maanantai 23. maaliskuuta 2020

Earth Hour voi olla ihanaa yhteistä tekemistä koko perheelle!

Postaus on toteutettu  WWF:n & Indieplacen yhteistyönä ja sitä on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroinNyt, kun poikkeuksellisten olojen vuoksi meillä kaikilla perheillä on enemmän yhteistä aikaa. niin käytetäänkö siitä muutama hetki ympäristön tilanteesta puhumiseen? Ensimmäinen hetki postauksen lukemiseen ja näiden asioiden pohtimiseen ja sitten ensi lauantaina 28.3 kello 20:30-21:30 sammutetaan valot.

Earth Hour on ympäristöjärejstö WWF:n järjestämä tapahtuma jota Suomessa on vietetty vuodesta 2009. Tapahtuma on tunnettu siitä, että miljoonat ihmiset sammuttavat turhat valot tunniksi maaliskuun viimeisenä lauantaina 20:30 paikallista aikaa. Kyseessä ei ole energiansäästötempaus, vaan ele jolla voi osoittaa huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä.

Pääsin tämän kaupallisen yhteistyön tiimoilta miettimään miten me aiomme tänä vuonna viettää Earth Houria. Ja me aiomme  viettää lasten kanssa Earth Houria menemällä ulos keräämään roskia taskulampon valossa. Aika kivaa tekemistä koko perheelle eikö? Helppoa ja kivaa ja samalla oiva sauma keskustella lapsen kanssa ympäristöstä huolehtimisesta ja meidän jokaisen vastuusta yhteisestä maapallosta. Alle kouluikäisille lapselle voi jo paljon selittää asioita ja he ymmärtävät paljon, kun selittää ikätasolla. Roskat ei maadu, saastuttaa luontoa erilaiset myrkyt niissä ja ne voivat mennä eläinten kurkkuun ja näin ollen olla vaaraksi niille.

Taskulampulla roskien metsästäminen on hauska keino tehdä helposti luonnolle hyvää! Kuka sanoi, että ympäristön suojeleminen ja auttaminen on tylsää ja vain aikuisten hommaa?Myöhäisen ajankohdan vuoksi toki voi olla, että itse roskien kerääminen ajoittuu hivenen aikaisemmalle ajankohdalle ja itse "pimeän tunnin" aikana suoritamme Earth Hourin toisen osiomme, nimittäin lettukestit kynttilänvalossa. Gluteenittomat ja maidottomat letut, tässä meidän lemppari letturesepti!

6 dl Riisimaitoa tai muuta kasvispohjaista maitoa
2 kananmunaa
(2 tl sokeria) Itse käytän kasvimaidosta riippuen, osa on makeita ja makeuttavat taikinaa tarpeeksi
1 tl suolaa
3 dl gluteenittomia jauhoja ( 1/3 tattari tai kaurajauhoja & 2/3 riisijauhoja tulee aika täydellinen ja helposti paistettava taikina

Tee taikina ja lähde keräämään ulos roskia. Puolen tunnin ympäristöteon jälkeen taikina on valmis paistettavaksi! Lettujen kyytipojaksi sopii älyttömän hyvin hillo, marjat ja kaurakermavaahto! On muuten hyvää tuo kauravispi!
Ruoantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Erityisesti lihankulutuksen vähentäminen ei ole koskaan ollut näin ajankohtaista. Ja loppu peleissä niillä pienillä ja helpoilla teoilla voit tehdä päivittäin ympäristötekoja.

Kasvissosekeitto, maidottomat pinaattiletut, kesäkeitto, kasviskiusaus linsseillä, pinaattikeitto, tomaattikeitto, linssikeitto..Helppojen, herkullisten ja arkisten kasvisruokien lista on aika loputon ja täysin tuttu jo meille ja kasvisruokien lisääminen viikottaiseen ruokakalenteriin ei ole kovinkaan vaikeaa. Jos et tykkää kasvismaitojen mausta sellaisenaan, niin käytä ruoanlaitossa. Kaurakerman ja "lehmäruokakerman" eroa ei edes huomaa. Oikeasti. Kokeile vaikka.

Pienillä teoilla on väliä ja pienin askelin se muutos ei tunnu niin isolta. Itse en esimerkiksi ole löytänyt itselleni vielä tarpeeksi maistuvaa ja vatsalleni sopivaa lihankorviketta joten minä teen kasvisruoat kasvisruokina. Suosin sellaisia ruokia jonka reseptissä ei edes ole lihaa, niin sitä ei tarvitse korvata.

