perjantai 26. huhtikuuta 2019

Kenelle lapsilisät kuuluu?Tänään on taas se päivä, kun tililleni pamahtaa 333,51 euroa "ilmaista rahaa"  nimittäin tänään on lapsilisä päivä.

Ilmaista rahaa, jep. Lapsilisänhän takia näitä lapsia tehdään. Lapset kun kasvavat auringon ja ilman voimalla ja pukeutuvat vaahteranlehtiin.

Mihin meillä siis lapsilisä käytetään?

Lapsilisä on ihan huikea juttu ja meidän taloudessa se menee käyttöön. Olen haaveillut, että kun palaan taas töihin saisin summat siirrettyä lasten tileille  mutta todellisuudessa ne taitaa mennä hoitomaksuihin ja ihan elämiseen.

Ja ensin säästetään meidän perhettä ja taloudellista turvaa varten, sitten katsotaan lasten tilejä kun talous ja elämä on turvattu.

Voi ehkä kuulostaa jonkun korvaan kovin itsekkäältä, mutta lastemme kaikki lahjarahat menevät heidän tileilleen ja aikuisena heillä kyllä on mojovat summat siellä odottamassa.

Lapsilisät meillä menee lasten elättämiseen. Pakko myöntää,  että en ole koskaan laskenut mitä lapsemme kustantaa kuukaudessa, mutta uskallan ihan heittämällä väittää ettei tuo summa todellakaan riitä mihinkään.

Koen, että me ollaan aika keskituloinen perhe. Emme rikastumaan pääse näillä töillä ja tällä asuntolainalla, mutta valintojen kautta saamme myös säästöön rahaa joka kuukausi. Sitten siis kun taas olen töissä, nyt säästäminen hoitovapaalla on vähän kausittaista ja kuukaudesta riippuvaa. Tässäkin kuussa tuli taas ylimääräisiä laskuja satojen eurojen verran. Pihalle istutetun tuija-aidan kustannuksista puhumattakaan...

Meillä lapsilisät tulevat aina minun tililleni josta sitten makselen laskuja tai siirrän rahaa meidän käytötilille. Silloin vielä kun meillä oli täysin erilliset tilit, niin tämä helpotti arkea ja minun kaupassa käyntiäni esimerkiksi hoitovapaan aikana.

Lapsilisät puhuttavat aika ajoin paljonkin. Kuka ne ansaitsee, mihin ne saa käyttää? Niin, jokainen perhe tekee valintansa ja aina ei ole edes mahdollista valita.

Jotkut sanoo, että jos lapsilisät pystyy säästämään, niin ei niitä tarvitse. Minä sanon, että aika mustavalkoinen ajatus. Kun elämä on valintoja täynnä. Erilaisilla valinnoilla meilläkään ei jäisi mitään säästöön, kun palaan töihin. Toiset ostelee, toiset pihistelee. Vaikka perheillä olisi eurolleen samat tulot, voivat menot vaihdella hurjasti. Osa on elämäntavoista kiinni, osa ei.

Siksi mielestäni lapsilisät kuuluvat tuloja katsomatta kaikille. Kun olisi lähes mahdotonta sanoa tarvitseeko joku niitä vai ei.

Meillä lapsilisät lasketaan joka kuukausi budjettiin ja ne ovat osasyy siihen, että minun on ollut mahdollista jäädä hoitovapaalle. Tänään tililleni pamahti reilu 333 euroa, samanlainen summa - eikä edes riitä - sieltä lähtee lähipäivinä.

Että ei ne lapset niin kovin rahallisesti kannattava bisnes ole, hah.

Vaikka syksyn töihin paluu välillä ahdistaa, niin olen siitä myös innoissani. Yksi iso syy talous ja ajatus siitä, että oikeasti sinne sukanvarteen jäisi vähän enemmän kuukaudessa.

Taloudellinen tasapaino tuo minulle turvaa, mutta kyllä seuraavan kymmenen vuoden rahareiät on jo tiedossakin autotallista, pihakivetyksiin ja silmien laserleikkaukseen. Eikä näitä niillä lapsilisillä maksella, vaikka säästöön joskus senkin summan saisi.12 kommenttia

 1. Lapsilisät on huippujuttu! Itekin kun ostaa *4 aina kaikki kengät, talvivaatteet yms niin rahaa menee. Säästöön ei jää.

  VastaaPoista
 2. Enpä edes muistanu että on lapsilisäpäivä, kunnes sut huomasin igssä ja menin samantien maksamaan laskuja 💪🏻 Me ei olla vielä siinä pisteessä että lapsille olisi avattu tilejä, mutta nyt ollaan päästy aloittamaan säästäminen yleisesti 😊

  VastaaPoista
 3. Lapsilisät kuuluvat mielestäni vanhemmille, ei lapsille.
  Meillä lapsilisiä varten on oma tili, jota hallinnoin. Sieltä maksetaan ”lasten laskuja”, kuten harrastusmaksuja ja uusia polkupyöriä. Olen ottanut alusta asti tavaksi, että kirjoitan selkeästi ylös, mihin lapsilisätililtä nostettu raha on mennyt. Eli jos vaikka ostan lapsille talvivaatteet tai muuta suurempaa, siirrän lapsilisätililtä omalle tilileni vastaavan summan ja kirjaan siirtoon selitteeksi talvivaatteet.
  Ruoka- tai sähkölaskuja tililtä ei makseta, mutta toki tiukan paikan tullen saatamme puolison kanssa keskustella, voisiko lapsilisätiliä käyttää esimerkiksi joululahjojen hankintaan.

  Lapsilisät eivät siis ole päivittäistä käyttörahaa, en maksa sieltä puhelinlaskua, mutta käytettävissä aina silloin, kun lapsille on tehtävä isompia kertahankintoja.

  VastaaPoista
 4. Jos on varaa laittaa lapsilisät säästöön, ei niitä tarvita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole kyllä samaa mieltä, koska meistä jokainen elää eri tavalla :)

   Poista
 5. Lapsilisä on huikea juttu, mutta haluaisin kovasti kuulla perustelut sen verovapauden oikeudenmukaisuudesta. Miksi muut tuet ovat verollista, mutta lapsilisä ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä pointti! Voisiko ajatuksena olla se, että kun tuet ovat "lapsille" ja he eivät veroja maksele tuollaisista summista? :)

   Poista
 6. Lapsilisä kuuluu ehdottomasti kaikille, se on ainoa tuki jonka jokainen saa tuloista riippumatta. Varsinkin nyt kun syntyvyys on niin vähäistä, on tärkeää että jokainen yhteiskuntaluokka kokee että saa tukea, jos ja kun niitä lapsia saa.

  VastaaPoista
 7. Meillä lapsilisät neljästä lapsesta tulee mun tilille ja käytän niitä miten parhaaksi näen. Hankin kaikki lasten vaatteet ja muutkin tarvikkeet, kuten lääkkeet ja vitamiinit, mutta ei mulla todellakaan niihin tuota 470 euroa kuussa mene. Säästän osan suoraveloituksella lasten tileille. Puoliso on myös todennut, että olkoot loput sitten vaikka tasapainottamassa mun huonoa palkkaa 😆

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.