maanantai 28. joulukuuta 2020

Siis nyt IBS..!!!

Olen aika paljon puhunut somessa vatsavaivoistani. Yleensä valitan, kun olen syönyt luoja tietää mitä ja vatsa vaivaa. MUTTA...


Saanko nyt valittaa, kun on hyvä olla!?


Tai lupaan etten valita. Ehkä vähän turhaudun. Kun vihdoin on hyvä olla enkä todellakaan osaa sanoa mitä olen tällä kertaa tehnyt oikein. Sitä yrittää iloita tästä hyvästä hetkestä, mutta sitten taas samalla vain odottaa, että kaikki räjähtää taas käsiin. Kirjaimellisesti melkeinpä...


Ja sitten taas koitan samalla miettiä pääni puhki, että mitä ihmettä tällä kertaa olen tehnyt oikein? En mitään nimittäin. Päinvastoin...


Olin valmistautunut jouluun jo valmiiksi luovuttaneella asenteella. Unohtaisin maidottoman dietin. Söisin kaikkia jouluruokia - gluteenittomana - ja sitten vain kärsisin seuraukset, kun vatsa vihoittelisi. Vatsa oli jonkun aikaa ollut huono ja sitten taas parempi. Huikeasti parempi, kun jätin maitotuotteet pois. Tai niin luulin... Sitten tuli joulu.


Söin ja join ihan mitä halusin ja valmistauduin vatsanpolttoihin. KABOOM. Niitä ei tullut. Ei sitten minkäänlaisia. Ei, vaikka rikoin diettiäni useasti ja usean päivän aikana. Mitä ihmettä IBS!?!?


Kivaahan tämä oli. Aivan ihanaa kyllä! MUTTA..Mistä perkeleestä minä nyt tiedän mitä tein oikein? Ja kun vaihtoehtoja on monia..


Stressi? Ehkä stressaan arkisin enemmän kuin ajattelenkaan. Ehkä nyt lomaillessa vatsa rauhottui, kun arki rauhottui. Suurkeittiöruoan puuttuminen? Syön arkisin töissä lounaan ja se on suurkeittiöruokaa josta monen vatsa oireilee. Olisiko se suuri vatsani ärsyttäjä sittenkin? Vai onko rautalääke alkanut purra ja noussut ferritiini myös auttanut vatsavaivoihin? Vai oliko vain kuun asento oikea!? Vai onko perinteinen jouluruoka vain niin käsittelemätöntä, että se sopii vatsalleni? Aika viljatonta..? EN TIEDÄ.


Toisaalta nyt taas tuntuu, että vatsa on hivenen kupliva. Palasin kyllä tänään töihin ja söin siellä lounaan, voisiko se olla se? Katsotaan, tämän viikon jälkeen alan kantamaan taas omia eväitä sinne. Turhauttavaa.


Sain myös seuraajaltani ensimmäisen kerran kuulla vatsamigreenistä. Täytyy tutkia asiaa enemmän ehdottomasti! Ja toinen seuraaja heitti, että jos jouluna söin tarpeeksi? Hänen ibs oireilee kuulemma heti jos kulutus on suurempi kuin syöty energia.


Ihanaa, että oli parempi hetki ja se antoi toivoa siitä, ettei tarkka diettaaminen ole lopullinen ratkaisu. Ja samalla taas turhauttavaa kovin, koska en keksi paremman vaiheen syytä ja mielelläni pitäisin tämän paremman vaiheen vähän useammin. Syytä huonolle tai hyvälle kaudella ibsin kanssa kyllä tuskin koskaan saa. Ainakaan kovin varmaa. Siitä ärsyttävä vaiva, että vaikka miten tekisi omasta mielestään oikein, niin se ei auta. Tai sitten tekee kaiken väärin - kuten minä jouluna - ja olo on mitä mainioin.


Ei minkään asian vika ja taas kaikkien asioiden vika. Hemmetin turhauttava kaveri olet IBS. Hemmetin  turhauttavaa, kun ei tavallaan nyt osaa jälkikäteen nauttia tästä hyvästä olosta, kun sitä vaan pelkää koska se huonohetki taas iskee. Ja nyt kun on hyvä hetki, niin stressaan varmaan huonon hetken sillä, että mietin mitä ihmettä olen jättänyt syömättä kun olo on niin hyvä. 


Ahahhaa. Itkisin jos ei naurattaisi. Nyt Laura...
Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.