maanantai 28. syyskuuta 2020

V!@#n ferritiini

Olen tällä hetkellä hyvin turhautunut. Että jos positiivista postausta etsit, niin suosittelen klikkaamaan jonkun muun kirjoituksen. Minä aion nimittäin napista ja valittaa omasta olostani ja purkaa turhautumistani tänne teille.

Hiton vatsakivut ja ibs. Hiton ferritiini.

Kävin tosiaan siellä MSAS analyysissa ja siitä lähtien olen noudattanut maidotonta ruokavaliota gluteenittoman lisäksi. Ja tiedättekö mitä? Vatsani ei ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa! Ei turvota, ei ilmavaivoja ja sen sellaista. Ei mitään!

Ja sitten taas vatsani on kipeämpi kuin koskaan. Kiitos rautalisän. Kipu on kuitenkin erilaista, polttavaa. Sellaista jota minulle tulee gluteenista. Polttoja ja ihan fyysistä pahoinvointia. Tänään aamulla oli samanlainen etova ja heikko olo kuin alkuraskaudessa.

Testissä on nyt kolmas rautalisä. Olen saanut monta vinkkiä hellävaraisista tuotteista, mutta niissä taas raudan määrä on tosi pieni. Ja kun ferritiiniki on 9,3 niin siihen ei pieni määrä rautaa varmaan riitä sitä nostamaan halutulle tasolle. Ainakaan nopeasti.

Ruokavaliosta olen yrittänyt tehdä rautapitoisen sekä rautaystävällisen. Vähentänyt kahvia ja pitänyt huolta etten juo kalsiumia tai kahvia ruoan päälle tai ennen ruokaa. Vaan voihan vehnäleipä tätä turhautumista vatsani kanssa.

Turhauttaa ajatella, että ilman alhaista ferritiiniä vatsani olisi elämäni kunnossa. Kun tuntuu, että vihdoin löysin ratkaisun ikuisiin vatsavaivoihin, niin tulee uusi este joka pistää vatsan sekaisin. Toki joku sanoi, että suoliston hyvinvointi parani, kun ferritiiniarvot nousi.

Liityin Facebookissa muutamaan raudanpuutos ryhmään ja olen selaillut paljon netin syövereissä. Tietoa on tullut paljon lisää mutta samalla myös turhautuminen on lisääntynyt; jos olisin osannut laskea kaikki oireet yhteen, niin olisinko näin syvällä tässä suossa? Vai osannut aikaisemmin puuttua olooni? Turhauttavaa. Mutta kun eihän tämä "muotitauti" voi minuun iskeä.

Tuntuu, että olen aika syvällä tässä suossa nyt. Olo vaihtelee päivittäin, mutta välillä on päiviä, kun olo on toai sumuinen, humalainen ja pysähtynyt. Elämäniloa kyllä on, muttei voimia nauttia siitä aina. Se kuvaa oloani tosi hyvin. Tänäänkin on ollut aivan kamala päivä ja olen monesti havahtunut omista ajatuksistani tyhjyyteen tuijottaen. Naurattaa, mutta en jaksa nauraa. Huonolle päivälle on syy; ferritiiniväsymyksen lisäksi pitkästä aikaa tosi huonosti nukuttu yö sekä eilinen treeni salilla. Keho ei saanut treenin jälkeen palautua ja sumu vain lisääntyi.

Ja mitä urheiluun tulee, niin sekin turhauttaa. Tai turhauttaa se, että en tiedä mitä sen kanssa tekisin. Osa lääkäreistä ja lähteistä on ollut sitä mieltä, että sykettä nostavaa urheilua tulisi välttää ferritiinien ollessa matalalla. Osa sanoi, että vain kesätyvyysurheilua. Osa sanoi, että omaa vointia ja jaksamista seuraillen. Eli mikä on oikein!? Varsinkin, kun treenatessa minulla ei ole mitään ihmeellisiä oireita, sydämentykytyksiä tai heikotusta.

Omaa kehoa kuunnelle tässä on mentykin. Urheilu antaa minulle niin paljon, että hevillä en siis ole valmis luopumaan. Se antaa sumun keskelle energiaa, omaa aikaa ja henkistä hyvinvointia. Se auttaa myös vatsaoireisiin paremmin kuin mitkään kauratyynyt tai pierut. Väitän myös ettei treenini ole niin kuormittavia, että niistä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Mutta tiedä sitten. Onneksi muutaman viikon päästä pääsen lääkäriin.

Toivon vain, että kohdalleni osuu osaava lääkäri joka on perillä raudanpuutteesta ilman anemiaa ja osaa ottaa oireeni tosissaan sekä auttaa minut tästä suosta ylöspäin. Jos asiat menisi niin kuin haluaisin niin pääsisin rautainfuusioon. Mutta sinne on ilmeisesti helkutin vaikea päästä. Toki yksityisellä,  mutta sen hinnaksi tulee sitten satoja euroja.

Ehkä turhauttavinta tässä on se tosiaan, että matka on pitkä ja tällä vatsalla hyvinkin kuoppainen. Olen kaikki mulle nyt heti tyyppiä joten tämä tuntuu tuskaisen pitkältä taipaleelta. Varsinkaan kun ei ole tietoa siitä, koska tämä sumu, väsymys ja alakuloisuus poistuu.

Turhauttaa. Kuten varmaan jo tajusitte. Maanantain avautuminen oli tässä. Mutta tiedättekö; olen tällä hetkellä vain niin helvetin väsynyt olemaan väsynyt. 


