lauantai 28. maaliskuuta 2020

Taas uusia tuulia työrintamalla: vähennän töitä

Onko nämä uusia tuulia? Vanhoja uusia tuulia. Mutta asiaan: minä päätin vähentää 100 % työviikon lyhyemmäksi työajaksi. Tulen muutaman viikon päästä tekemään vain 6 tunnin päiviä.

Miksi näin?

Ajatus tästä itseasiassa oli vireillä jo silloin kun palasin syksyllä hoitovapaalta töihin. Se jäi kuitenkin, kun ajattelin, että haluan parhaani mukaan elvyttää meidän taloutta hoitovapaan jäljiltä. Nyt ajatus heräsi uudelleen, kun mietin ensi syksyä. Esikoisemme aloittaa koulun ja iltapäiväkerho kustantaa Liedossa 120 euroa kuussa joka on paljon enemmän mitä hänen eskarinsa täydentävästä hoidosta nyt maksamme.

Pienellä laskutoimituksella tajusin, että syksyllä pienemmällä työajalla saisimme iltapäiväkerhon pois laskuista ja näin ollen säästäisimme sen reilu satasen kuussa. 80 % palkka, kelan myöntämä joustava hoitoraha ja iltapäiväkerhon tuoma säästö syksyllä, niin todellisuudessa meidän talous kärsii tästä n. 200 euroa kuussa.

Joka on aika vähän siihen nähden mitä tästä saan itsekin. Vaikka raha puhuu monessa asiassa, niin nyt minulla on mahdollisuus arvottaa oma aikani ihan eri tavalla. Onhan minulla tietenkin myös oma napa tässä takana.

Nimittäin minähän teen tällä hetkellä oikeastaan kahta työtä. Vaikka somehommat ovat vain sivutyö, niin joka päivä teen niitä. Kirjoitan, kuvaan, suunnittelen, laskutan, vastailen sähköpostiin..jne. Ajallisesti en edes puolikasta työpäivää, mutta kuitenkin.

Kaksi työtä, kolme lasta. Joka toinen viikko hoidan paljon asioita yksin. Vaihtelen vuoroja työkavereideni kanssa kun en voi kaikkia tehdä ja stressaan ehdinkö hakemaan lapset ennen kuin päiväkoti menee kiinni vai pitääkö valjastaa joku lähipiiri tähän tehtävään.

Ihan turhaan teen tämän kaiken, kun mahdollisuus muuhunkin olisi. Enemmän aikaa yhdessä,  enemmän aikaa ja jaksamista myös sivutyölleni iltaisin. Lapsille lyhyemmät hoitopäivät. Minulle vähemmän stressiä työvuorojen venkslaamisesta ja hiki hatussa päiväkodista toiseen juoksemista.

Todellakin sen rahan arvoista mitä tässä menetän. Sitä ei voi mitata satasissa.

Ajatus oli aluksi aloittaa tämä vasta syksyllä, mutta koska tilanne töissä on vähälapsinen - koska korona - ,  niin aloitankin tämän jo nyt heti, kun seuraavat työvuorolistat on muutaman viikon päästä käyty läpi. Tämä helpottaa arkeamme niin paljon ettei uskoisikaan.

Pieniä päätöksiä joilla on suuri merkitys. Tämä oli yksi niistä.

Minulla oli eilen lyhennys ja työpäivän oli vain 6 tuntia ja 50 minuuttia. Nukkarissa lapsia nukuttaessani mietin, että hassua. Kohta joka päivä on tälläinen lyhyt. Niin ihanaa.

On ihana ajatella,  että miehen iltavuoroviilkoina voin ehkää käydä puolen tunnin lenkillä ennen kuin haen lapset tai kulkea fillarilla töihin jotta pääsen niinä viikkoina edes vähän liikkumaan. On ihana ajatella, että ei enää stressiä siitä kuka vaihtelee kanssani vuoroja ja ehdinkö hakemaan lapset hoidosta. Ja mikä parasta; vaikka kulkisin pyörällä töihin, niin lasteni hoitopäivät eivät veny kovin pitkiksi.

Tämä oli puhtaasti itsekäs päätös, jotta minä pääsen helpommalla. Päätös jossa minulle jää käteen enemmän aikaa itseni ja lasten kanssa. Enemmän aikaa, vähemmän stressiä. Ihanaa olla itsekäs! Senkin uhalla, että kuukausitulot hieman pienenevät.

