tiistai 4. elokuuta 2020

Hyvästi lyhenetty työviikko

Ompa otsikointi aina niin vaikeaa ja nytkin tuli vähän dramaattinen otsikko. Toisaalta taas; nämä ovat niitä suuriapieniä muutoksia meidän arjessa. No kuitenkin, mennäänkö jo asiaan sitten taas? Tässä kello kuuden jälkeen aamulla aamukahvi kädessä ei ihan terävimmältä tunnu ja ajatus ja sanat ei aina kohtaa, hah.

Muistatte varmaan miten kerroin täällä blogin puolella miten alan tekemään lyhennettyä työaikaa? Muistatte myös varmaan, että mieheni vaihtoi työpaikkaa juuri hetki sitten ja kirjoitin postauksessa, että ehkä on nyt minun aikana tehdä vähän enemmän töitä, kun hänen palkkansa inan verran tippuu ja hän on enemmän lasten kanssa kotona. 

No se aika tulikin sitten jo nyt. Se tuntuu oikeastaan tosi ihanalta. Alan tekemään taas täyttä viikkoa heti ensi viikolla.

Suurin syy ei kuitenkaan ole se raha, vaikka painaahan se vaakakupissa paljon. Kiitos runsaiden veronpalautusten meidän syksy olisi turvattu todella hyvin paljon pienemmilläkin tuloilla. Suurin syy on se, että meidän esikoinen meneekin nyt sitten iltapäiväkerhoon koulun jälkeen. Ja sen välttäminenhän oli se syy miksi kuuden tunnin työpäiviä halusin.

Tajusin nimittäin, että on päiviä, kun hän pääsee kahdeltatoista koulusta ja minä olen vasta puoli neljä kotona. Kolme ja puoli tuntia on aivan liian pitkä aika meidän herkälle ja hivenen aralle tytölle heti ensimmäisellä luokalla. Se on myös liian pitkä aika tälle herkälle äidille ajatella oman lapsen olevan ihan yksin täällä, kun hän on vielä kuitenkin niin pieni. 

Ensiksi ajattelimme, että no jos katsotaan nyt ensin. Pari kuukautta lyhyttä työaikaa ja iltapäiväkerhoa, jos se siitä lähtee ja pian hän on kotona yksin kuin vettä vaan. Miehen työpaikanvaihdoksen jälkeen hän on kuitenkin paljon kotona jo 3-4 aikaan iltapäivällä, joten minun ei todellakaan ole järkeä tehdä lyhyttä päivää, kun olisimme samaan aikaan kotona sitten. Menot vain kasvaisivat ja tulot pienenisivät. Ei järkeä.

Ja kieltämättä ajatus tuntuu aivan ihanalta. Seitsemän vuoden jälkeen me oikeasti jaamme tämän arjen ihan tasan. Täydellä työajalla se on nimittäin usein myös mies joka hoitaa lapset päiväkodista kotiin,  ruokkii ja pistää pyykit koneeseen ennen kuin minä tulen kotiin. 

Minua myös helpotti tämä päätös enemmän kuin olisin osannut kuvitella. Helpottavaa ajatella, että meidän ekaluokkalainen ei olekaan niin paljon yksin. Tajusin nimittäin vasta hetki sitten, että lyhyelläkin työajallani hän olisi tunteja yksin kotona joka päivä. Se olisi aika karu pudotus sekä minulle, että hänelle,  kun esikoiluun tottuminenkin vei muutaman kuukauden.

Kaiken lisäksi tajusin sen, että minä en edes kysynyt häneltä haluaako hän iltapäiväkerhoon vai olla yksin kotona. Tein vain päätöksen hänen puolestaan. Ja nyt kun kysyin, hän ehdottomasti päätti, että menee mieluusti ippetoimintaan mukaan. Ei ehkä ihan joka päivä sitten, kun kotona olo sujuu, mutta joskus. 

Hienoahan se olisi tehdä kuuden tunnin työpäivää ja pitää ippetoiminta myös. Mutta 120 euron kuukausimaksu ippestä yhdistettynä minun huonompaan kuukausipalkkaan ei ihan toimi yhdessä. Tai varmaan toimisi, mutta ei niin stressitömästi, että se olisi sen arvoista. 

Ja on tässä sekin puoli, että minä rakastan työtäni eli ei tunnu yhtään kurjalta viettää töissä enemmän aikaa! 

Että näin meni tämä kuuden tunnin työpäivä. Lyhyeksi jäi tämä kokeilu! Mukavaahan se oli, mutta valitettavasti raha puhuu tässä elämässä myös aika kovaa ja on tehtävä välillä valintoja. Ensin valitsin ajan, mutta nyt mies sai enemmän aikaa ja voinkin valita sen rahan!


P.s Olenko ainut jonka mielestä ippekerhon kuukausimaksu on aivan kohtuuttoman suuri!? Varsinkin verrattuna siihen, että eskarilaisen hoito maksoi 29 euroa kuukaudessa...Maksu on myös aina sama, on sitten tarvetta tunnille tai neljälle koulun jälkeen. Olen jotenkin ajatellut, että ippetoiminta kuuluu kouluun ja on näin ollen maksutonta. Tämä maksun suuruus voi asettaa lapset eriarvoiseen asemaan hyvin helposti. 120 euroa on paljon varsinkin jos perheessä on myös hoitomaksut ja muut maksettavana. Ilmeisesti kyllä onneksk maksuun saa hakea apua tai vapautusta ! Mutta ihan näin kahden keskipalkkaisen aikuisenkin tuloilla tuo summa jo tuntuu kovastikin kuukausimaksuissa. 
8 kommenttia

