maanantai 30. marraskuuta 2020

Laura 27 vuotta, tervetuloa kuulolaitteet

On yleinen vitsi kaveripiirissäni, että olen puoliksi kuuro. Ja tottahan se on. Tai puoliksi kuuro, mitä se nyt tarkoittaakin. Mutta kärsin tosiaan kuulonalenemasta. Molemmissa korvissa. 


Olen pärjännyt asian kanssa ihan ok. Muistaakseni alenema huomattiin ensimmäisen kerran joskus viidenellä luokalla. Sitä seurattiin säännöllisesti kerran vuodessa ja vuonna 2012 sain ensimmäisen kuulokojeeni. Jota en koskaan oppinut käyttämään ja pärjäsin hyvin ilman sitä, koska oikeassa korvassani oli ihan ok kuulo. Vasen olikin sitten aika surkea. Nyt lähiaikoina olen huomannut, että en kuule kuten ennen. Sovimme vuonna 2012, että otan yhteyttä Tyksin kuulokeskukseen, kun tulee fiilis etten enää pärjää ilman kuulolaitetta. Ja nyt oli sen aika.


En ole vuosikausiin katsonut kotimaisia elokuvia ilman tekstityksiä paitsi leffateatterissa. Mutta vasta nyt koronan ja maskien myötä olen huomannut, että hitto vie. Enhän minä kuule mitään. En ole ennen maskeja tajunnut miten paljon käytän kuuloni tukena huulilta lukua ja nyt kaikilla on maskit NIIN...


Saan kysyä aivan liian usein, että anteeksi mitä. Joskus kyllästyn ja hymyilen ja nyökyttelen vain kauniisti. Eräs kerta minulta kysyttiin  alkon kassalla kolme kertaa henkkareita ennen kuin kuulin mitä minun haluttiin tekevän. Hups. 


Ja tiedättekö, on oikeasti aika raskasta kun ei kuule. Joutuu koko ajan olemaan valppaana ja tekemään töitä jotta saa muiden sanoista selvää.


Tänään kävin Tyksin kuulotutkimuksissa ja niinhän se oli, kuulo oli huomattavasti huonontunut tässä kahdeksan vuoden aikana, kun asiaa ei ole tutkittu. Ei huonompi korvani, mutta se parempi jonka varassa olen tässä kuulostellut muita, hah. Korkeat äänet kuulen edelleen aika hyvin, mutta juurikin sen puheääneen taajuus tekee aikamoisen alamäen käyrässä. Ei ihme, että on tuntunut kuin korvani olisi lukossa ja en kuule. Varsinkin jos on taustameteliä, niin sanoista on aivan liian työlästä saada selvää.


Nyt sitten odotellaan. Aikaa kuulokojeen sovittamiseen. Koska kuuloni on huono ja kriteerit täyttyvät, niin saan kojeet ilmaiseksi. Molempiin korviin. Pärjäisin ehkä yhdellä, mutta molemmissa korvissa saa enemmän hyötyä ja nykyään kuulemma suositellaan niitä molempiin korviin. 


Ennen ajattelin, että en halua kuulokojeita, koska sitten kun niitä käyttää, niin ei kuule senkään vertaa ilman niitä. Ja kamala vaiva. Nyt kuitenkin ollaan siinä pisteessä, että olen kyllästynyt olemaan se joka ei kuule. On henkisesti raskasta, kun ei kuule toisia. Oikeasti, tosi raskasta. Ja kaipa samalla vaivalla, kun laitan aamulla silmälasit päähän, niin heitän laitteet korviin?


En tiedä yhtään millaisia nykyajan kuulokojeet on. Ainakin sellaisia on jotka tungetaan korvaan kuten langaton nappikuuloke. Sovitusaikaan voi mennä monta kuukautta, ehkä ollaan jo huhti- toukokuussa kuulemma, kun vihdoin on minun vuoroni. Korona on ruuhkauttanut nämäkin jonot. 


Nyt tätä kirjoittaessani jonotan verikokeille. Otetaan jotain dna- ja geenitutkimuksia ja selvitetään tämän vaivan perinnöllisyyttä. Tätä samaa vaivaa kyllä suvussa on, mutta mielelläni jos vain mahdollista niin kuulisin mahdollisuuksia siihen periikö kuinka helposti joku lapsistani tämän vaivan. 


