tiistai 9. helmikuuta 2021

Taas vähän lähempänä kuulolaitteita!


Kuukauden päästä minun pitäisi kuulla paremmin kuin vuosiin! Jännittävää ja pelottavaa.


Kävin viime viikolla Loimaan sairaalassa kuulolaite käynnillä. Ihmettelin ensin miksi sinne asti lähden, mutta ilmeisesti jonot ovat niin pitkät, että hieman kauemmaksikin saattaa joutua lähtemään. Eikä se oikeastaan haitannut, kun aika käynnille tuli yllättävän nopeasti. Viime kerralla minulle sanottiin, että jonot ovat niin isot, että aikani sovitukseen menee pitkälle kevääseen.


Kävin tosiaan kuulotestissä tuossa ennen joulua ja saan molempiin korviin kuulolaitteet. Osasin tätä odottaa, kun kuuloni on aina ollut hieman huono. Sukuvika ja kuulon alentuma on huomattu ensimmäisen kerran ala-asteella. Kuulokäyräni menee niin, että korkeat ja matalat taajuudet kuulen hyvin, mutta puheäänellä taajuus tekee aika ison alakoukkauksen käyrällä. 


Moni on kysellyt miten olen päässyt kuulotutkimuksiin. Minä tosiaan olen nuorempana vuosia käynyt kerran vuodessa tutkimuksissa, kun kuulon huonontumista on seurattiin. Kuulon heikkeneminen huomattiin sattumalta ala-asteen terveystarkastuksessa ja siitä pääsin jatkotutkimuksiin. Kuuloa seurattiin kerran vuodessa kunnes nuorena aikuisena päätin ettei sille ole tarvetta enää säännöllisesti, kun en kuulolaitetta kokenut vielä tarvitsevani. Ottaisin yhteyttä, kun huono kuulo alla häiritsemään elämääni enemmän. Kuitenkin näin aikuisena on mahdollista päästä kunnon kuulotutkimuksiin esimerkiksi työterveyshuollon kautta tai ihan oman terveyskeskuksen kautta. Meillä kuulotesti esimerkiksi kuului työpaikkani työhöntulotarkastukseen josta olisi saanut tarvittaessa lähetteen eteenpäin.


Tosiaan viime torstaina katsottiin minulle sopivat mallit ja värit kuulolaitteista. Tehtiin jonkun sinisen töhnän avulla mallinnus korvakäytävästäni jotta kuulolaitteen silikonipää olisi uniikki ja näin ollen pysyisi paremmin paikoillaan. Kuulolaitteiden pitäisi saapua pian ja maaliskuun alkuun minulle varattiin uusi aika jolloin kuulolaitteet saan. Katsotaan yhdessä niiden käyttäminen ja huolto ja niin edelleen. Kuulolaite oli erilainen ja isompi mitä aluksi olisi halunnut, mutta kuitenkin aika huomaamaton. Luotin ammattilaiseen, kun hän ei suositellut aluksi ajattelemaani mallia.


Kieltämättä vähän jännittää miten töissä ja kotona lasten äänet kuuluvat laitteiden kanssa. Vaikka laitteet ovat nykyään hienoja, niin vääjäämättä myös taustamelu voimistuu laitteiden myötä. Toisaalta taas en jaksaisi odottaa, että saan ne. Menee hermot tähän anteeksi mitä sanoit toisteluun. Kuulokeskuksen hoitajakin sanoi, että olo voi työpäivän jälkeen olla tosi erilainen, kun ei joudu koko ajan pinnistelemään kuulemisen kanssa.


Kuukauden verran saattaa totutteluun mennä ennen kuin kuulemiseen tottuu. Jännittää myös miten ne sitten oikeasti pysyvät menossa mukana. Muistanko aamuisin laittaa ne ja enhän hävitä niitä lumihankeen kun riisun maskin naamarilta? Näin on kuulemma paljon nyt korona-aikana käynyt!


Maaliskuussa siis se tapahtuu. Aika nopeasti kaikki kuitenkin meni ja kävi, kun syksyllä vuosien tauon jälkeen pyysin mahdollisuutta päästä testeihin, kun huono kuulo aiheutti jo liikaa harmia ja vaivaa elämään. 


Ja taas kerran olen olen hieman tyytyväisempi verojen maksaja. Nimittäin tuhansien eurojen kuulolaitteet eivät tule maksamaan minulle mitään. Työikäiset joiden kuulo on riittävän huono saavat kuulolaitteet täysin ilmaiseksi. Korvaussumma on olemassa jos ne menevät rikki tai häviävät, mutta sekään ei ole lähellekään oikeaa hintaa. Julkinen terveydenhuolto on kyllä hyvä systeemi! 1 kommentti

Kiitos kun kommentoit <3

© Tehtävänimikkeenä Laura. Made with love by The Dutch Lady Designs.