 1. Moi, meillä ippemaksu oli kolmeen asti 98€ ja viiteen asti tuo 120€. Turussa siis. Täytyy olla todella pienituloinen, jotta vapautuksen maksusta saisi. 😊 nyt kakkosluokkalainen ei ippeen halua enään mennä, mutta oli se ekaluokalla hirmu kätevä. 👌🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua että täällä ei oo mitään tuollaista! :) meillä myös ippe varmasti tässä jää pois jossai kohtaa

   Poista
 2. mä olin pöyristynyt kans tosta hinnasta, ja Järvenpäässä jos ip kerhon sanoo irti kesken lukukauden on lukukausi maksettava 50% vaikka lapsella ei paikkaa enää ole. On tosi outoa tosiaan että eskarivuosi varhaiskasvatuksen kanssa meilläkin oli 75€ ja ip kerho reilusti yli satasen. Meidän herkkä ja ujo itse sanoi että ei halua ip kerhoon ja tätä lastentarhaopettaja piti myös hyvänä ideana koska veikkasi lapsen kärsivän koulun jälkeen kerhon metelistä. joten meillä mä alan tekee lyhennettynä viikkoa ja mies siirtyy vuorotyöhön ja tällä tavoin koitetaan pitää yksinolo kotona lyhyenä ja lapsi saa palautua hetken hiljaisuudessa koulun metelistä. Saa nähdä toimiiko suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi toi on kyllä niin pönttöä, että jos lopettaa kesken kauden niin pitää silti maksaa!!! Ei mitään järkeä!

   Poista
 3. Kyllä samat ajatukset, kalliilta tuntuu iltapäiväkerho eskarin& hoidon jälkeen, etenkin kun eskarissa hoitoon kuului myös aamulla aamupala. Meillä tosin iltapäivähoidon maksu ”vain” 100€ ja toivon että jo joulukuusta voimme tiputtaa ip-hoitopäivät max.10pv/kk joka maksaa 50€, varsin kohtuullista on kyllä tämä, kun kuulen että muiden on maksettava 120€ vaikka käyttäisi vain sillointällöin muutaman tunnin.
  Itse kyllä jatkan riemulla 6 tunnin työpäiviä (ja saan taas vaihteeksi Kelasta sen vajaa 100€ osittaista hoitorahaa) 6 tunnin työpäivä helpottaa ehkä eniten minun omaa jaksamista, meillä ei onneksi ole suuremmin vaikuttanut kotitöiden tms. jakautumiseen perheessä vaikka mies tekeekin täyttä työaikaa... :D
  Eniten jännittää miten sitten hamassa tulevaisuudessa kun kuopus menee kolmannelle jaksan taas tehdä täyttä päivää... mutta onneksi siihen on vuosia.
  Ihana kun teidän perheelle löytyi parhaiten sopiva vaihtoehto, ja niin ihana kun kerrotte muutkin kokemuksia, välillä tulee oivalluksia itsellekin 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi hyvälle ratkaisulle, harmi kun meidän ippessä ei oo tollasta mahdollisuutta tiputtaa noita päiviä!!! :) ja jep, samaa minä pelkäsin että miten sitä itse jaksaa mutta vielä ainakaan en ole edes huomannut, että olenkin pari tuntia kauemmin töissä :D

   Poista
 4. Täällä ekaluokkainen menossa koulun iltapäiväkerhoon (meillä päin puhutaa Jälkkäristä, juu kyllä myös jälki-istunto ja jälkiruoka on jälkkäri!)😆.
  Meidän koulussa Jälkkärin tuottaa yksityinen palvelun tarjoaja, ja jälkkäri maksaa 1-12pvä/kk 80€, tai yli 12pvä/kk 120€, jälkkäripäivien pituudella ei ole merkitystä onko sitten 0,5h vai 5h päivässä. Pitää valita jompikumpi näistä, ja sopimusta saa muuttaa tarvittaessa VAIN yhden kerran lukuvuoden aikana.
  Tilanteessa jossa molemmat vanhemmat on lähes 24/7 pyörivässä vuorotyössä, työvuorot epäsäännölliset, emme voi etukäteen tietää tarviiko jälkkäri jonakin kuukautena 1päivänä vai 20päivänä. Ja tämäkin vaihtelee eri kuukausina. Ja jos ottaa max 12pvä/kk, voipi olla loppukuusta aika hikiset oltavat kun jälkkäripäivät ei riitä ja tukiverkostoa lähellä ei ole käytettävissä. Ja kun ottaa yli 12pvä/kk, jos päiviä ei tarvitse niin paljon, maksaa ylimääräistä 360€ vuodessa! 😖
  Ymmärrän että palvelun tarjoajan pitää pystyä ennalta arvioimaan oma työntekijä kapasiteettinsa. Mutta silti tämä ärsyttää koska ei palvele vuorotyö vanhempia millään tavalla tasa-arvoisesti.
  Saman kunnan alueella, eri koulussa jossa palvelun tarjoaa kunta, jälkkäri laskutetaan joka kuukausi käytettyjen päivien mukaan. Eli todellisen käytön mukaan! Jos päiviä alle 12 summa x, jos päiviä yli 12 summa x, kuukausi kohtaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Feel you! Meillö oli aikoinaan sama ongelma pk maksujen kanssa, kun miehen työvuorot vaihteli tosi paljon! Turhautti maksaa täysista tunneista "varmuuden vuoksi " kun oikeastaan koskaan niitä ei tarvittu mutta oltaisiin voitu tarvita :D

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.