Tiesitkö muuten, että kaupassa myydään kotimaisista järvikaloista tehtyjä herkullisia kalapuikkoja? Minä tiesin, koska ympäristötekona olen yrittänyt suosia kotimaista ja niitä parempia valintoja.
Myöskin ruokahävikin pienentäminen meidän perheessä on tällä hetkellä minun suurennuslasini alla.

Vähennä eläinperäistentuotteiden käyttöä ja ruokahävikkiä. Pienin teoin voi tehdä helposti parempia valintoja joka ikinen päivä! Koko ruokavaliota tai ruokakulttuuria kotona ei tarvitse laittaa uusiksi kerralla, vaan pienin askelin muutoksessa pysyy mukana varmasti kaikki!

Omallanikin kohdalla vielä voi mennä parempaan ja aion mennäkkin. Yhdessä perheenä opetellaan, keskustellaan avoimesti ja tehdään niitä parempia valintoja. Kun minä teen sen muutoksen nyt, niin lapsilleni se ei ole mikään muutos vain arkipäivää.

Tajusin tässä kirjoittaessani muuten, että yksi TODELLA ISO ja helppo askel on minulla tekemättä, jonka voin ja aion tehdä heti huomenna. Miksi en ole tajunnut sitä aikaisemmin!? Sillä valinnalla vähennän oman lihankulutukseni melkein puoleen! Nimittäin minähän vaihdan tietenkin työpaikkalounaani kasvisruokaan. Naurettavan helppo tapa pienentää omaa lihankulutustani oikeastaan puolella. Ja vaikka suurkeittiössä se teko ei ehkä näy missään, niin omassa käyttäytymisessäni myös. Ehdottomasti etuna myös se, että viisi kertaa viikossa saan ideoita mitä kasvisruokia voisin myös kotona tehdä perheelle ja itselleni!

Nämä mitkä meille on muutoksia ja erilaisia valintoja voi joku päivä olla meidän lapsille sitä arkea ja normia. Se on meistä vanhemmista ja yhteiskunnasta kiinni millaisen ajatusmaailman ja arvopohjan lapsillemme opetamme. Eikä meillekään todellakaan ole liian myöhäistä oppia niitä parempia valintoja. Pian me voivat olla meillekin niitä itsestäänselviä arkivalintoja.

Maapallo kaipaa meiltä parempia valintoja heti. Mutta myös huomenna. Pienin tai suuri askelin, mutta on aika toimia nyt.

Miten te aiotte viettää Earth Houria? Käy painamassa Facebookissa tapahtuman "osallistun" painiketta!
Kerro alle myös sun lempi kasvisruokaresepti jotta saan uusia ja herkullisia ideoita!4 kommenttia

 1. Suosin arjessa myös kasvisruokia, jotka kuuluvat Suomalaiseen ruokaperintöön ja ovat jo itsestään lihattomia. Esimerkiksi kasvissosekeittoa tai itse paistettuja pinaattilettija.
  Lisäksi pyrin tekemään ympäristöystävällisempää ruokaa esimerkiksi silakasta https://valurautapadasta.blogspot.com/2020/03/silakkapihvit-pikaruokaa-itameresta.html?m=1. Tai lisään kasvisten käyttöä ihan sen ”normiruuan” joukossa.

  Liha- tai maitotuotteet eivät itseäni niin ahdista, mutta yritän pienentää niiden merkitystä perheen ruokavaliossa pikku hiljaa ja korvata ne järkevästi muilla tuotteilla. Vaikka juuri lisäämällä kasvisten määrää lihan lisänä. Pyrin kuitenkin välttämään ruuassamme turhaa kemiaa, siksi monet korvaavat valmisteet jäävät meiltä ostamatta. Kerma kermana tai sitten kokonaan ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tuo turhan kemian välttäminen! :) mulla esimerkiksi oma vatsa reagoi aika huonosti lihan korvaaviin tuotteisiin ja siksi niiden käyttö on aina vähäistä meillä!

   Poista
 2. Mä sammuttelen valoja tuon tuosta ja yritän säästää sähköä. :) musta on tärkeää tehdä näistä asioista osa arkea, se on asennekasvatusta. Earth hour joka päivä. 😃

  Ja aina keväisin kerätään lasten kanssa lähitienoolta roskia, viime keväänä viisi isoa täyttä pussillista. 💪🏻 (Olis kiva saada joskus roskien heittäjät ihan itse muuten keräämään niitä heittämiään roskia......!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä te!! Ja näinpä, tuntuu hassulta että vielä tänä päivänä ihmiset roskaa kun se vasta helppo ja fiksu ympäristöteko olisi jättää sellainen pois!! Ja sama täällä,kuljen lasten perässä samuttelemassa valoja ja muistuttelen niistä koko ajan :D hhvin ovat kyllä oppineetkin!

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.