Kyllä onneksi tämän kanssa elää oikein hyvää ja onnellista elämää kojeella tai ilman ja kieltämättä odotan jo kovasti miltä kuuleminen ilman työtä ja tuskaa tuntuu. Olisin toki voinut ottaa tämän askeleen jo vuosia sitten, mutta päkö mikä päkö. Kyllä minä pärjään ja kyllä minä kuulen enkö todellakaan halua parikymppisenä kuulokojeita.


No en kyllä kuule enää ja todellakin haluan. Elämä voisi vaikka vähän tai "vähän" helpottua. Että sellaista tänne tänään kuuluu. Keväällä elämä on sitten ehkä hitusen helpompaa ja mukavampaa.
11 kommenttia

 1. Hei, äidilläni on molemmissa korvissa kuulolaitteet ja kuulonalenema nimenomaan puheäänitaajuudella. Hän on harmitellut sitä, että luullaan tyhmäksi, kun ei vain kuule. Olenkin rohkaissut häntä kertomaan reilusti puhekumppanille, ettei hän kuule. Se tuntuu olevan hänelle vaikeaa.
  Hänkin ”pärjäsi” pitkään niin, että laitteet olivat pöytälaatikossa. Mutta mitä se ”pärjääminen” sitten oikein on? Entä jos olisikin elämänlaatu paljon parempaa laitteiden kanssa? Eikö niitä silloin kannata käyttää?
  Äidilläni alkoivat ensin kuulo-ongelmat, jonka jälkeen hänelle puhkesi Menieren tauti. Siihen nuo kuulonalenemat hänellä liittyivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viisaita sanoja! Ja just toi, mitä se pärjääminen todella on ja onko se laadukasta elämää? minuakin on pari kertaa varmasti luultu tyhmäksi sekä ainakin töykeäksi, kun en ole vastannut, kun en ole kuullut.

   Poista
 2. Mun äitini sai muutama vuosi sitten kuulolaitteet ja elämänlaatu parani heti. Mulle oli yllätys miten huomaamaton se laite on, hänellä menee vaan sellainen kirkas ”kaapeli” korvaan ja korvan takana piilossa on se isompi osa. Vaikka äitini on lyhythiuksinen, laitetta ei huomaa. Ja mitä sitten jos huomaa? Ei se ole silmälaseja kummempi apuväline :) Ja nykyisinhän kuulolaitteisiin on saatavana myös koruja!

  VastaaPoista
 3. On juuri niinkuin arvelit. Aamulla silmälasit ja kuulolaitteet päähän. Helppoa ja helpompaa elämistä.

  VastaaPoista
 4. Mun pitäs jaksaa soittaa työterveyteen samasta vaivasta. Töihintulotarkastuksessa muutama vuosi sitten asiasta mainitsin ja hoitaja totes et sun kuulohan vaikuttaa normaalilta. Joo niin se onki sillon ku on rauhallinen ympäristö. Puhelimen pitää aina olla täysillä että kuulen ja pitää pyytää puhekaveria puhumaan nuhun päin että kuulen. Ja jos on hälinää ympärillä niin on tosi vaikee kuulla mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo kannattaa ehdttomasti mennä! meiltä ainakin työterveys laittaa lähetteen sitten kunnon kuulokeskukseen tarvittaessa.

   Poista
 5. Nyt kannattaa ihan ensimmäiseksi googlettaa kuulokorut!
  Sillä mitäs sitä peittelemään, jos voi ottaa kuulokojeesta kaiken ilon irti.
  Aivan ihania vaihtoehtoja kotimaista käsityötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis näistä on moni vinkannut, pakko katsoa! Kuulostaa meinaan sairaan siistiltä :D

   Poista
 6. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi kuulolaitteista. Serkkuni huomasi myös ongelmat kuulossa, kun ei myöskään kuullut elokuvista juurikaan mitään. Löysin blogiisi sattumalta, kun olimme juuri etsimässä nettikauppaa, josta löytyy kuulolaiteparistot. https://akkula.fi/tuote-osasto/paristot/kuulokoje/

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.