torstai 19. maaliskuuta 2020

Kuinka syödä oikein?On vhh, keto, 5+2, välimeren ruokavaliota ja sitä perinteistä suomalaista ravintosuositusta ja lasta muita ruokavalioita joille löytyy oma kannattajakuntansa. Mitä ihmettä tänä päivänä sinne suuhun voi laittaa jotta tietää syövänsä mahdollisimman terveellisesti?

Minä uskon siihen, että omaa kehoa kuuntelemalla tietää parhaiten mitä kannattaa syödä.

Minä esimerkiksi olen gluteeniton ja laktoositon, vaikka kummastakaan ei ole tieteellisiä todisteita. Silti vain molemmat aiheuttavat minulle oireita, gluteeni parhaimillaan parin päivän kivut. Sen lisäksi olen huomannut, että oireileva vatsani tykkää pienistä annoksista. Kolmen tunnin välein viisi kertaa päivässä. Aika simppeliä toteuttaa kolmen lapsen äitinä joka työskentelee varhaiskasvattajana päiväkodissa.

Ennen ajattelin, että viljatuotteet eivät sovi minulle. Nyt olen huomannut, että sopivat, mutta mahdollisimman "puhtaina". Eikä höttöhiilareita. Onneksi minulle käy tavalliset 100% kauratuotteet, nimittäin aika moni gluteenittomista leivistä sisältää suuren määrän tärkkelyksiä jotka taas tekevät vatsani turvonneeksi.

Minä en juurikaan ole tutkinut ravitsemusasioita, vaan yritän syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja puhdasta ruokaa. Arkisin ilman herkkuja ja viikonloppuisin niitäkin. En ole totaalikieltäytyä mistään, mutta koitan kohtuudella syödä myös niitä herkkuja.

Ja tästä uudesta tavasta on tullut yksi ongelma. Saanko minä saan ravinnosta tarpeeksi energiaa?

Olen jo vuosia syönyt ihan suh terveellisesti, mutta herkut ovat kuuluneet myös arkeen. Koska arkeni on ollut aktiivista muttei hikiliikunta ole ollut säännöllistä, niin olen tarkkaillut syömisiäni hieman. Ja aivan väärällä tavalla.

Olen herkutellut lähes päivittäin ja vähentänyt herkkujen tuoman energian siitä tavalliseta ruoasta, Siitä josta se energa päivään pitäisi saada. Siksi herkuttelusta huolimatta painoni ei ole lisääntynyt, koska olen syönyt kaloreissa kuitenkin sen mitä olen kuluttanut. Terveellistä? Tuskinpa.

Nyt kun en enää herkuttele arkisin ja liikun 3-4 kertaa viikossa hikiliikuntaa, niin olen miettinyt mahdanko saada tarpeeksi energiaa ravinnosta? Koska tarkoitus ei ole laihduttaa, niin en haluaisi vetää kovinkaan suurilla miinuskaloreilla. Arkeni on vauhdikasta ja meneväistä päiväkotityön ja kolmen lapsen kanssa, minun pitää jaksaa mahdollisimman hyvin.

En millään jaksaisi ruveta laskemaan syömiäni kaloreita joten jatkan kehoni kuuntelulla. Minulla on aktiivisuuskellossa mittari joka laskee kulutettua energiaa ja olen netissä laskeskellut päivittäistä energiantarvettani. Vaikka ne ovat suuntaa antavia - mielestäni varsinkin kello näyttää enemmän - niin antaa ne jotain osviittaa. Ehkä kuitenkin joskus otan viikon ja lasken syömäni kalorit? Nimittäin välillä tunnen oloni uupuneeksi - joka ei varmaan kolmen lapsen työssäkäyvän äidin suusta ole yllätys - ja oloni tuntuu piristyvän iltaa kohden jolloin yleensä syön vähän paremmin eikä tauot pitene. Ja kun nimenomaan päivällä töissä ja jumpassa sitä energiaa tarvitsisin.

Koska kohtuu pienet annoskoot useasti syötynä sopivat ruoansulatukselleni. niin kokeilen lisätä hyviä rasvoja ruokavaliooni ja sitä kautta saada lisää boostia. Erityisesti aamupalan syöjänä olen todella huono tällä hetkellä! Tänään kokeilin tehdä smoothien jossa olisi myös hyviä rasvoja, jotta se olisi tarpeeksi energiapitoista. Lisäsin marjojen ja banaanin kaveriksi chiaa ja avokadon ja smoothien kyytipojaksi pienen kourallisen pähkinöitä.

Kuitua pitäisi varmasti lisätä vielä vähän, koska viljatuotteiden käyttö on pientä. Luulisin. Nyt vatsani on möyrynyt koko alkuviikon, kun lauantaina ja maanantaina söin soijakastiketta joka ei ollut gluteenitonta.

Omaa oloa kuunnellen. Vakaa en oikein osaa nyt tulkita, kun liikunnan aloittamisen jälkeen kroppani on kiinteytynyt. Vaatteissa huomaa ja valokuvissa, mutta vaa'assa ei.

Uskallan siis sanoa syöväni terveellisesti, mutta ehkä hieman liian vähän. Nyt kun liikun enemmän ja syön herkkuja vähemmän , niin tarvetta sille tavalliselle kotiruoan vahtaamiselle ei ole.

Seuraavaksi olisi aika laittaa unitottumukset uusiksi. Ysiltä sänkyyn viikon ajan ilman luuria, aloitetaanko heti yhdessä maanantaina ja katsotaan mitä vaikutuksia sillä omaan oloon on? Nyt kun saan vihdoin taas nukkua suht koht hyvin, niin on hullua valvoa vaikka se sarja kuinka hyvä olisikin.


4 kommenttia

 1. Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki.
  Kannattaa tutustua!

  Saat sieltä, ihan ilmaiseksi, tietoa siitä, puuttuuko ruokavaliostasi jotain vai saatko jotain aivan liikaa.
  Sivuilla on ilmainen laskuri, johon voit syöttää tiedot yhdestä ateriasta tai vaikka koko päivästä. Laskuri perustuu Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin -ei siis kaupallisiin intohimoihin tai ihmedietteihin - ja valikosta löytyy valmiiksi melkein kaikkien valmisruokienkin tiedot.

  Laskuria ei tarvitse käyttää päivittäin. Pieni tsekkaus silloin tällöin riittää. Toki pidempäänkin voi käyttää tai vaikka etukäteen suunnitella aterioitaan tällä. Millainen kattaus aamupalalla pitäisi olla, jotta saisin kaiken tarvittavan? Syönkö oikeasti noin paljon suolaa?

  Olen laskurilla tsekannut myös lasten ruokapäiviä. Ohjeeksi itselleni ja helpotukseksi silloin, kun tuntuu, ”ettei se taas syö yhtään mitään”.

  VastaaPoista
 2. Itse käytin sellaista Yazio sovellusta ja yllätti kyllä kuinka paljon perusruokaa voi syödä. Nykyään luulen, että suurin osa (varsinkin naisista) syö aivan liian vähän. Ja kuin hyvä olo onkaan kun syö tarpeeksi! Alkuun jännitti jotenkin että paino nousee, mutta herkut on vähentyneet ja nautin kunnon ruuasta eikä paino ole muuttunut juurikaan, myös peilistä ja vaatteista huomaa hyvin että kaikki ok painon saralla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos, täytyy tutustua tähän sovellukseen ! :) ja jep, yllättävän paljon saa syödä jos on ruoan laatu kohdillaan!!

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.