maanantai 23. marraskuuta 2020

Lasten kaverisynttärit käy kalliiksi

Kun perheessä on kolme lasta ja kaksi ihan tavallista duunari vanhempaa asuntolainoineen, niin rikastumista ei tarvitse pelätä. Kyllä pieni puskuri on saatu kerättyä ja varainsiirtoveroon kerran tuhlattuakin, mutta mitään kesämökkejä tai thaimaanmatkoja ei ihan hetkessä tässä elämäntilanteessa saa säästettyä. Vauvavuotta useat pitävät kalliina ja vauvahankintoja hintavina, mutta itse en ainakaan ole osannut edes ajatella miten paljon todellisuudessa vauvavuoden jälkeen lapset alkavat kuluttamaan rahaa. Vaikka kuinka pihistelisi, ostaisi käytettynä ja tarjouksista, niin kyllä vaan rahaa uppoaa.


Jo pelkästään lastemme päivähoitomaksut syövät ison summan kuukaudessa. Päivähoitomaksu on kuitenkin sellainen kulu johon varmasti jokainen vanhempi osaa ainakin ajatustasolla varautua, kun lapsia syntyy perheeseen. Sitten on kuitenkin kasa "piilokuluja" joita minä en osannut yhtään ajatella. Ja yksi niistä on lasten kaverisynttärit. 


Ja nyt en puhu niistä omien lasten kaverisynttäreistä, vaan heidän kavereiden. Nekin voivat kuukausittain nimittäin viedä aika ison summan rahaa.


Meille on tässä marraskuun aikana osunut muistaakseni kolmet - vai peräti neljät! - kaverisynttärit. Kun pieninkin tuosta vielä vuoden verran kasvaa, niin alkaa hänellekin kutsuja tulla. Ja kun jokaisen kaverin syntymäpäiville viedään jokin lahja.


Olen aina ajatellut, että kaverisynttäreiden lahjabudjetti on 10-20 euroa, vähän riippuu lahjasta. Esimerkiksi eilisten kaverisynttäreiden budjetti meni vähän yli, mutta kerrankin lahja oli sellainen helppoja fiksu ostettava jonka ykkönen osasi valita itse ja tiesi ystävänsä toivoneen sitä. Mutta jos vaikka ajattelisi kaverisynttärilahjan maksavan keskimäärin 15 euroa, niin se kertaa neljä. 60 euroa kuukaudessa muiden lahjoihin. Ei mikään hirvittävä summa, mutta esimerkiksi meidän perheen arkiviikon ruokakulut. Noin suunnilleen. Kuusikymmentä euroa on suuri summa rahaa. Yhdet talvikengät, tankillisen bensaa tai kolmet toppahousut saisi samalla summalla.


Vaikka meidän kuukausibudjettia ei 60 euroa kaada, niin on perheitä joiden budjettiin tälläinen summa ei sovi. Tai saadaan sopimaan sillä tavalla, että syödään makaronia tai jätetään ne uudet kengät ostamatta. On surullista ajatella, että jonkun lapsi ei pääse osallistumaan juhliin, koska ei ole varaa ostaa lahjaa. Meidän lasten syntymäpäiville olisi tervetullut todellakin myös ilman lahjaa, mutta moniko todellisuudessa kehtaa sanoa tämän ääneen ettei ole varaa ostaa lahjaa?


Yksi meidän lapsista oli kerran ihanilla kaverisynttäreillä jonka kutsussa oli maininta, että ethän tuo sankarille lahjaa. Sen sijaan pyydettiin tuomaan jokin pieni ongintapalkinto jotka sitten jaettiin kaikkien vieraiden kesken. Tämä oli mielestäni aivan ihana ajatus; pienen kynnyksen vieminen jonka ei tarvinnut montaa euroa maksaa. Sen lisäksi se säästi sen päänvaivan ja mietinnän mitä ihmettä sankarille veisi lahjaksi. Kun oikeasti välillä tuntuu, että sillä alle 20 eurolla ei saa mitään muuta fiksua kuin pinnejä ja ponnareita. 


Olen kovin pihi ja ahdistun helposti, kun rahaa kuluu syystä tai toisesta enemmän kuin yleensä. Olen koittanut opetella tästä eroon, koska ahdistun ihan turhaan. Me kuitenkin pärjätään ihan kivasti ja on ihan meidän oma valinta, että me esimerkiksi halutaan syödä kunnolla ja siinä pihistelemättä. On meidän oma valinta, että ostimme kolme vuotta sitten uuden omakotitalon ja näin ollen asumiskulumme ei ole niin pienet kuin voisivat olla erilaisessa asunnossa. Olen koittanut saada itselleni uuden ajatusmallin; jos joskus jää jotain säästöön niin se on oikein hyvä. Kolmen lapsen kanssa en pääse rikastumaan tai edes suuria summia kuukaudessa säästämään ennen kuin asuntolaina on maksettu ja lapset lentäneet pesästä, hah. Päiväkodin työntekijänä kyllä ehkä sitä rikastumista ei tarvitse pelätä koskaan, hah.


