tiistai 8. syyskuuta 2020

Oudon väsymyksen syy selvisi VIHDOIN!

 ...Ja ehkä...Toivotaan, että tämä on se syy miksi olen ihan tööt ja tötteröö. Ja syy on mikäs muukaan kuin matala ferritiini. 


Väsyttää. Ja sitten taas ei väsytä. Yritin miehelle kuvailla väsymystäni tässä eräs päivä ja se oli aika vaikeaa. Olen jotenkin tosi pysähtynyt, sumuinen ja väsynyt, mutta sitten taas jaksan kyllä touhuta. Kun touhuaa ja tekee, niin sitä ei niin huomaa. Mutta esimerkiksi viikonloput menee aika koomassa ja sumussa, kun ei paina satalasissa koko ajan. Jaksan kuitenkin treenata, mutta olen koko ajan aika väsynyt.


Havahduin tähän väsymykseen vasta hetki sitten. Katsokaas kun tässä kolme lasta kuluneen seitsemän vuoden sisällä synnyttäneenä tuntuu, että koko ajan väsyttää. Mutta vasta tässä eräs päivä tajusin, että kuopuksemme täyttää pian kolme. Imettämisen lopetin 9 kuukautta sitten ja meidän talossa nukutaan poikkeuksia lukuunottamatta tosi hyvin. Minä nukun 7-9 tuntia yössä, keskimääräisesti kahdeksan ja silti aina vaan väsyttää ja olo on nuutunut.


Hetkonen..


Vaikka kehon menee kauan palautua raskauksista ja vauvavuodesta, niin eiköhän tämän fiiliksen olisi pitänyt jo vähän mennä ohi. Ja kun tuntuu, että se hetkeksi menikin ja taas ollaan niin maan perkeleen nuutuneita.


Eilen olin koko aamupäivän töissä kuin pienessä sumussa ja päätin, että nyt riitti. Tilasin Puhti.fi kautta itselleni sekä ferritiinin, että D-vitamiinin mittauksen. Sain ajan heti samalle iltapäivälle. Olisin toki voinut mennä julkisen kautta, mutta en jaksanut soitella ja odottaa. Olen niin väsynyt tähän väsymykseen, että ajattelin nämä helpot jutut selvittää ihan itse ensin ja sitten kääntyä lääkärin puoleen jos mitään ei löydy.


Aamulla huomasin, että illalla kello 23 oli tullut viesti valmiista tuloksista. Helpotus oli suuri, kun avasin tulokset; ferritiini arvo on 9,4 ja alle 30 lasketaan jo puutteeksi. Ei siis ihme, että olo on aika nuutunut. Meinasin oikeasti ruveta itkemään, olisiko ratkaisu oikeasti tässä ihan nenän edessä nyt? Onko oloni kohta rautakuurin avulla ihan normaali!?


Olen miettinyt ferritiinin mittauttamista jo hetken aina välillä, mutta sitten ajatellut, että ei se kuitenkaan se ole. Olen vaan vähän väsynyt nyt...Ja kun työhöntulotarkastuksessa otettiin verikokeet, niin Hb oli hyvä sekä muut veriarvot joten..Noh, matala se nyt kuitenkin oli.


Toivon, että sumu olostani nyt hälvenee ja olo helpottaa. Sitten kun vielä löytäisin sen herkälle vatsalle sopivan rautalisän...Se voikin sitten olla vähän vaikeampi juttu, hah! 


Olen niin onnellinen jos ratkaisu on oikeasti tässä ja tämä sumu hälvenee. Tämä olo on meinaan aika kamala, kun mikään lepo, uni tai kahvin määrä ei auta.
13 kommenttia

 1. Minulla oli kanssa ferritiini pari vuotta sitten 10. Mietin myös, että löytyyköhän sopivaa rautalisää, mutta ei siitä kannata etukäteen huolestua, jos ei ole jo tiedossa, että maha ei tykkää raudasta. Minulla nimittäin ei tullutkaan mitään oireita, kun rautalisän aloitin. Tosin olin lukenut mahaystävällisistä valmisteista etukäteen. Syön Ferrodan 50 mg yhden päivässä ja minulla se on riittänyt nostamaan ferritiiniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon valitettavasti raskausaikana jotunut kokemaan sen, että on vaikea löytää sopivaa valmistetta :/ nyt ehkä löysin, jos 3 päivän jälkeen uskaltaa jo vähän hurrata!! :)

   Poista
 2. Suosittelen nestemäisiä rautalisiä ja muutenkin luontaistuotekaupan lisiä. Ei ole minulla ollut mitää ongelmaa niistä. Minullaki oli 9 ferritiini arvo kesällä....mies totesi ettet ole enää normaali väsynyt niin meni testeihin. sairastan suolistosairautta ja joskus väsymyksen vain hyväksyy, vaikka se todellakin ottaa päähän.

  2kk söin lisärautaa ja alkaa helpottaa :) Uusin kuurin taas jossain vaiheessa.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on Erika todella vakava raudanpuute, joka ei todellakaan parissa kuukaudessa korjaannu.

   Poista
  2. Ehdottomasti kannattaa jatkaa kuuria ainakin 6-12kk jopa jos ferritiini on tosi alhaalla, nöin ainakin mä oon jokapaikasta lueskellut!! :) onneksi olosi on helpottanut, tämä väsymys ja sumu on tosi kamalaa!!

   Poista
 3. Hei, välttämättä mitkään rautavalmisteet eivät sovi vatsalle.Olen kokeillut sekä nestemäisiä että useaa tablettia.

  VastaaPoista
 4. Noin 100 on ok arvo. Arvo nousee hitaasti, pari kk ei korjaa mitään 🙏 mulla oli kans huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä tässä taitaa olla 6-12kk tie edessä. Toivottavasti sataan pääatään!! :)

   Poista
 5. Ravinto on se ihmisen luontainen raudan lähde, joten siihen kannattaa myös tästä näkökulmasta kiinnittää huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä ehdottomasti tämä!!! Tosi tärkeä juttu johon heti kiinnitin huomiota! :)

   Poista
 6. Nordic healthilta löytyy suusuihke rauta. Todella hyvä, ei ota vatsaan ja hb kääntyy nopsaa nousuun. Käytin raskauden aikana ja sen jälkeen, samasta väsymyksestä kärsin myös, menossa tutkimuksiin parin viikon päästä, mutta ferritiiniä myös epäilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin että noissa on tosi vähän rautaa, tätä kun tosi moni suoitteli!! Ehdottomasti otan tämän jos vahvemmat ei sovi!! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.