyttämään lapsiin rahaa?



Olen tähän asti ajatellut ettei ne lapset nyt niin kalliiksi tule. Ainakaan pienet lapset. Johtuen ehkä siitä, että teemme paljon hankintoja käytettynä ja olemme myös saaneet ihanilta tuttavilta paljon "kiertotavaraa" lapsillemme. En myöskään hifistele lastenvaatteilla, vaan ostan lähinnä tarpeeseen. Meillä ei ole vielä hoitomaksuja eikä harrastusmaksuja. Eilen kuitenkin olimme ostamassa esikoisellemme suksipakettia ja mietin, että nytkö se ikä on tullut. Nytkö minun lapseni rupevat maksamaan hunajaa?

Koko itse ostostapahtuma oli, noh vähän hermoja raastava farssi. Mutta kuka käskee "vähän väsyneiden" lasten kanssa mennä "ihan nopeasti vaan kun täällä kerran ollaan". Ei ollut nopeaa, palvelua odotettiin 45 minuuttia. Siinä ajassa ehdin pulpauttaa tissin lahjakkaasti ulos ja tuntea miten jo muutamia päiviä myöhässä olevat kuukautiseni alkoivat. Katsokaas kun kyllä ne sieltä alkaa, jos ei varaudu. Alkoi. En ollut varautunut.

Kaiken lisäksi oli sauvat loppu koko liikkeestä. Ja naapuriliikkeessä yhtä "paljon" työntekijöitä, joten mututuntumalla sauvat kainaloon ja kotiin.

Kaiken kaikkiaan 5 vuotiaamme suksipaketti tuli kustantamaan 148 euroa. Yritin kovin viikkoja metsästää käytettynä, mutta kuten arvata saattaa, niin yritti moni muukin. Keskimmäiselle lapsellemme onneksi löysin käytettynä oikein hienot pinkit sukset.

Pyysin myyjältä hyviä ja halpoja suksia. Niitä ei kuulemma ole vielä keksitty. Ei tietenkään niin. Kuitenkin paketti oli edullisin ja yhdessä pohdimme sen menevän ainakin vielä ensi talvena oikein mainiosti, sukset ehkä jopa vielä sitä seuraavana. Vaikka hinta kirpaisi, niin yritin kovin uskoa, että kyllä kolmen lapsen kanssa niille käyttöä tulee. Ja varmasti tuleekin, mutta mietikkääpä jos joku talvi joudumme ostamaan kaikille kolmelle uudet talvivarusteet?

Se olisi suksista sitten sellainen 450 euroa. Vähintään. Siihen päälle luistimet, kypärät, mailat ja mitä näitä nyt sitten on. Kyllä lapset käyvät kalliiksi!

Kovin usein odotellaan, että lapset menevät kouluun ja hoitomaksut poistuvat kuukausilaskuista. Minä uskon, että aina löytyy jotain joka syö sen saman summan tililtä lähes joka kuukausi. Isommilla lapsilla on kenties sitten isommat harrastekulut, vaatekulut ja teknologiakulut. Esimerkiksi kolmen lapsen puhelimet tulevat maksomaan meille satoja euroja sitten joskus, vaikka sitä uusinta ja kalleinta mallia ostaisikaan.

Lapsista on paljon välttämättömiä kuluja ja sitten on niitä "välttämättömiä". Niitä, joita haluaa mahdollistaa lapselleen. Olen aina ajatellut, että rajansa kaikella. Niin pihistelyllä kuin lapsiin tuhlaamisellakin. Lapsensa eteen tahtoo tehdä kaikkensa, mutta esimerkiksi minä en ole valmis uhraamaan ihan kaikkea vaikkapa lasten harrastusten eteen.

Olen lukenut isästä, joka teki kahta työtä mahdollistakseen lapsena jääkiekon. Olen lukenut äidistä, joka kävi leipäjonossa, koska lapsen harrastus söi suuren summan rahaa joka kuukausi. Harrastukset voivat maksaa maltaita, mutta ei niiden ole pakko. Lapselle on osattava sanoa ei. Ei ole varaa, ei voi.