5 kommenttia

 1. Onko kilpirauhasen vajaatoiminta jo poissuljettu? Minulla ferritiini oli 13 ja lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta, joka puhkesi raskauksien aiheuttamien hormonaalisten muutosten seurauksena. (alan ammattilainen tarkentakoon jos meni pahasti pieleen). Ikää 30+. Oireina mm. sumuisuus, jäätävä väsymys, hengästyminen ja maitohappojen kertyminen jopa reipastahtisen kävelyn aikana.

  VastaaPoista
 2. "Elämäniloa kyllä on, muttei voimia nauttia siitä aina."

  Tämä kiteyttää täysin omankin kokemukseni. Että jos en tuntisi olevani onnellinen, voisin pahimpina luulla olevani masentunut. Mutta välillä on vain päiviä, joiden ainoa tavoite on pysyä hereillä.

  Tässä välissä sain jo arvoja ylös, nyt ne ovat taas raskauden takia alhaalla ja olen kyllä turhautunut siihen, että tiedän joutuvani odottamaan niin pitkään taas sitä olotilaa, mistä sain tässä välissä hetken nauttia. Että jaksaa puuhailla rennosti aamusta iltaan, niin että se on mukavaa eikä pinnistelyä. Monta vuotta luulin olevani laiska ja saamaton,sitten kun hetken sai elää paremmilla energiatasoilla, niin oli aika huikeaa huomata, että pystyn sittenkin moneen asiaan.

  Liikunnasta pahimman tilanteen aikan huomasin sen, että vaikka jaksoin liikkua tosi hyvin ja itse liikunnan aikana oli virkeä ja virkistynyt olo, niin myöhemmin samana päivänä iski tolkuton väsymys. Toisaalta taas arvojen nostaminen ylös on niin hidas projekti, että on aika iso uhraus, jos siksi ajaksi luopuu liikunnasta, jos se tuottaa paljon iloa elämään. Mutta itse aion pysyä aika lempeällä ja rauhallisella linjalla siihen asti, että tuntuu siltä että taas oikeasti jaksaa.

  Paljon tsemppiä ja kärsivällisyyttä!

  VastaaPoista
 3. Mikset söisi vähemmän rautapitoista lisää, jos kerta kestät sen? kyllä se ferritiini hiljalleen silläkin nousee. Minun vointi parani 2kk:ssa Ferroforte B+C 500 ml tuotteella vaikka ferritiini oli 9 eli tosi matala, en ole käynyt mittaa nyt uudestaan, mutta vointi on hyvä ja aloitin uuden kuurin 1kk tauon jälkeen (en vai ole muistanut, koska vointi on hyvä sanokoon numerot mitä tahansa).

  Nopeita tuloksia ei tule, eka kuukauden kun söin rautaa olin erittäin uupunut ja allapäin, mutta sekin kuuluu siihen jos ferritiini lähtee nousee. Pidin liikunnasta tauon silloin, olin arjessa tosin muuten aktiivinen. Eikä kunto kuukaudessa romahtanut.

  Paraneminen voi alkaa, kun ymmärtää että se tapahtuu pienissä askelissa. . .

  Lääkäreistä ei tähän ole ollut apua vaikka mulla on suolistosairaus joka "tukee" tätä vaivaa.

  VastaaPoista
 4. Mä taistelin tän täysin saman asian kanssa 2 vuotta sitten. Mua hoitaa edelleen sama lääkäri, maailman ihanin ja taitavin Esa Soppi ja ferritiini on pysynyt 150 tienoilla jo lähes 1,5 vuotta. Tärkeimmät opit matkan varrelta:

  1) Liiku, jos se hyvältä tuntuu. Ja just sillä tavalla kun itse haluat. Vain sinä osaat kuunnella omaa oloasi ja kehoasi ja kroppa kyllä kertoo, kun ei jaksa.

  2) Raudanpuute aiheuttaa kilpparioireita aivan kuin tässä ketjussa ensimmäinen kommentoija kysyikin että onko sulta mitattu. Mun ystävä söi 20 vuotta turhaan tyroksiinia (hoitotasapaino todella heikko), kun syynä oli oikeasti raudanpuute.

  3) Jos sulla on vatsaongelmia, IBS tai muu suolistoprobleema, luultavasti sun ainoa vaihtoehto on infuusio tai vuosien kärvistely sopimattomien valmisteiden kanssa. Mulla oli ferritiini 26 josta ensimmäisellä infuusiolla nousi 65 ja toisella 150 ja siellä on pysynyt.

  4) Vatsaoireiselle sopii hyvin esim Floradix tai muu nestemäinen valmiste, mutta sieltä ysistä ei niillä nousta sataan millään. Ylläpitoon infuusion jälkeen ne ovat sen sijaan aivan erinomaisia.

  Tsemppiä, laita viestiä vaikka instassa jos haluat vertaistukea tai neuvoja! Niin pitkän matkan rämmin tähän pisteeseen, mutta nyt oon ollut tosiaan sen 1,5 vuotta paremmassa kunnosa kun koskaan <3

  VastaaPoista
 5. Mulla on raudan syönnistä kokemusta reilun vuoden ajalta, söin/syön edelleen Ferrodania aiemmin 100, nyt 200 mg/pv. Otin aiemmin tuon 100 mg kulauksella vettä ja sain vatsakipuja ym. Ikäviä oireita vielä monen kuukauden jälkeen aloituksesta, vatsa ei siis koskaan tottunut rautaan. Keväällä pidin pientä taukoa. Nyt olen lisännyt veden määrää tuon raudan kanssa ja olen huomannut, ettei pahoinvointia tai vatsakipuja olekaan enää! Pieni asia mutta iso merkitys. En toki tiedä minkä määrän vettä juot raudan kanssa, mutta jos vain sen verran että saa raudan alas niin tuosta veden lisäämisestä voisi olla apua. Tsemppiä!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.