sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Kohti uusia työhaasteita!


Olen monta kertaa aloittanut tätä tekstiä ja sitten jänistänyt. Miten tämän muotoilisin vai pitäisikö jättää muotoilematta? En edes oikein tiedä mikä tässä on, että sillä tavalla vähän jännittää kertoa se näin julkisesti.


Huomisesta lähtien nimittäin toimin yhden lapsiryhmän varhaiskasvatuksen opettajana. Aika mahtavaa! Mahtavaa ja se samalla kertoo jotain; alallamme on aikamoinen pula pätevistä opettajista, mutta sen kaikki nyt varmaan jo tiesivätkin?


Alan yksi suuresta ongelmasta - opettajapula - antaa minulle loistavan tilaisuuden: pääsen kokeilemaan opettajan työtä ennen kuin haen kouluun. Olen jonkun aikaa nimittäin jo pyöritellyt päässäni sitä mahdollisuutta,  että seuraavaksi - en heti, vaan sitten joskus "seuraavaksi" -  hakisin kouluun joko monimuotona tai täysipäiväisesti ja saisin joko opettajan tai sosionomin paperit. Koulu tulee olemaan pitkä rutistus joten on ihana päästä kokeilemaan työtä jotta tiedän etten sitten turhaan vuosia hikoile jos homma ei olekaan minua varten. 


Ja enhän minä nyt ihan tyhjän päälle hypähdä. Olen työskennellyt paikoissa joissa hoitajan ja opettajien työt olivat aika sekoitettu. Me hoitajat myös kirjattiin ja pidettiin vasuja ja suunniteltiin ryhmän toimintaa aika paljonkin. Jännittää silti! Sellaisella hyvällä tavalla. Mutta vuosien kokemus alalta kyllä antaa tietoa ja taitoa tähän työhön. Ja on ihana päästä oppimaan uutta ja ottamaan enemmän vastuuta!


Ja onneksi tiedän, että takana seisoo loistava työyhteisö joka tukee ja auttaa tarvittaessa. Ja kuten tässä eräs päivä yhdelle ystävälleni sanoin,  niin olen hyvä työssäni. Vaikka itse sanonkin. Tiedän mitä teen,  miksi teen ja olen se turvallinen ja lempeä aikuinen joka tuntee vasun. Vuosien työkokemuksella varhaiskasvatuksen työ ja sen perusteet ovat tulleet hyvinkin tutuiksi, joten siksikin olen tosi innoissani tästä pienestä, mutta suuresta muutoksesta työssäni.


Kaiken lisäksi vaihdan ryhmää. Huomisesta lähtien minulla on pieniä päiväkotiuran aloittelevia lapsia syli ja kainalo täynnä. Aika ihanaa! Saan myös monta uutta työkaveria lähiaikoina, kun viimeisetkin ryhmätilat uudesta päiväkodista tulee käyttöön. Sekin on uuden talon etu, kun pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja saa paljon uusia työkavereita. 


Että ei muutoksia tähän vuoteen? Kyllä sittenkin. Suuria, muttei kuitenkaan super suuria. Sama työyhteisö, ihania lapsia ja uuden oppimista työssä josta todellakin tykkään. Minun piti kirjoittaa ajatuksia tästä opettajapulasta alalla, mutta se vaatii enemmän aikaa, ajatuksia ja kokonaan oman postauksen. Palataan siihen siis jossakin kohtaa keväällä täällä blogin puolella.


Uusi vuosi lähtee kyllä kivalla tavalla käyntiin!
11 kommenttia

 1. Hei Laura! Voin niin samaistua sun tuntemuksiin. Aloitan itsekin tänään epäpätevänä opettajan pienten ryhmässä heinäkuun loppuun asti. Tähän asti olen ollut liki 6 vuotta 3-5 vuotiaille. Syksyllä aloitin avoimessa kasvatustieteen perusopinnot ja tavoitteena siintää kandin paperit. Tsemppiä uusiin haasteisiin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mahtavaa!! :) kiitos tsempeistä ja paljon tsemppiä myös sinne sekä työhön, että opintoihin! :)

   Poista
 2. Olin aika hämmentynyt ja vähän järkyttynyt, kun näitä hoitajasta opeks juttuja tuli muutamalla vastaan instassa. 😲 Tätä hämmästelin ääneen ja ystäväni joka on (varhaiskasvatuksen) sosionomi kertoi, että ei oo uus juttu. Hullua, että hoitajan koulutuksella täysin epäpätevänä voi hypätä opettajaksi! Varhaiskasvatus tuntuu muutenkin ahdingossa eikä lapset saa sitä niin laadukkaana kuin lupaukset ja suunnitelmat on, siihen vielä opettajan puuttuminen 😥. Tää ei ole kenellekään henk koht tarkoitettua, oon itsekin lähihoitaja ja keikkaillut myös lastenhoitajana. Meidän kunnalla tätä ei vielä ole tullut vastaan mutta jos omien lasten ryhmissä tapahtuisi, niin en kyllä antais asian olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempien on vaikeaa tai miltein mahdotonta tietää, mikä koulutus kenelläkin aikuisella siellä päiväkodissa on. Jos joku esitellään sinulle varhaiskasvatuksen opettajana, niin opettaja hän sinulle sitten on. Mistäs sitä asiakas tietää, onko hän käynyt minkäkin koulun tai koulua loppuun laisinkaan?

   Poista
  2. ihan totta, vanhemmat ei juurikaan kyllä tiedä mikä koulutus tittelin taakse piiloutuu.