Helppoahan se on täällä huudella pienten lasten vanhempana jolla ei ole kokemusta asiasta. Mutta uskon ja haluan toivoa, ettei ajatustapani tästä muutu lasten kasvaessa. Vaikka se ei:n sanominen ja kyvyttömyys riipaisi sydäntä aina välillä.

Meidän perheessä on kolme lasta. Minä haluan, että heillä kaikilla on tulevaisuudessa samat mahdollisuudet harrastaa. Yhden lapsemme harrastus ei voi syödä koko budjettia. Olen ajatellut, että lasten harrastukset saisivat maksaa kuukaudessa korkeintaan lapsilisän verran ja sekin jo tuntuu kovin suurelta summalta.

Pakko myöntää etten ole koskaan ajatellut lasten hankintaa pitkän tähtäimen budjetin mukaan. Toki laskimme olisiko meillä kolmanteen lapseen rahaa, mutta lähinnä siltä kantilta, että kolmas lapsi vaatisi uuden auton ja uuden kodin. Tai "vaatisi", nämä on näitä mihin me olemme olleet valmiita rahamme kiinnittämään.

Toiset maksaa asunnosta, asuinalueesta ja autosta. Toiset lastensa harrastuksista. Toiset taas eivät näistä mistään, koska koko kuukausi käydään kaupassa taskulaskimen kanssa, jotta tiedetään syödäänkö loppukuusta oikein mitään. Elämä ei ole reilua ja tasapuolista, vaikka jokaiselle ihmiselle ja lapselle toivoisinkin samoja lähtökohtia ja mahdollisuuksia.

Minun lapseni tuskin tulevat traumatisoitumaan jos ja kun joskus sanon heille, että ei muuten onnistu. Ette voi ja ette saa. Toivon, että pystyn kasvattanmaan heidät niin, että he ymmärtävät sen kaiken mitä heillä on. Lastenhoitajan ja rekkamiehen palkalla ei osteta ferraria, mopoautoja tai kustanneta tuhansien eurojen harrastuksia vuodessa. Mutta palkoilla saadaan aikaiseksi ihan mukava ja kohtuullinen elämä. Sellainen elämä, että ruokakaupassa voi joskus vähän hössötellä ja säästämisen jälkeen voidaan joskus vähän reissata.

Haluan, että lapseni oppivat ymmärtämään, että on myös niitä lapsia jotka eivät saa edes sitä ylimääräistä tikkaria kaupasta. Toivon, että saan lapseni kasvatettua niin, että he ymmärtävät ja tietävät rahan arvon. Toivon, että teininä he ymmärtävät, että vaikka kaikkea he eivät voi saada niin he ovat kuitenkin onnellisessa ja etuoikeutetussa asemassa.

Sanotaan, että rahan tuoman onnen ymmärtää vasta sitten, kun sitä rahaa ei ole. Toivon, että me ei koskaan olla siinä tilanteessa, että jokainen sentti on laskettava. Koskaan ei kuitenkaan tiedä mitä elämä tuo tullessaan, joten yritän mahdollisimman paljon opettaa lapsia ja itseäni nauttimaan myös niistä ei rahaa vaativista jutuista. Yhteisestä ajasta, ulkoilusta, retkistä ja satuhetkistä.

Niistä asioista jotka maksavat vain aikaa. Ja juuri sitä yhteistä aikaa me kaikki tarvitsemme.



19 kommenttia

  1. Ja kun niin usein kalliin harrastuksen mukana katoaa se yhteinen aika myös.
    Jos kolme tyttöäsi harrastaa kukin 4 iltaa viikossa, käy helposti niin ettei ole yhtäkään iltaa vapaana yhteiselle uimahallireissulle, mummulakäynnille, leffaillalle jne.
    Se on minusta tärkeämpää kuin yksilöllinen harrastaminen.
    Ei se vaan ole sama asia parin muksun kanssa viettää "perheaikaa" kun yksi on taas treeneissä tai kisoissa.
    Ja sit se kaikki lisä-pirun-työ, kun pitäisi kaiken maailman harrastustapahtumissa olla töissä, liimata strasseja 1500kpl tai ajaa lasta kisoihin 3h ajomatkan päähän...