Eli summa summarum; lapsien mukana tulee kuluja. Sellaisia joita ei todellakaan siellä Tyksin synnärillä osannut edes ajatella. Ihaniahan kaikki kaverisynttärit ovat, mutta yllättävä kulu tosiaan. 

14 kommenttia

 1. Meillä kolme lasta ja olen ottanut siskoni ideasta käyttöön The Lahjalaatikon. Sinne hankitaan jo valmiiksi edullisia, usein alle 5€ tavaroita, joista valitaan kavereiden synttärilahja. On siellä ihan kyniä ja ponnareitakin, mutta mm.oppi&ilon siirtokuvakirjoja (3,90€ alesta joskus syksyllä) ja polly pocketeja (2€ Tokmannilta), mitkä selkeästi on ns.kalliimpia lahjoja.
  Islanti-Sadun blogista bongasin joskus kuinka he siellä vanhempien yhteisestä sopimuksesta vievät kukin juhliin osallistuva synttärisankarille ~2e verran rahaa, jolla itse saa ostettua mieleisensä lelun yms.. kaupasta. Tämä avasi mun silmät ja toivoisin, että sama ”trendi” rantautuisi meillekin. Ei painetta lahjoista eikä tulisi myöskään sitä krääsää, mitä varsinkin tytöille on helppo lahjoihin sujauttaa.

  -Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos ideasta, täytyy ruveta keräämään tuollaista laatikkoa kotiin! :)

   Ja tuo olisi kyllä ihana, helpoo ja edullinen tapa että kaikki toisivat pari euroa! :)

   Poista
 2. Meillä kaverilahjoihin laitetaan max.10e..isommat lapset onkin nyt vieneet ihan 10e s-ryhmän lahjakortin ystävilleen.

  VastaaPoista
 3. Meille taas noita kaverisynttärikutsuja ei tule, vaikka kuinka toivottaisiin. Lapset leikkivät päiväkodissa kyllä monenkin lapsen kanssa, mutta jostain ihmeellisestä syystä he eivät ole tänä syksynä saaneet yhtäkään synttärikutsua, vaikka heidän ryhmissään synttäreitä on pidetty useammat. On todella surullista ja mieltä raastavaa, kun oma lapsi jää toistuvasti juhlien ulkopuolelle. Ymmärtäisin jos tähän olisi joku syy, mutta päiväkodin aikuisetkaan eivät osaa sanoa tähän mitään selitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö tätä minä mietin kun tekstiä kirjoitin. Että saa olla kuitenkin onnellinen jokaisesta kutsusta, liian usein saa lukea näitä surullisia juttuja kun kutsuja ei tule

   Poista
 4. Itse olen lakimies, ja talous on varsin kunnossa, mutta lapset vievät aina noin 5 euron arvoisen lahjan. Mielestäni tämä on asiallinen hintaluokka kaverilahjaan, joten ei paineita :)

  VastaaPoista
 5. Asun toisella puolella maailmaan Australiassa ja taalla on isossa suosiossa ns. Fiver-party teema kaverisynttareilla eli toisin sanoen kaikki vieraat antavat lahjaksi 5 dollarin setelin. Synttarisankari saa sitten itse laittaa lahjarahat mihin haluaa esim meidan esikoinen laittoi omat rahat pyoraan. Samalla lapset oppivat hiukan rahanarvoa ja meilla ainakin niita lahjoja (leluja tms) tulee ihan tarpeeksi sukulaisilta

  VastaaPoista
 6. 20€ on todella iso summa kaverisynttäreiden lahjaan. 5-10€ aivan riittävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, 20 on kyllä paöjon ja meilläkin se on ihan maksimi hinta justniille parhaille kavereille! :)

   Poista
 7. Meilläkin onneksi muuttunut rahalahjaksi homma (ei se nyt ehkä halvempaa ole, mutta helpompaa). Meidän lapset antaa rakkaimmalle ystävälle 20€ (niitä siis on 1-2 tai lapsi saattaa olla myös meidän kummilapsi).

  5-10€ setelin vievät ja niin myös lapset saavat. Joskus rahaa kertyi pojalle jopa 100€ synttäreiltä. Todella järkevää. Mutta tämä siis yleisty meillä siitä 9 v eteenpäin.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.