Tämä päätös mahdollistaa myös sen, että tarvittaessa minähän voin tehdä joskus tunnin verran vaikka somehommia ennen kuin haen lapset. Ihanaahan  se olisi, että viikonloput olisi viikonloppuja. Ajankäytön priorisointi ei ole vahvuuksiani, mutta ehkä nyt on aika ottaa kalenteri ja suunnitelmallinen to do lista käyttöön ja opetella.

Vitsit mitä mahdollisuuksia tämä pieni päätös toikaan mukanaan!8 kommenttia

 1. Heippa. Ja onnea uusista tuulista! Kuulostaa hyvältä! Samaa itsekin harkinnut joten mielenkiinnosta kysyn että miten tuo 6h päivä käytännössä päiväkodissa toteutuu? Teetkö esim aina 9-15 vai miten?

  VastaaPoista
 2. Mä olen tehnyt kohta pari vuotta 6 tuntista työpäivää ja itse asiassa olen tehnyt sopimuksen osittaisesta hoitovapaasta (80 % työaika) siihen asti, kunnes kuopuksen toinen kouluvuosi päättyy. Hieman pienempi palkka ei tunnu enää missään, kun siihen on tottunut ja tosiaan moni asia verotuksesta lähtien kompensoi pienempiä tuloja. Suosittelen siis lämpimästi! <3

  Plussaa on tosiaan se, että itselle jää hieman enemmän omaa aikaa ja silti lapsilla on lyhyemmät hoitopäivät. Huonoja puolia ei ole, sillä tuota pienempää palkkaa ei osaa enää edes ajatella. Mitään eläkekuvioita en tässä kohtaa ajattele, sillä kuka tietää huomisesta. Itse asiassa olen aina vähän ihmetellyt, miksi niin harva pienten lasten vanhempi tekee lyhyempää päivää täällä Suomessa. Esim. Ruotsissahan se on ihan normi. Silloin kun lapset olivat pienempiä, tein myös vuoden verran 60 % työaikaa, mutta se tuntui rahapussissa jo vähän liikaa.

  Itse asiassa olen harkinnut sitäkin, että jatkaisin 6 tuntista työpäivää myös sen jälkeen, kun lapset ovat jo isompia. Työnantajan ei tietysti ole pakko siihen suostua, mutta ainahan sitä voi kysyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksen jaosta! Ja hei näinpä, varsinkin kun vasta juuri on palannut hoitovapaalta niin tuohan palkka siihen verrattuna n itseasiassa aina suuri :D itsekin mietin miksi en aikaisemmin tätä aloittanut! Ja varmasti jatkan kauan tätä!

   Poista
 3. Taatusti hyvä päätös!
  Koskaan en ole katunut, että olen töiden sijaan viettänyt aikaa lasteni kanssa.
  Raha on lopulta vain rahaa, mutta aika on jotain, mitä ei rahalla voi koskaan takaisin ostaa.

  Olen ikuisesti työkavereilleni kiitollinen, että he päiväkotimaailmassa joustivat työvuorojen kanssa silloin, kun lapseni olivat pieniä ja hoidin meidän arkea yksin, ainoana vanhempana. Tiimini muut jäsenet tekivät silloin äärivuorot puolestani, jotta ehdin viedä omat lapset aamulla hoitoon ja hakea sieltä ajoissa pois. Toisessa työpaikassa taas työnantaja jousti niin, että sain keskeyttää työpäiväni iltapäivällä hakeakseni omat lapseni kanssani oman päiväkotini pihalla iltapäivän viimeiseen vuoroon. Sellainen jousto työelämässä lämmittää mieltä vielä vuosien jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihanasti olet saanut muiden avulla noita järkkäiltyä, vau!! :)

   Poista
 4. Kuulostas todella huippu päätökseltä! Mahtavaa myös, että työssäsi on mahdollisuus tuollaiseen. :) Ehdottomasti varmasti "200euron arvoinen juttu". Blogisi on ihana ja on myös ollut kiva nähdä että olet löytänyt itsellesi mieleisen työpaikan, ja että olet uskaltanut tuoda työkuviot esille täällä somessa ja blogissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana kommentti, kiitos! Kiitos sinulle että olet siellä!<3

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.