perjantai 21. elokuuta 2020

Näistä apua vatsavaivoihin!


Olen kärsinyt jo vuosia vatsavaivoista. On tutkittu, on tähystetty ja sorkittu. Vaan mitään "virallista" ei löytynyt joten sain 17 vuotiaana käteeni IBS diagnoosin. No eihän kukaan silloin minulle sen enempää sitä avannut ja asia jäi vähän sikseen. Muistan miten tähystyksen jälkeisellä lääkärikäynnillä lääkäri kysyi syönkö paljon purkkaa? Se voi aiheuttaa katsos vatsavaivoja. No en syönyt. Ja asia jäi siihen.


Vatsa vaivasi, mutta kausittain. Sain ravata vessassa ja sitten taas oli parempi. Kuitenkaan koskaan se ei ollut kunnossa eikä silloin oikeastaan kukaan sen suuremmin minulle mitään ruokavaliohoitoa ehdotellut. Välillä olin kaksin kerroin kivusta. Ainoastaan raskausaikana vatsani voi hyvin. Ja sitten vuonna 2015 päätin, että nyt riitti. Sinä vuonna vatsavaivat taisivat olla somessa pinnalla ja erilaiset ruokavaliot ja ajattelin, että yrittänyttä ei laiteta. Vaikka en ollut huomannut, että erityisesti mikään tietty ruoka-aine aiheuttaisi vatsavaivani.


Jätin gluteenin pois ja kuin taikaiskusta suurimmat vaivat oli poissa. Sillä tiellä ollaan edelleen. Tai silläkin, vältettävien lista on jatkunut hyvin pitkäksi..


Tällä hetkellä olen gluteeniton ja laktoositon. Sen lisäksi koitan noudattaa fodmap ruokavaliota tai listalta niitä jotka aiheuttavat ne oireet minulle. Pahimmat oireen aiheuttajat on gluteeni, laktoosi, soija, kaalit ja sipuli. Makeutusaineet myös, paitsi xylitol sopii pienissä määrin. Olen kokeillut erilaisia ruokavalioita tässä vuosien varrella ja suurin helpotus on nimenomaan fodmap ruokavaliosta. Sen lisäksi syön päivittäin Visiblin kuitulisää sekä maitohappobakteereita. Niissäkin meni hetki, että löysin minulle sopivat mhb tabletit. Viimeisimpänä kokeiluna on cuplaton ja sitä syön kun oireet ovat pahimmat ja tuntuu, että se auttaa! Lyhentää ainakin oireiden aikaa.


IBS on siitä ärsyttävä vaiva, että huonoina päivinä mikään ruoka ei tunnu sopivan ja kaikki turvottaa sekä ärsyttää vatsaa. Ja vatsaan voi vaikuttaa helle, stressi. Kaikki. Se on diagnoosi jonka saa, kun mitään muuta syytä ei löydy. Ja sen kanssa on opittava vain elämään. Onneksi omani on tällä hetkellä siinä kunnossa, että pahimpinakin päivinä olo on ok. Turvonnut, mutta useimmiten aika kivuton.


Olen puhunut vatsavaivoista paljon somessa ja saanut sitä kautta tosi paljon vinkkejä ja ideoita miten vatsavaivoista on päästy eroon tai mistä niihin saa helpotusta! Pyysin eilen Instagramissa seuraajiani kertomaan parhaimmat vinkkinsä ja tässä ne tulee. Toivottavasti näistä on apua jollekin! Vatsavaivaisena elämä on aika hanurista. Välillä ihan kirjaimellisesti.


Erilaiset ruokavaliot oli monella auttanut. Keto, vhh, gluteeniton, laktoositon, maidoton ja viljaton oli eniten pinnalla. Sekä tietysti Fodmap. Kokeilemalla se selviää! Ja kokeilla kannattaa ainakin viikko tai pari. Vatsalla voi kestää tovi rauhoittua. Kahvin jättäminen pois oli myös auttanut varsinkin pahimpina hetkinä! Kurkuma ja inkivääri näkyi myös vastauksissa. Itse juon iltaisin piparminttuteetä, kun sillä sanotaan olevan rauhoittava vaikutus. Piparminttua saa myös kapseleina!


Stressin vähentäminen. Vyöhyketerapia ja homeopaattiset tipat. Erityisesti stressivatsa vilahteli vastauksissa, mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty ainakin meikäläisellä. Kun stressaa, niin stressaa. Hah! Myös liikunta oli suosittu vastaus ja se on totta. Se auttaa itselläni todella hyvin ja uskon, että siinä on syynä se kokonaisuus. Myös stressi vähenee ja mieliala paranee liikkuessa!


Lääkkeinä esiin nousi Litalgin sekä Alflorex maitohappobakteerit.. Lääkkeettöminä apuina lämpöpussi ja kuuma suihku. Paras vastaus oli se rehellisin; iso pieru auttaa aina.


Tutkimuksia oli myös pari; MSAS analyysi ja rautavaraston täyttäminen. Itseäni jäi kiinnostamaan tuo analyysi joten pakko tutustua siihen lisää!  Täältä löytyy lisätietoa ja itseasiassa, kun katson tätä niin löydän joukosta yhden tutun tekijän ja todellakin menen syksyn aikana kokeilemaan tätä! Olen jutellut tästä ennenkin ja asia jäi kiinnostamaan ehdottomasti, mutta unohdin koko asian. Pakko mennä kyllä, olen kuullut tästä hyvää!


Suurin, viisain ja oikein neuvo oli tämä; kokeilemalla se selviää. Jep. Näinhän se on. Mikä toiselle sopii ei sovi toiselle ollenkaan. Vatsavaivat on välillä ihan hanurista ja eilen itse yhden zero kolan juoneena voin todeta, että enpä taida juoda enää. Kyllä taas vatsa kuplii ja tuntuu inhalta. Mutta minkäs sille mahtaa, kun selkäranka on välillä vähän hukassa ja ruokavaliota on vaikea noudattaa. Vaikka tiedän, että se kostautuu. Parhaimpina päivinä ei tuntuisi yksi kola missään, vaan tänään ei taida olla se paras päivä.


Ystäväni vinkkasi myös kirjasta joka kannattaa kuunnella. Suoliston vallankumous. Löytyy äänikirjana monesta palvelusta ja itse bongasin sen Supla+ palvelusta jossa sopivasti 14 päivän ilmainen kokeilujakso! Aloitin siis vasta kirjan,  joten en osaa kertoa enempää vielä!


Toivoisin, että vielä jonain päivänä löytäisin sen jonkin avaimen ja vatsavaivat olisivat historiaa. Ehkä tarkka fodmap on se vastaus jota en haluaisi hyväksyä. Siitäkin listalta onneksi jokin sopii ja pahimpina päivinä myös listan ulkopuoliset aiheuttaa oireita. Vaikeaa! Siskoni naureskeli, että olen oikea kokin unelma, kun tilasin töihin lounasta joka on gluteeniton, laktoositon, soijaton, kaaliton ja sipuliton. Hah! Toisaalta ei se vaikeaa ole, näin minä pääsääntöisesti kotonakin syön!


Tässä nämä. Jos on lisää vinkkejä niin kertokaa ehdottomasti! Vertaistuki ja vinkit ovat parasta ja ainakin itse huonoina kausina olen valmis kokeilemaan mitä vain, hah! Alla vielä kuvituskuva siitä millainen ero on, kun on syönyt jotain joka turvottaa...tukalaa!Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.