    VastaaPoista
  2. Ei lapselle tarvitse kaikkea antaa mitä ne pyytää, mutta ei kyse ole siitä etteikö vanhemmilla ole varaa vaan siitä, ettei vanhempi koe lapsen taitoja riittäviksi jotta haluaisi sijoittaa siihen rahaa. Ei ”meillä ei ole varaa” vaan ”miten meillä olisi varaa”. Ja puhun kahden opiskelijan opintolainaelämällä, jolla elätetään 4 lasta ja meillä on hoitomaksut, koska halusimme valita meille sopivan hoitopaikan (kaupungilla pääsisimme ilmaiseksi) ja soitinharrastukset. En halua olla marttyyri, joka soimaa huomaamattaan lapsia siitä ”kun meni niin paljon rahaa harrastuksiin” ym enkä halua sanoa, etteikö lapseni olisi jonkin harrastuksen hinnan arvoinen. Ja korostan ettei missään nimessä lapsen kuulu pompotella rahallisesti vanhempia, mutta vanhemmat harvoin ovat rehellisiä itselleen miksi eivät esim. maksa jääkiekko harrastusta lapsilleen. Yleensä se nähdään rahan tuhlauksena, koska summa on liian suuri kun ei lapsesta tule nhl pelaajaa ym

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun on kyllä pakko olla aivan erimieltä, kyllä se vaan joskus on niin ettei todella ole varaa vaikka miten tahtoisi :) meillä ei rehellisesti olisi varaa kolmen lapsen jääkiekkoon, ei todellakaan.


      Teillä ilmeisesti on ollut mahdollisuus pihistää myös opiskelijoina jostain ja sijoittaa se lapsiin! Mikä on mahtavaa, mutta oikeasti näin ei kaikille ole.

      Toki mekin voisimme pihistää tarvittaessa ja myydä toinen automme, asuntomme ja muuttaa vuokralle. Mutta tällainen uhraus harrastuksen takia ei olisi vaihtoehto minulle :)

      Poista
  3. Harrastusasiaan on pakko kommentoida teinin äitinä sen verran, että sitä vaan vie lapsensa pienenä johonkin temppujumppaan, uimakouluun tai talutusratsastukseen kerran viikossa ja miettii että eihän tämä nyt ole paha eikä maksa paljoa. Sitten se lapsi rakastuu siihen lajiin palavasti ja pyytää ja anelee että enkö voisi päästä tohon valmennusryhmään. Mietit että no joo, se on kaksi tai kolme kertaa viikossa ja maksaa satasen kuukaudessa, kyllä me siihen pystytään kun se on lapselle niin tärkeää. Vuodet kuluvat ja lapsi rakastaa lajiaan edelleen ja osoittautuu siinä lahjakkaaksi ja motivoituneeksi. Treenimäärät lisääntyvät pikkuhiljaa, kulut samaa tahtia. Tulee kilpailuja. Tulee leirejä. Tulee teini-ikä. Siinä vaiheessa harrastus on aika syvällä ihon alla joten sanotko teinille että ei onnistu enää, tämä vie nykyään liikaa aikaa ja rahaa? Arvatkaa mitä teini alkaa aika helposti sen jälkeen harrastaa? Siksi on näitä isiä ja äitejä jotka tekevät kaikkensa että se harrastus voi jatkua.

    VastaaPoista
  4. Mun mielestä pienten lastan alle 8-vuotiaat ei tarvi kovin kummoista harrastusta. Itse olen ajatellut etten meidän lapsille "tyrkytä" harrastuksia. Sanovat varmaan sitten jos haluavat. Ihan liikaa näkee sitä, että kaikki illat menee lasten harrastuksissa, eikä lapset välttämättä itse edes haluaisi sitä, mutta kun vanhemmat halusivat ja maksavat niin pakko käydä, vaikka välillä haluisi vaan olla kavereiden kanssa. Koulu ja joku sählykerho saa riittää meidän lapsille niin kauan kun ei vaadi muuta. Mulla oli lapsena harrastuksina 4h-kerho ja VPK. En osannut muuta kaivata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon aika samaa mieltä! :) vsrsinkin kun pk, työ ja kouluarki vie tolkuttomasti arkisin sitä yhteistä aikaa pois! :)

      Poista
  5. Olen itse saanut lapsena harrastaa vain sellaisia asioita, joihin olen voinut kulkea itse ja jotka ovat edullisia. Perheessä silloin vain yksi auto ja vanhemmat työelämässä, eikä mahdollisuuksia kuljettaa. Näiden lisäksi rahaa ei ollut ylimääräistä, joten se rajasi tiettyjä asioita pois.