   Ja tämä tilanne on todella valitettava kyllä, mutta toinen vaihtoehto olisi ettei opettajaa olisi ollenkaan, kun päteviä ei löydy ja jos epäpäteviä ei otettaisi. Se tarkottaisi sitä, että kukaan ei tekisi ryhmässä opettajan töitä. Ja niinhän homma ei voi toimia :/

   Toivottavasti ihmiset hakeutuisivat enemmän alalle, mutta eipä päiväkotimaailmaan tunkua ole valitettavasti :/

   Poista
  3. Se, että opettajaa ei olisi ollenkaan, ei varsinaisesti ole mahdollista. Laki suojaa laadukasta varhaiskasvatusta tältä. Jos yksityinen yrittäjä ei voi täyttää lain vaatimaa henkilöstömitoitusta, hän ei vain voi pyörittää yritystoimintaansa.
   Jos bussifirmalla ei ole pätevää kuskia linjalle, ei sen bussin rattiin henkilöautokortilla nousta kuitenkaan ”epäpätevänä” vain jotta bussi saataisiin liikkeelle?

   Ei se, että ilman opettajan pätevyyttä joku vain tekee opettajan nimikkeellä tuo sitä opettajaa ryhmään kuitenkaan.

   Ratkaisukin tuohon henkilökuntapulaan on olemassa. Se on pitkälle tahdon asia.

   Poista
  4. Asia ei ole ihan noin mustavalkoinen ja itseasiassa myös kunnallisella puolella käytetään epäpäteviä, henkilöstöpula ei ole vain yksityisten ongelma vaikkakin suurempi siellä.

   Jo yksityisiä päiväkoteja ei olisi olisi ihmiset pulassa. Niitä vain yksinkertaisesti tarvitaan, kun kunnilla ei ole paikkoja tarpeeksi. Tai halukkuutta tai varoja avata uusia kunnallisia päiväkoteja.

   Jokin ratkaisu asiaan toivottavasti saadaan ja henkilöstöä vaka alalle. Tiedä sitten olisiko ratkaisuna palkkojen nosto tai helpompi väylä saada koulutus!

   Poista
 3. Yksilön kannalta varmasti hieno kunnianosoitus, mutta ylleisellä tasolla ilmiönä ihan kamala.

  Yksityisillä toimijoilla on koulutetusta henkilökunnasta suurin pula, sillä työehtosopimuksen palkat ovat vielä pienempiä kuin kunnallisella.

  Päiväkodeissa on totuttu joustamaan, eikä näistä ”ylennyksistä” juuri huudella julkisesti. Laki määrää sen, kuinka paljon ja millaista henkilökuntaa lapsiryhmissä on oltava. Lakia kuitenkin kierretään sumeilematta palkkaamalla epäpätevää henkilökuntaa tehtävänimikkeisiin, joihin heillä ei ole koulutusta. Se on yrittäjällekin edullisempaa, sillä epäpätevälle ei trvitse täyttä palkkaa maksaa.

  Koulutus ei tietysti kerro koko totuutta ihmisen ammattitaidosta. Ihan tosi hyviä tyyppejä löytyy varmasti monella koulutuksella tai täysin koulutusta vailla. Silti on opettajan ammattitaidon väheksymistä yleisesti täyttää opettajien toimet esimerkiksi juuri lähihoitajilla. Onhan siinä pedagogisessa koulutuksessa sentään aika iso ero.

  Mitä mahdettaisiin sanoa, jos sairaalassa lääkärin paikalla istuisikin hoitaja, lomalentosi kapteenina lentoemäntä, kampaajan sijaan hiuksesi leikkaisi talonmies ja ravintolaillallisen huippuravintolassa laittaisikin kokin sijaan tarjoilija? Putkimies ei raksalla tee sähkömiehen töitä, mutta ”kuka vaan osaa hoitaa lapsia”. Se asenne kiukuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juurikin näin, tosin sen verran korjaan, että epäpätevyysalennus poistui palkasta ja epäpätevälle maksetaa nykyään ihan sama palkka mitä pätevälle ellei pystytä osoittaaan, että työtehtävissä on merkittävästi eroa epäpätevän ja pätevän välillä.

   Ja jep, se on kumma miten varhaiskasvatuksessa tämä toimii näin, mutta jos tähän tulisi muutos, niin koko varhaiskasvatus kaatuisi. Opettajia ei vain yksinkertaisesti riittäisi jokaiselle lapselle ja jokaiselle ryhmälle.

   Ja kyllä, koulutus todellakin on aivan eri! Itse koen pärjääväni pienten ryhmässä opettajana oikein hyvin työyhteisön tuella ja vuosien työkokemuksella MUTTA en missään nimessä väittäisi olevani samalla viivalla koulutetun opettajan kanssa.

   Varhaiskasvatus on aika pulassa tällä hetkellä, kun koulutettua henkilökuntaa ei vain ole. Toivotaan, että alan epäkohdat muuttuisi ja se alkaisi houkuttelemaan enemmän. Mutta kyllähän se vaan niin on, että oli ammattinimike mikä tahansa varhaiskasvatuksessa, niin saisihan samanrahan helpommin muualtakin.

   Ja jep, tuo asenne on kamala. Oli sitten lastenhoitaja tai opettaja, niin arvostusta ei aina saa. Kuka tahansa osaa lapsia hoitaa, juurikin noin moni ajattelee edelleen

   Poista

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.