maanantai 8. kesäkuuta 2020

Kerro lastesi kuullen miten ihana oletHei äiti. Sun maha on ihanan pehmeä! Äiti, sun reidet on tosi isot kun oot jumpannut! Äiti, sun peppu on niin iso, että se heiluu, kun tanssit! 

Mitä sinä vastaat, jos lapsesi sanoisi sinulle näin?

Minulle on sanottu. Yleensä naurahdan ja sanon, että eikös? Äiti on aika ihanan pehmeä ja iso, koska olen aikuinen. Me olemme kaikki niin erilaisia ja eri kokoisia. 

Lapset imee meistä niin paljon. Miksi opettaa heille, että isossa olisi jotain vähemmän hyvää? Miksi opettaa heille, että pehmeä maha olisi jotenkin huono asia? Lapset kun oikeasti sanovat kaiken niin vilpittömästi. Eivät he tarkoita loukata. Eivät he tiedä, että meidän aikuisten maailmassa iso ja pehmeä voi olla loukkaus. Heille se on vain hauska asia, kun äidin mahaa voi vähän sheikata.


Minä naisena ja vanhempana haluaisin, että lapseni saisivat kasvaa juuri sellaisiksi kuin ovat ilman ulkopuolelta tulevia paineita olla tietynlaisia. Se tuskin on mahdollista, mutta omalla esimerkilläni ja kasvatuksellani voin vaikuttaa siihen miten he erilaisuuden ja oman kehonsa kokevat. Minä vanhempana voin pienessä, mutta tärkeässä mittakaavassa taistella kotona ulkonäköpaineita vastaan. 

Jotta lapsillani olisi hyvät eväät rakastaa itseään juuri sellaisen kuin ovat.

Olen aina kokenut, että minulla on hyvä itsetunto. Tykkään itsestäni tällaisena kuin olen enkä hauku omaa ulkonäköäni. Osa johtuu varmasti omasta luonteestani, koska keskityn usein positiivisiin asioihin. Mutta kyllä yksi iso syy on minun kasvatukseni.

Olen ennenkin siitä puhunut; minun lapsuuden kodissani ei laihdutettu. Ei moitittu ulkonäköä, liikuttiin sen hauskuuden ja terveellisyyden takia. Uskon, että tällä on suuri vaikutus siihen, että olen kokenut olevani aina sinut itseni ja kroppani kanssa. Isona ja nyt vähän pienempänä. En muista ikinä kuulleeni, että vanhempani olisivat arvostelleet omaa ulkonäköään. Meillä muutenkin keskityttiin paljon enemmän siihen sisäiseen kauneuteen. Muistan usein teininä kuulleeni lauseen; ei sun tarvitsisi meikata, olet kaunis ilmankin. 

Tietysti vedin silti pakkelit poskiin ja mustat paksut kajaalit luomiin, hah. 

Tajusin kuitenkin tätä tekstiä luonnostellessani, että harvoin minäkään sitä sanon ääneen. Katson itseäni peilistä ja nään kivat vaatteet, kivan kampauksen ja ihanan naisen. Vaan harvoin muistan sanoa sen ääneen; vitsit mä olen kiva tyyppi. 

Kehun lapsia paljon. Olet kaunis, olet ihana,  olet taitava ja ihanaa, kun sä olet just sä. Mutta muistanko heidän edessä kehua myös itseäni? En muista. Pitäisi kyllä useammin. Koska eiväthän he tiedä, että minä rakastan itseäni jos en sitä joskus sano ääneen. He näkevät kyllä, että olen onnellinen ja itsevarma nainen. Mutta se, että kertoisin sen sisällä olevan tyytyväisyyden myös ääneen olisi aivan loistavaa. 

Jotta he oppisivat sen, että itseään saa rakastaa juuri sellaisena kuin on. Ja sen todellakin saa sanoa ääneen. Itsensä kehuminen ylpistymisen pelossa on meidän kulttuurissa aika vieras ja vaikea käsite. Sekin olisi hienoa muuttaa pienin askelin.

Älä moiti itseäsi lastesi kuullen. Näytä teoin ja sanoin miten ihana olet itsesi mielestä. Kerro ääneen missä olet taitava. Missä tänään onnistuit ja mistä olet tänään ylpeä. Se ei ole aina helppoa, mutta sen voi opetella. Esimerkin voima on nimittäin suurempi mitä sitä osaisi kuvitellakaan. 5 kommenttia

 1. Todella tärkeitä pointteja! Noin kyllä lapselle saa opetettua sitä kaunista puhetta itselleen sekä myöhemmin puolisolleen ja muillekin ihmisille ympärillän...

  On tärkeää että huomaa ne kauniit asiat, ei niitä korjaustarpeita tarvitse aina, ainakaan ensimmäisenä nähdä. Varmasti on paljon kiinni siitä mitä todella haluamme nähdä ja mitä opettelemme katsomaan, kuinka myöhemmin suhtaudumme sitten asioihin ja eri kehoihin jne.

  VastaaPoista
 2. Tämä oli ihana kirjoitus ja tärkeä aihe! ❤️ Mäkään en muista, että kotona olisi puhuttu ulkonäöstä negatiiviseen sävyyn ja oon ollu (teinivuosien myllerryksen) jälkeen aina tyytyväinen omaan ulkonäkööni.
  Ja jo vain sinä, Laura, olet kaunis! Mä ihailen aina mm. sun ihanan siloista ihoa sun instastoryista. 😊

  VastaaPoista
 3. Mä olen yrittänyt oppia tätä samaa ja opettaa miehellenikin (jatkuvan harmittelun ja itsensä haukkumisen sijaan). Mulla ja miehelläni on molemmilla sellaiset lapsuudenkodit, missä vanhemmat ovat mollanneet jatkuvasti itseään (taitojaan ja ulkonäköään). Mun oma äiti oli koko mun lapsuuden ajan dieetillä ja kuulin joka päivä, kun se sanoi olevansa 'läski' (ei todellakaan edes ollut). Telkkarissa olevien ulkonäköä mollattiin, mulle ja siskolleni jo päiväkotikuviin laitettiin poskipunaa poskiin (kamalaa!) ja harmiteltiin, jos niissä kuvissa näkyi ryppy vaatteessa tai joku hiussuortuva pystyssä. Nyt olen 37-vuotias, kolmen pienen prinsessan äiti, ja oma äitini arvostelee minua ja siskoani edelleen... kokoajan. Ihmettelen usein, miten olen päässyt tässä iässä siihen tilanteeseen, että voin sanoa olevani onnellinen ulkonäkööni, vaikka löysää vatsaa, raskausarpia, suonikohduja ja tummia silmänalusia löytyy. Suuri syy löytyy mun miehestä, joka aina ihanasti kehuu ja koskettaa. Äitini toimintatapa on täysin sama, kuin miten hänen äitinsä toimi. Se mitä mummostani muistan on juuri se, miten hän puhui ulkonäöstä kokoajan ja arvosteli itseään ja muita. Itse olen päättänyt katkaista tämän kierteen ja puhua itsestäni kauniisti (pitäisi kyllä muistaa tehdä sitä vielä enemmän, vaikka joka päivä!) Olen pistänyt nopeasti stoppia, kun oma äitini kommentoi tyttärieni ulkonäköä tai jos hän haukkuu tyttärieni kuullen itseään. Hyvä itsetunto (varsinkin tytöille) on niin tärkeä asia omaksua. <3

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.