    Mutta silti minulla oli harrastuksia partiosta yleisurheiluun ja 4H-kerhoon. (Ennen muinoinhanosa urheilustakin kun oli edullista.)

    Saman säännön aion pitää omille lapsilleni. Tietty pieniä lapsia kuljetetaan,mutta on eri asia kuljettaa vaikka muutama kilometri kerran viikossa kuin 40 km kolme kertaa viikossa.
    Eli olen samaa mieltä kuin sinä asioista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ne harrastukset kyllä aina niin mahdottomia summia vie! :) itse myös harrastanut jalkapallo, partiota, ilmaista sählykerhoa, yleisurheilua...vähän kalliimpi oli ratsastus 1/vko :)!

      Poista
  6. Hyvään tarpeeseen rahat sijoitettu kun lapsi saa kunnon sukset, sanoo murtsikkahiihtoon hurahtanut mamma��

    VastaaPoista
  7. Eikös niillä suksilla ole varmaan käyttöä sisaruksilla..varmaan tulee käytettyä..

    VastaaPoista
  8. Tämä asia mietityttää kovin monia ja en koskaan itsekkään suunnitellut lapsieni harrastuksia. Lapsia on erilaisia ja on erilaisia perheitä.
    Meillä molemmat lapset aloittaneet sitovamman harrastuksensa 5 vuotiaana. Sitä ennen käytiin vauvajumpissa, perhejumpissa, satujumpissa ja temppukerhoissa.
    Nyt molemmat ala koulu ikäiset lapseni harrastavat kilpatasolla urheilua(voimistelu ja jääurheilu) ja maksut ovat sen mukaiset kyllä. Se vie aikaa ja rahaa, reenit ovat 5 kertaa viikossa molemmilla. Myös talkootyöt ja kisa ja pelimatkat sekä kilpavarusteer liittyvät näihin toki omana lisä kustannuksineen. Tarkkaa summaa en ole laskenut vielä tänäkään päivänä mitä ne vievät meiltä vuosittain muta summa on iso.
    Kinteät summat ovat noin 300€/kk molemmilta.
    Mutta harrastukset ovat lapsillemme todella rakkaita ja tärkeitä. Niihin lähdetään innokkaana vielä näin 6 vuoden harrastamisen jälkeenkin. Siellä on tärkeimmät ystävät. Välillä ollaan kipuilta maksujen kanssa ja nipistetty muualta ja isovanhemmat auttaneet. Mekin olemme kaksi perustuloista vanhempaa asuntolainoineen ja kuluineen ja harrastamme itsekkin. Silti aikaa kyllä jää yhteisille hiihtoreissulle, uimahalleihin ja leffoihin sitä pitää osata luovia ������

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla tällainen kokemus ejos nyt kkuitenkin toiveistani ja aikeistani huolimatta käy nöin! :p

      Poista
  9. Meillä kaksi kiekkoilevaa poikaa perheessä. Kieltämättä välillä kauhistuttaa rahanmeno, mutta toisaalta laji kiinnostaa, varusteita saa myös käytettynä ja isolta pienelle -periaatteella. Toki yhteinen vapaa-aika on kortilla, mutta oikeasti olemme tosi usein koko perhe kannustamassa peluria. Välillä on päällekkäisyyksiä ja silloin mennään eri suuntiin. Olemme tosi usein myös harjoituksia katsomassa. Nuorin, tyttäremme, ei vielä harrasta, mutta kyllä hänellekin se mahdollisuus suodaan. Ihmeesti sitä on tähän menoon tottunut, vaikka itseäkin ensin kauhistutti ja kun on täysin vapaa päivä harrastuksista, tuntuu se kaksinverroin paremmalta.
    Ihan varmasti teitte hyvät suksikaupat. Me olemme säästäneet ihan kaikki varusteet ja kierrättäneet niitä kaikilla kolmella. Tarvittaessa myös täydennetty Tori -löydöillä kohtuulliseen hintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! :) kyllä juu paljon onneksi nykyään saa käytettynä! :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.