maanantai 29. heinäkuuta 2019

Niin loppu näihin kamaliin vatsavaivoihin

Viimeksi olin loppu uniongelmiin - jotka muuten ovat parantuneet hirveän paljon jostain tuntemattomasta syystä, ihanaa - ja nyt valitan hieman vatsavaivoista. Mutta oikeasti, viime yön ja päivän kramppien ja polttojen kanssa valvoneena sanon, että järkihän tässä menee.

Taustaa sen verran, että vatsavaivani alkoivat joskus teini-iässä. Tutkittiin verikokeilla ja tähystyksellä ja mitään syytä ei löytynyt. Keskimmäisen lapsemme synnytyksen jälkeen aloitin gluteenittoman ruokavalion ja taivas aukeni. Kivut ja turvotus lähtivät ja olo oli ihana hyvin pitkään. Tästä on reilu neljä vuotta. Neljään vuoteen on kuitenkin mahtunut huonojakin kausia ja nyt taitaa olla jokin sellainen menossa.

Kun tuntuu, että mikään ei sovi ja vatsa kuplii ja möyrii koko ajan.

Eilinen päivä oli pitkästä aikaa suoraan sanottuna yhtä helvettiä ja edelleen vatsaa polttelee. Enkä todellakaan tiedä mitä sellaista taas olen syönyt, että vatsa reagoi näin. Toki lauantaina olimme juhlimassa ja alkoholi on aina ärsyttänyt vatsaani, mutta ei todellakaan tässä määrin.

Turhauttavinta on se, että mikään ei tunnu auttanut. Syön tai teen mitä vain. Laktoosi ja gluteeni ovat selvästi vihamiehiä, mutta huonoina päivinä voi olla ihan kaikki. Pyhällä hengellä ja vedellä kun eläisi olisi kaikki hyvin.

Toisaalta taas en ihmettele jos vatsani ja suolistoni on vähän sekaisin. Olenhan tässä viimeisen puolen vuoden sisällä syönyt kolme antibioottikuuria. Yhden rintatulehdukseen, yksi satsi ennen viisureiden poistoa ja kunnon kuuri sen jälkeen. Että tuota...

Nyt ajattelin kokeilla kokonaan viljatonta ja hivenen vhh:n tyylistä ruokavaliota joskos siitä olisi apua. Hedelmiä ja marjoja syön, mutta pasta, leipä, puurot, murot ja keksit yms jääköön nyt pois. Josko olisi jotain vaikutusta. Järkihän tässä menee.

Kyllä helpotti. Ei vatsakrampit, mutta pieni turhautumisen purkaus. Ärysttävää. Olen niin kateellinen niille jota voivat syödä mitä vain ja voida hyvin. Tai oikeastaan myös heille joilla on jokin rajoittava ruokavalio, mutta tietävät mitä suuhunsa eivät voi laittaa. Kateus on sielun home, ruoka taitaa olla minun vatsani.


16 kommenttia

 1. Auttaisko foodmap-ruokavalio?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon joskus kokeillut tätä eikä ollut apua, täytyy kyllä varmaan kokeilla uudelleen vielä ja p idemmän aikaan!!

   Poista
 2. Kupliva, muriseva ja kipuileva vatsa on tosi raskas! Oletkos kuullut FODMAP -ruokavaliosta? Itse olen löytänyt siitä avun! Tosin vaikka kuinka tiukasti fodmappailen niin silti vatsa/suolisto reagoi voimakkaasti johonkin. Sokeri ja alkoholi vaikuttavasti minullakin, kuten myös kuplajuomat ja liian vähäinen nesteytys ja ja ja. Moni muukin asia :D

  Suosittelen kokeilemaan fodmapia jos siitä vaikka saisi jotain apua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla itseasiassa ihan sama, fodmap kokeilu takana ja ei apua kun vatsa reagoi millon mihinkin :D täytyy kyllä varmaan kokeilla vielä uudelleen ja tiukemmin sekä pidemmän aikaan, aika fodmappimainen ruokavalio yleensä onkin!

   Poista
 3. Kannattaa ehdottomasti syödä vähintään jotakin maitohappoa joka tasapainottaisi oloa. Itellä on ollu herkkä vatsa aikaisemmin joka päris, pöris ja pyöri hitokseen mutta nykyisin ei läheskään niin pahana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun vatsani muuttuu juuri noista maitohapoilla ihan hulluksi

   Poista
  2. Kannattaa kokeilla eri merkkistä maitohappobakteeria (eri kantaa). Mhb on välttämättömiä ihmisen suolistolle ja hyvinvoinnille. Jos suoliston bakteerikanta on heikko, se altistaa tulehduksille, sairauksille, ylipainolle jne

   Poista
  3. Mä oon yrittänyt etsiä maitohappoja jotka mulle sopisi, eikä ainakaan vielä oo löytynyt :/ menee vatsa niin jumiin ettei tosikaan ja kipeäksi!

   Poista
 4. Sehän voi olla mikä vain. Esimerkiksi uudet perunat ovat itselleni täysin myrkkyä.

  Toisaalta vatsavaivojen, joiden syy ei ole yksinkertainen ja selvillä, kanssa on nöyrästi vain opittava kai elämään.
  Itselleni sopii välillä paremmin ja välillä huonommin nämä tarjolla olevat ruoka-aineet. Välillä on kausia, jolloin pelkillä pakastemarjoilla eläminen olisi helpompaa, kun mikään muu ei tunnu sopivan.

  Helle sekoitti oman palettiin taas, kun tuli juotua määrällisesti enemmän ja toisaalta myös sellaista, jota en normaalisti juo. Esimerkiksi mehutiivisteitä. Hiilihappo sopii tietysti huonosti myös 😬

  Koskaan ei tiedä, mikä vatsan saa sekaisin. Eikä aina jaksaisi elää vatsavaivat etunenässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiiin tutulta kuulostaa, tsemppiä sinulle<3 on tää välillä niim raastavaa!

   Poista
 5. Minäkin sanoisin, että tiukka 6 kuuden kokeilu FODMAP-ruokavaliota! Se on jo helppo, kun oot laktoositon ja gluteeniton jo. Lisäksi pois vehnätärkkelys, kivelliset hedelmät, sipuli, paprika, kuplajuomat, ksylitol ainakin. Kurkkaa täältä: https://www.kaksplus.fi/blogit/ylipyykkivuorten/2019/04/02/fodmap-ja-ibs/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täytyy käydä lukemassa :) fodmappia tosiaan oon joskus kokeillut eikä ollutapua, täytyy kyllä varmaan testata vielä uudelleen! :)

   Poista
 6. Kuullostaa ärtyvältä suolelta. Apteekista vi- siblin käyttöön säännöllisenä, ja foodmap kokeiluun. Elämä parani täällä heti 99 prosenttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämän diagnoosin lääkäri 9 vuotta sitten antoi kun ei muuta keksinyt :) siitä asti visiblin päivittöin käytössä ja on kyllä parantanut elämänlaatua hurjasti! Ilman ei pärjää

   Poista
 7. Voisiko Maria Nordinin eroon oireista verkkokurssista olla hyötyä sinulle? Se on ainakin saanut paljon hyvää palautetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäoon todella skeptinen tällaisia kohtaan jotka parantavat siitepölyallergiat, ruokavaliot ja kaikki.. :) hyvää palautetta olen kyllä lulemut myös kurssista, mutta ehkö vielä ainakin toistaiseksi liian skeptinen kokeilemaan :p

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.