torstai 27. helmikuuta 2020

Jos vieras lapsi tulisi ovesi taakse laulamaan...

Meidän eskarilaisen ystävä asuu ihan viereisellä kujalla. Tytöt saavat keskenään kulkea välimatkaa toistensa luo ja tänään oli vielä kolmas eskari "saattojengissä", kun kotiintuloaika tuli. Ihmettelin mihin kaksi kaverusta saattomatkallaan jäi ja lähdin heitä vastaan.

Meillä, kun on sovittu, että heti kotiin ja äidin täytyy tietää missä olet.

Kaksikko käveli ihan loppusuoralla minua vastaan ja minä kyselin heti, että mihin ihmeeseen te jäitte!?

No käytiin vähän laulamassa naapureiden oven takana joululauluja.

ANTEEKSI MITÄ!?

Totaalihajoaminen. Yritin pidätellä naurua ja vakavana kysellä, että ihanko tosi?

En kestä. Olkaahan hyvät naapurit.

Tapaus nauratti minua, mutta kävimme tyttöjen kanssa kyllä keskustelua siitä, että ilman lupaa noin ei voi tehdä. Eikä varsinkaan silloin, kun on sovittu, että heti kotiin. Ajatuksena aivan ihana ja kun he oikeasti vilpittömästi halusivat laulaa, ei häiriköidä. Mutta kun...

Tässä maassa vihataan lapsia. Lapset eivät saa näkyä, kuulua eikä olla vaivaksi.

Onko näin? Vai mistä ajatukseni "ei helvetti mitä meistä ajatellaan, kun lapseni näin häiriköi toisia oven takana" kumpuaa? Onhan meille nyt kuitenkin aika kovalla kädellä iskostettu päähän se, että lapset ovat ihania, kun ovat hiljaa ja käyttäytyvät kuin pienet aikuiset.

Onneksi kyseessä oli kaksi naapuria jotka varmasti ovat olleet yhtä äksdeetä niin sanotusti ja meille ihan tuttuja. Onneksi koko naapurustomme on aika lapsirikasta ja näin ollen lapsirakasta seutua. Luulisin. Toivoisin. Ja olen kyllä näin kokenut Meistä kun usein lähtee ääntä, kun liikumme..

Juttelimme eskarilaisen kanssa vielä lisää, kun kaverit olivat lähteneet. Sisäinen minäni olisi halunnut taputtaa ja hurrata, että IHANAA! Tulisipa joku meidänkin oven taakse laulamaan. Mutta sitten se vakava minä halusi kertoa että älä herranen aika tee noin. Eihän se ole normaalia tuo tuollainen häiriköinti ja ilakointi!

Onhan se. Ja aivan ihanaa. Lapset ovat lapsia. Annetaanhan heidän näkyä, kuulu ja toteuttaa itseään?

Tulimme yhdessä siihen lopputulokseen, että ainut vakava asia oli se, että ette noudattaneet sovittua tulkaa suoraan kotiin ohjetta. Ja olimme yhdessä sitä mieltä, että ihan kohteliasta toki olisi kysyä ensin, että saammeko laulaa. Ja kertoa, että haluamme ilahduttaa ihmisiä laululla.

Ihan itseäni harmitti miten päässäni käänsin ihanan asian heti huonoksi. Heti ajattelin miten vaivaksi lapset olivat olleet. Vaikka oikeasti se oli ihana ajatus.

Kunhan ei ihan joka ulkoilun tavaksi tule, hah.

En kestä näitä murusia. Toivon, että maailma ottaa heidät vastaan sellaisena kuin he ovat. Toivon, että he saavat näkyä ja kuulua. Ja toivon, että minä osaan antaa heidän näkyä ja kuulua. He ovat lapsia ja tiedän sen. Heillä on oikeus olla lapsia, näkyä ja kuulua kuten lapset. Siltikin liian usein huomaan hyssytteleväni heitä ihan turhaan.

Joululauluja helmikuun lopussa. Kaikkea kanssa. Mutta kuten siskoni ehdotti; ensi jouluna tiernapojat kiertämään ovelta ovelle? HAH.

Mihin tässä vielä vuosien saatossa joutuukaan. Innolla - ja kauhulla - odottaen.

Taas yksi iloinen ja hauska sivu muistojen kirjaan kirjoitettu.

Annetaan lasten olla lapsia, jooko? Joskos vuosien päästä voitaisiin sanoa rehellisesti, että tässä maassa lapset saavat näkyä ja kuulua? Josko vuosien päästä voitaisiin sanoa, että tässä maassa rakastetaan lapsia?

Itse allekirjoittanut yrittää ainakin tänä vuonna hyssytellä vähän vähemmän ja nauraa lasten kanssa enemmän. Ottaa elämän vielä vähän vähemmän vakavasti ja nauttia siitä, kun saan seurata heidän kasvuaan. Lasten viattomuus, elämänilo ja rohkeus olla oma itsensä. Aivan parasta. Meillä aikuisilla on heiltä niin paljon opittavaa!
12 kommenttia

 1. Siis ihana tempaus, lapset todellakin saavat näkyä sekä kuulua, kaikki me olemme sellaisia lapsina olleet ja kyllä tähän maailmaan ääntä mahtuu - varsinkin lasten. :)
  Lisätäkseni, on niitäkin lapsia jotka tekevät ilkivaltaa ja oikeasti häiriköivät naapureita hakkaamalla ovia ja juoksemalla karkuun, kun juuri itse olet menossa ovea avaamaan.. Itse kun mielummin ainakin vain ilahtuisin, jos lapsia tulis oveni taakse laulamaan! :D
  Terkuin, yhden lapsen äiti sekä lasten kanssa myös töitä tekevä

  VastaaPoista
 2. Ens jouluna sitten tosiaan vaan teiän kaikki kolme tyttöä ja muutama kaveri ovelta ovelle laulamaan, jos sillon vielä intoa riittää:D

  VastaaPoista
 3. Hehhehee :D Ihania tenavia!
  Tuli niin mieleeni vuosien takainen juttu, kun omat muksuni pienenä, ehkä olivat jo koulussa, pysäyttelivät ohi ajavia autoilijoita maalla olevalla kylänraitilla. Kyselivät ajokorttia ja rekisteriotetta, ja mukanaan heillä oli oikein hienot itsetekemänsä poliisin virkamerkit. Ei hajua kuinka monta ihmistä ehtivät pysäyttää ennen kuin heidät huomasin tässä touhussaan... :D

  VastaaPoista
 4. Mä olisin ajatellut ihan samoin kuin sinä ja se on kamalaa. Miten syvälle meihin on iskostettu se ettei lapset saa näkyä ja kuulua. Nauretaan joo vähän enemmän:D

  VastaaPoista
 5. Esim. Bussissa rääkyvät lapset on kyllä aivan todella häiritseviä, sillä tilanteesta ei oikein pääse pois ja yleensä vanhemmat ei tee mitään että lapsi hiljenis. Tulee myötähäpeä ja alkaa ahdistaa. Mua ainakin itseä lapsena opetettiin olemaan hiljaa ja siivosti. Niin koen julkisesti metelöivät lapset kamalan huonokäytöksisinä. Omalla pihalla, kotona ja päiväkodissa kyllä saa metelöidä niin paljon kuin haluaa. Mut esim. Bussissa, shhh!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kyllä vaan n oikeasti sellainen tilanne, että se lapsi ei vaan hiljene vaikka mitä tekisi,mutta ymmärrän kyllä mitä tarkoitat! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.